Fekete ribizli szörp receptjét keresem. Te hogyan készíted? (tudásbázis)
Sziasztok!
Már nekem is van fekete szeder szörp receptem!!! Elkészítettem a szörpöt, nagyon finom lett. A nem főzős változat mellett döntöttem, mert így benne marad a sok vitamin.
A megmosott szedret összeturmixoltam és hozzáadtam kg-onként 1 g citromsavat, és 1 liter felforralt vizet, így állni hagytam 1 napot. Másnap hozzáadtam kg-onként majdcsak 1 kg cukrot és 1 g szalicilt. Ismét egy napot állni hagytam és közben többször is megkavartam, hogy a cukor jól feloldódjon. Másnap leszűrtem, üvegekbe töltöttem és jól lezártam. Nem főztem fel, így a sok vitamin benne maradt.
Köszönöm szépen!!
Akkor jól gondoltam, hogy így elkezd forrni, nem is hallottam még erről az eljárásról. Köszi, sokat segítettél.
Nem, viszont az időt azért írtam, hogy kb. mert volt már, hogy 2-3 nap alatt megvolt. Attól függ, milyen gyorsan válik szét a lé. Tudod, a málnaszörpöt is úgy csinálták régen nagyanyáink idejében. Bemásolom ide a málnáét:
Az érett, egészséges gyümölcsöt kézzel vagy fakanállal összezúzzuk, és egy nagy befőttesüvegbe tesszük úgy, hogy az csak kétharmadáig teljen meg. Az üveget (celofánnal) lezárjuk, a benne lévő málnát egykét napig állni hagyjuk. (A közben fejlődött gázok az üres térben gyűlnek össze.) Ezután a gyümölcscefrét tiszta tüllzacskóba tesszük, és úgy hagyjuk mindaddig, amíg teljesen kicsöpög belőle a lé.
Az így nyert málnalé minden literjéhez 100 dekagramm cukrot és 2 gramm citromsavat adunk, majd az egészet zománcedényben forrásig melegítjük. Három-négy percen át forraljuk, közben kevergetjük, a keletkezett habot leszedjük. Az elkészült szörpöt tiszta, száraz palackokba töltjük, amit celofánnal vagy befőzőfóliával zárunk le. Ezzel az eljárással ribiszkeszörpöt is készíthetünk.
Szia!
Amíg 5-6 napig állni hagyod, nem teszel bele semmilyen tartósítószert és semennyi cukrot sem?
Én úgy készítem, mint a málnaszörpit szokták:
Gondosan átválogatom és megmosom a szedret.
Paradicsom passzírozógépen átnyomom, és üvegedénybe téve langyos helyen tartom kb 5-6 nap-ig., majd beleöntöm egy vászonzacskóba, és kicsurgatom a levét. Minden liter léhez 1 kg cukrot teszek, és lassú tűzön melegítem, a forrás kezdetétől számítva 10 percig.
Majd végül üvegekbe töltöm, és légmentesen lezárva kigőzölöm.
Az én receptem! 5kg gyümölcs -rászórok 5 dkg citromsavat ezt kézzel jól összedolgozom ,
felforralok 5 liter vízet ezt rátöltöm. Másnapig állni hagyom többször megkavarom. Leszüröm a gyümölcsből is jól kiszorítom a levet. A tiszta léhez 80-100 dkg cukrot kavarok és 5 dkg tartósítószert. Így ezt is másnapig állni hagyom és nagyon sokszor belekavarok,hogy feloldodjon a cukor.Végül jól záródó üvegekbe töltöm. Nem főzöm igy a sok vitamin benne marad. Jó munkát!
További ajánlott fórumok:
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Ismeri valaki a HERŐKE nevű "süti" receptjét? Segítsetek.
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Tudja valaki a mirindás süti receptjét?
- Tudja valaki a tartármártás receptjét?