Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Finom spagetti szószt szeretnék készíteni az alábbi alapokból, hogyan? fórum

Finom spagetti szószt szeretnék készíteni az alábbi alapokból, hogyan? (tudásbázis)


8. d41005143d (válaszként erre: 5. - Doxikri)
2015. ápr. 6. 05:51
szioka!igazad van,mert egy olasz sosem hasznal ketchup-ot.jomagam nem csipem a parmesan sajtot es fustoltet reszelek a tanyeromba az etelre,de 95%-ban minden olasz parmesan sajtot hasznal,de persze a pizza kivetel mert arra mozarellat hasznalnak,ami nyulos.
7. d41005143d (válaszként erre: 4. - 07c4794583)
2015. ápr. 6. 05:48
szia!minden ugy igaz amit leirtal,meg annyit hozzatennek,hogy az olaszok par etel kivetelevel mindenben tesznek foghagymat is,es a vajat a legvegen teszik keverik bele az etelben.a tejfolt meg nemcsakhogy nem ismerik az olaszok,de egyentalan nem is kapni naluk.olasz a parom es cask olasz eteleket fozok/magyart cask nagy ritkan/.ja amugy olasz szakacs tanitotta meg nekem az olasz eteleket fozni.
2010. aug. 7. 21:57
Én mindig reszelek bele egy kevés sárgarépát és zellert.
5. doxikri (válaszként erre: 2. - Garmy)
2010. aug. 7. 20:25

Ha adhatok egy jó tanácsot...meleg ételbe, pláne amit főzöl, a ketchup-öt felejtsd el....főzés közben kijön belőle az ecetes íz és tönkrevágja a kaját.

Én paradicsomsürítményt (nem Arany Fácán és társai!!) ajánalnék,vagy hámozott, darbolt paradicsomot( most frisset, amúgy konzervet!) egy kis olivaolajja, reszelt fokhagymával, pici cukorral, sóval, borssal és oregánóval, vagy bazsalikommal összefőzve. A husit pirítsd meg olajon és ezt keverd össze a szósszal...gyors, egyszerű, isteni. Amúgy ha szereted, tehetsz bele tejfölt is.

A tetejére reszelt sajt (ha lehet parmezán) ha nem akkor bármilyen.

4. 07c4794583 (válaszként erre: 3. - A14deb9047)
2010. aug. 7. 14:20

ez abszolút korrekt, annyit tennék hozzá, hogy 1. az olívaolajat érdemes vajjal keverni, ahogy a profi szakácsok csinálják (NEM margarinnal, igazi vajjal) 2. a paradicsomot az olaszok is több órán át főzik, tehát az igazi sugó kb 2-3 óra főzést igényel, ha csak zöldséget, és 3-4 óra főzést, ha marhahúst (pl bolognese) is készítünk.


a leírás amúgy teljesen korrekt, bár az oregánót sokkal kevésbe használja az olasz konyha, mint azt általában hiszik.



a topiknyitónak: a tejföl egyáltalán nem része az olasz konyhának, úgyhogy max "magyaros" szószt tudsz vele csinálni, autentikusat nem.

2010. aug. 7. 14:06

Némileg macerás, mert hámozni kell hozzá a paradicsomot, de érdemes nekikezdeni. Mindenki a maga tempója szerint döntse el, hogy egyszerre sok kiló zöldségből fog e neki a készítésnek, vagy részletekben, mindig csak néhány üvegnyit főz be. Félliternyi mártás kb. elég egy négytagú családnak – na persze a felmelegítés során lehet majd turbózni tejszínnel, krémsajttal –, ehhez úgy egy bő kiló paradicsomra van szükség. Dunsztolni célszerű, kollégánk egy kis szalicilt is tett a tetejére – biztos, ami biztos.


Így készül fél liter


Vizet forralunk egy lábosban, és egy bő kilónyi paradicsomot – lehetőleg édes, kásás fajtát – a szokott módon meghámozunk. (Kereszt vágást ejtünk a zöldség gömbölyűbb fertályán, és a forró vízbe merítjük, míg a héja felpöndörödik, ekkor kiemeljük a vízből, és egy mozdulattal lehúzzuk.) Nagy fej hagymát vagy csokornyi újhagymát apróra vágunk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk. Két kisebb cukkinit félkarikákra szeletelünk héjastól, és átkeverjük a hagymával. Rászeleteljük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szeletelünk bele két gerezd fokhagymát, némi zellerszárat, és félrebillentett fedő alatt főzni kezdjük.



Fűszerezhetjük bazsalikommal, oreganoval, rozmaringgal. Ha szárított fűszerszámokat használunk, akkor a főzés elején, ha frisset, akkor főzés vége felé keverjük a mártáshoz. Néha megkeverve addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és édeskéssé válik. Ekkor tiszta, kiforrázott üvegbe merjük, késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, majd a kupakot szorosan rácsavarva fejre állítjuk néhány percre. Pokrócok, párnák között száraz dunsztba tesszük, és teljes kihűlés után pakoljuk a kamrába.

2010. aug. 7. 14:01

Valami spagetti szósz félét szeretnék készíteni. Van hozzá: 50 dkg darálthús, hagyma, fűszerek, ketchup, tejföl...

Hogy készítsek valami igazán finom szószt?

2010. aug. 7. 13:59
Finom spagetti szószt szeretnék készíteni az alábbi alapokból: ...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook