Finom kaják bográcsban... (saját ötleteket várok, netes kereső ajánlása nélkül) (beszélgetés)
Sziasztok!
Nagy segítségünkre lennétek, ha kitöltenétek a linkelt kérdőívet:)
A bográcsokkal kapcsolatban végzünk felmérést egy dolgozathoz.
Annyit kérnénk, hogy aki kitölti, az válaszoljon minden kérdésre mielőtt elküldi a kitöltött kérdőívet.
Köszönjük a segítségeteket!:)
Szia!
Csak átfutottam a fórumot de nem találkoztam egy lényeges dologgal.
Az egésznek a lényege, maga a BOGRÁCS!
Mindegy, hogy mit készítesz benne, az a fontos, hogy lehetőleg ne legyen zománcozott.
Tudom, ezt a legkönnyebb karbantartani és tisztítani. Mégsem az igazi.
Én vasbográcsot használok szépen elvezeti a hőt, és valahogy ízt is ad az ételnek, persze az alatta lévő tűzre mindig nagyon ügyelek.
Ha elkészül az étel, sokáig nem tárolom benne, mert oxidálódik az étellel. Kizsírozva tárolom, így nem rozsdásodik.
Sokan dícsérik a réz bográcsot is. Talán az még jobban elvezeti a hőt.
A bográcsban készített ételeket nem takarom le fedővel, hiszen a szabadban készített ételnek ez a lényege.
Vannak megszállottak, akik a tűzrevalót is magukkal viszik-arra esküdnek.
Gombás sertésragu:
-60 dkg sertéslapocka
-10dkg füstölt szalonna
-20 dkg csiperkegomba
-10 dkg vöröshagyma
1 paprika,1paradicsom
pirospaprika,őrölt bors.só
2 dl tejföl
A felkockázott szalonnát a bográcsban kiolvasztjuk,majd az összevágott hagymát a zsíron megfonnyasztjuk,rárakjuk a pirospaprikát,jól elkeverjük,rárakjuk a felszeletelt húst.
Ha zsírjára pirult beletesszük a felszeletelt gombát,paprikát és paradicsomot,sóval,borssal ízesítjük,kevés vízzel felöntjük és készre főzzük.
tálalás elött óvatosan hozzákeverjük a tejfölt,tarhonyával kínáljuk.
Múlt hét végén ezt főztük igaz mi tettünk bele kevés babérlevelet,majorannát,egy deci bort.Isteni finom volt!
Bármit meglehet bográcsban csinálni.
Mikor még volt telkünk ott mindent abban csináltunk. Tojásrántottától kezdve a reszteltmájig mindent Sokkal izletesebb mint lábosban.
próbálj meg bográcsban a nyáron töltött paprikát csinálni...hát, verhetetlen, ezt komolyan mondom!!!
vagy van a bográcsban főtt kapros csirke, majd elkérem a recijét....tavaly csinált az egyik haverom, hát, mit ne mondjak... eszméletlen jó volt..
Egy egyszerű paprikás-krumpli is teljesen más bográcsban.
A hagymát megdinszteled,megszóród pirospaprikával,beleteszed a krumplit,felengeded 1kis vízzel,sózód,borsozod,dobsz rá pár babérlevelet,mikor majdnem megfőtt beleteszed a virslit,lecsókolbászt,ki mivel szereti.
Köszi, még húsevő koromban ettem vidéken párszor és nagyon finom.
Kolbászt tudom pótolni húsmentesen, a szalonnát nem,de ki fogom próbálni így is.
Remélem a topik indítója is mert nagyon fincsi:)
Bogrács-gulyás,a legjobb. :)
Felteszed a húst(marhából az igazi) mintha pörköltet készítenél,mikor félig megfőtt felengeded vízzel,mehetnek bele a zöldségek,krumpli..majd ha szinte kész beleszaggatod a csipetkét.
Isteni finom friss kenyérrel,pogival. :p
..és állítólag bográcsban csak zsírral jó főzni. :)
Slambuc!
A receptet sajnos nem ismerem pontosan, de finom!
Marha, vagy vadpörkölt.mm, isteni!
A titok, hogy ugyanannyi legyen a hús és hagyma mennyisége (nem kilóra, hanem mondjuk tállal mérve), só, bors, paprika, paradicsom, vadhoz őrölt kömény, fokhagyma is. Jó sok vízzel felönteni,m ajd félkészen hozzáöntögetni finom édes vörösbort, az a dja meg a pikantériáját!Nekem egy üveg is el szokott fogyni (a bográcsban :-)))), 3 kiló húshoz.
Sziasztok ! Recepteket keresek, de ne keresőoldalakat és könyvesboltokat ajánljatok légyszi, hanem ide írjátok...ahogy Ti szoktátok főzni...
Esetleg másol-beilleszttel jöhet recept, ami szerintetek jól hangzik. Köszi
További ajánlott fórumok:
- Otthoncsinosító kreatív ötleteket kérek, vidám, meleg fészket szeretnék
- Mai menü, avagy nyújtsunk ötleteket a tanácstalanoknak...
- Második babát szeretnénk! Ötleteket várok, hogy lány legyen...
- Mit ebédeltél ma? Ötleteket gyűjtök a havi ebédtervemhez
- Szabad tűzi ételek főzése bográcsban, diszkoszban, tárcsán
- Le kellene fogynom 10 kg-t. Tudnátok ötleteket adni?