Fincsi kaják / avagy mit hogy kell megfőzni? Mi kell hozzá? (beszélgetés)
És ha nincs ételízesítő, mert soha nem használok, akkor mehet bele akár lestyán is, gyömbér, avagy akár kis darab babérlevél, amivel savanykás lesz.
Sokféle fűszerezés lehetséges, az ételízesítő meg mindig ugyanaz...
Örülök, hogy sikered volt vele.
A liszt mennyiségét nehéz megmondani, mert sok mindentől függ. Ki kell tapasztalni.
Zsiradékon kicsit pirítsd meg a húst, és ha hagymásan akarod, akkor vedd ki, dinsztelj a zsiradékján hagymát, tedd vissza bele a húst, és párold majdnem teljesen készre. De hagyma nélkül is jó! Tedd bele a gombát is, és ha oké, akkor a tejfölben elkevert liszttel sűrítsd.
Zöldségfélével (a csirkével együtt beletéve) is jó. :D
Tejfölös csirkeragu a neve! :D
Sziasztok!
Tudnátok nekem vmi receptet ajánlani? LEírom mit szertnék,mi van hozzá, de nem tudom hogyan csináljam.
Van csirkecomb, gomba, tejföl, meg persze alap dolgok vannak itthon, de tejszin nincs.
Vmi gombás húst akarok, csirkemellből szerettem volna, de az sincs itthon. Boltba nem akarok menni.
Segítsetek! :)
Igen, kettőnknek főzök, de már keveset eszünk.
Ha a család jön, akkor többet, mert még csomagolok is nekik.
A galuskát nagyobb mennyiség esetén is csak 1 tojással készítem, mert a tojás keményíti a tésztát.
Fasirtba szoktam 2 tojást tenni, akkor nem megy szét, szépen összeáll.
Holnap garnélarák lesz fokhagymás szójamártásban spárgával, rizzsel.
Te is kettőtöknek, egy étkezéshez ugye?
Én nagyobb mennyiséghez szoktam, de felnőttek már a gyerekek. Most, hogy meghalt a férjem, a fiammal vagyunk ketten, de kezdődik a tanév és a kollégium, csak minden második hétvégén fog hazajárni...hát egymagamra kell főznöm majd. Bele kell tanulnom, alighanem fogok egy tojásból is galuskát főzni...
Egy barátnőm némelyik ételhez víz nélkül készíti, és nem is kavarja össze, csak öszeállítja. Így sem kell nagyon sok tojás hozzzá, mire átdörgöljük a szaggatón, addigra össze is áll a tészta, és nagyon laktató lesz a galuska! Kipróbáltam, és kettőnknek így szoktam készíteni, mert így éppen elég.
Sokáig vízzelcsináltam én is.
Hamyka, nem időigényes, mert lehet kapni az a reszelőhöz hasonló galuska-szaggatót a kis lapáttal együtt, azzal egy-kettőre készen van. Ráteszed a reszelőt az edényre, amiben forr a sós víz. Úgy kell rátenni, hogy bele lehessen tenni a tésztát. Annyi tésztát, amennyi elfér a közepén, nem folyik le róla, és elkezded a kis lapáttal oda-vissza dörgölni. Szépen belehull a forrásban levő vízbe. Utána leszűröd, vízzel leöblíted a szűrőben, és forró zsíron vagy olajon átmelegíted. Van, aki forró vízzel öblíti le, akkor nem hűl el.
Még fiatalabb korunkban bírtuk a nehezebb ételeket, pl: harcsapaprikást túróscsuszával, - de sajnos ma már nem megy a nehéz étel, és egyre kevesebbet eszünk. Ha egy-két falattal többet eszünk, már jobbra balra dőlünk és nyögünk egy fél órát...
Most is így vagyunk: tojásos lecsó volt vacsira és utána somlói galuska, amit a férjem hozott délután a cukrászdából...
Hááááát most olyant se szeretnék látni, aki eszik...
hozzávalók: liszt, tojás, só, víz
Ezt így elég nehéz leírni, mert soha nem mértem még, mindig szemre adagolom. Kb. 20-30 dkg liszthez 1 tojás, csipet só a vizet pedig folyamatosan adagolom. Fakanállal szoktam kidolgozni, én a keményebb tésztát szeretem igaz így kicsit nehezebb szaggatni.
És ha még egy kis túró is kerül arra a tésztára....
Néhány éve a Tiszafüredi Tisza-híd lábánál lévő csárdában ettünk túrós csuszával szervírozott halat halászlegény módra, azóta gyakran készítek a pörköltek mellé ilyen köretet magam is. Igaz nem egy könnyű étel, de nagyon laktató:-)
tésztááát?? de van itthon de rizsát föztem ki :DDD
nokedli (gondolom galuskára gondoltok :D :D) ti hogy szoktátok csinálni a galuskát? azt to h idö igényes :DDDD
Én is szoktam tésztával (széles metélttel), sokkal jobban szeretem, mint a galuskát.
Ma vadast főztem zsemlegombóccal.
Paprikás csirkéhez én néha tésztát szoktam köretnek, persze sokan a nokedlit szeretik. Én is megcsinálom, de ha kevés a liszt, akkor elő a tésztát...
Te nem szoktad azzal, Hamyka?
Most csirkecombot csinálok meg paprikásnak :DDD
nemsokára kész :D aztán csinálok mellé rizsát :DD
szal nem halok éhen :DDDD
oké értelek, és nem akartalak és nem szándékom megbántani titeket, de ha a drágalátos Magyar Állam nem képes fenntartani az intézményt akkor buktaaa!!!!
és akkor se ellátás, se pénz se semmii!!!
Nem egészen úgy van a napi 5-szöri étkezés, ahogy te gondolod:
l. reggeli: vaj, felvágott (tej, tea v. kávé)
2. tízórai: valamilyen gyümölcs
3. ebéd: leves, második, - néha süti
4. kefir v. joghurt, péksütemény
5. vacsora: valamilyen majonézes saláta v. lángos, v. szendvics (mikor mi) - ez nem olyan sok!
Itt rezsire, kajára, mosásra, takarításra, orvos- és nővér-szolgálatra, recepcióra, garazsírozásra, kertészetre, telefon-alapdíjra, kábel TV-re (és arra, amit kifelejtettem) fizetjük a nyugdíjunk 80 %-át. Már 7 éve lakunk itt és kutyabajunk.
Holnap a komáromi gyógyfürdőbe megyünk vonattal, majd integetek, - jó legyél!!!!
További ajánlott fórumok:
- Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)?
- Ha a babának főzeléket akarok csinálni, miért kell a krumplit és a répát külön megfőzni?
- Fagyasztás előtt meg kell mosni a zöldséget (konkrétan felszeletelt cukkinit) vagy majd akkor mikor kiveszem megfőzni?
- A sonkát mikorra kell megfőzni? Holnap reggelre v. hétfőre? (okos vagyok, mi?:D)
- Hogyan kell megfőzni a sonkát?
- Hogyan kell a darát megfőzni?