Finom spagetti szószt szeretnék készíteni az alábbi alapokból, hogyan? (tudásbázis kérdés)
Ha adhatok egy jó tanácsot...meleg ételbe, pláne amit főzöl, a ketchup-öt felejtsd el....főzés közben kijön belőle az ecetes íz és tönkrevágja a kaját.
Én paradicsomsürítményt (nem Arany Fácán és társai!!) ajánalnék,vagy hámozott, darbolt paradicsomot( most frisset, amúgy konzervet!) egy kis olivaolajja, reszelt fokhagymával, pici cukorral, sóval, borssal és oregánóval, vagy bazsalikommal összefőzve. A husit pirítsd meg olajon és ezt keverd össze a szósszal...gyors, egyszerű, isteni. Amúgy ha szereted, tehetsz bele tejfölt is.
A tetejére reszelt sajt (ha lehet parmezán) ha nem akkor bármilyen.
ez abszolút korrekt, annyit tennék hozzá, hogy 1. az olívaolajat érdemes vajjal keverni, ahogy a profi szakácsok csinálják (NEM margarinnal, igazi vajjal) 2. a paradicsomot az olaszok is több órán át főzik, tehát az igazi sugó kb 2-3 óra főzést igényel, ha csak zöldséget, és 3-4 óra főzést, ha marhahúst (pl bolognese) is készítünk.
a leírás amúgy teljesen korrekt, bár az oregánót sokkal kevésbe használja az olasz konyha, mint azt általában hiszik.
a topiknyitónak: a tejföl egyáltalán nem része az olasz konyhának, úgyhogy max "magyaros" szószt tudsz vele csinálni, autentikusat nem.
Némileg macerás, mert hámozni kell hozzá a paradicsomot, de érdemes nekikezdeni. Mindenki a maga tempója szerint döntse el, hogy egyszerre sok kiló zöldségből fog e neki a készítésnek, vagy részletekben, mindig csak néhány üvegnyit főz be. Félliternyi mártás kb. elég egy négytagú családnak – na persze a felmelegítés során lehet majd turbózni tejszínnel, krémsajttal –, ehhez úgy egy bő kiló paradicsomra van szükség. Dunsztolni célszerű, kollégánk egy kis szalicilt is tett a tetejére – biztos, ami biztos.
Így készül fél liter
Vizet forralunk egy lábosban, és egy bő kilónyi paradicsomot – lehetőleg édes, kásás fajtát – a szokott módon meghámozunk. (Kereszt vágást ejtünk a zöldség gömbölyűbb fertályán, és a forró vízbe merítjük, míg a héja felpöndörödik, ekkor kiemeljük a vízből, és egy mozdulattal lehúzzuk.) Nagy fej hagymát vagy csokornyi újhagymát apróra vágunk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk. Két kisebb cukkinit félkarikákra szeletelünk héjastól, és átkeverjük a hagymával. Rászeleteljük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szeletelünk bele két gerezd fokhagymát, némi zellerszárat, és félrebillentett fedő alatt főzni kezdjük.
Fűszerezhetjük bazsalikommal, oreganoval, rozmaringgal. Ha szárított fűszerszámokat használunk, akkor a főzés elején, ha frisset, akkor főzés vége felé keverjük a mártáshoz. Néha megkeverve addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és édeskéssé válik. Ekkor tiszta, kiforrázott üvegbe merjük, késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, majd a kupakot szorosan rácsavarva fejre állítjuk néhány percre. Pokrócok, párnák között száraz dunsztba tesszük, és teljes kihűlés után pakoljuk a kamrába.
Valami spagetti szósz félét szeretnék készíteni. Van hozzá: 50 dkg darálthús, hagyma, fűszerek, ketchup, tejföl...
Hogy készítsek valami igazán finom szószt?
További ajánlott fórumok:
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Csirkefarhátból ki mit szokott készíteni?
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Hogyan kell készíteni az Ikea éttermében a lazac mellé kapott szószt?
- Mennyi forintból lehet elkészíteni kb. 3 jó nagy adag spagettit?
- Hogy kell fehérszószt készíteni?