Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Fehérje, ami édesít: új csodaszer a glicin?

Fehérje, ami édesít: új csodaszer a glicin?


A glicin egyfajta aminosav, amely az utóbbi időben divatos szerré vált. Rendszeresen felkapnak egy-egy anyagot az egészséges táplálkozással, sporttal kapcsolatos weboldalak, amelynek azután rajongói és ellenzői jót-rosszat állítanak. Mi az igazság a glicinről, milyen hatásait lehet kihasználni és mire kell vigyázni vele kapcsolatban?
Fehérje, ami édesít: új csodaszer a glicin?

Tehát egy aminosavról van szó, hasonlóan mint például a triptofán vagy glutamin, amelyekkel szintén sűrűn találkozunk a fenti fórumokban, webshopokban. A glicin nem esszenciális aminosav. Képes az emberi szervezet előállítani, de ennél jóval többet is tudna hasznosítani.


A glicin előnyei

Részt vesz a fehérjemolekulák felépítésében, vagyis izomzaterősítő, tápláló hatással rendelkezik. Segítő anyaga a központi idegrendszer, az idegsejtek munkájának.

Fontos a szép bőr, haj, köröm és egészséges kötőszövetek, ízületek számára, mivel kollagént segít előállítani a szervezetnek, kb. a 33 %-a kollagén.

Szerepe van a glükóz és inzulintermelésben, energiát biztosít, javít a vérnyomáson, és cukorbetegségen.

Jobban alszunk tőle, segíthet a depresszió kezelésében, és még számtalan más jó hatást tulajdonítanak neki.


A glicin megtalálható a húsokban, tejtermékekben, néhány növényben: szójababban, borsóban, quinoában, mandulában, mogyoróban, és a tojásban. Ezek azonban kis mennyiségek, ezért biztatnak, hogy táplálékkiegészítők formájában vegyük magunkhoz.

Felerősíti az édesítő hatását más anyagoknak, magában is használható, ám cukorízt ne várjunk. Előnye, hogy hő hatására nem bomlik le. Szenzációs felfedezésnek állították be: egy fehérje, ami édes = sok fogyókúrázó álma. Vagy mégsem? Több szakember figyelmeztet, hogy nem szabadna nagy mennyiségben fogyasztani a glicint – mellesleg egyetlen aminosavat sem.



Ellenérvek a glicinnel kapcsolatban

Felmerül, hogy állati eredetű alapanyagból állítható elő, emiatt a vegetáriánus, vegán étkezésben nem használható. Ez így nem igaz, ma már többségét a piacon található poroknak mesterségesen állítják elő, ezek vegánok.

Megemeli a fehérjebevitelt, ha sportoláshoz, egészségügyi problémákra és édesítőként használnák, nagyobb mennyiség gyomor-bél fájdalmat, rossz közérzetet, húgysavszint emelkedést okozhat. Vesebetegségben szenvedőknek, fehérjekorlátozást előíró betegségekben nem ajánlott.

Fontos tudni, hogy bizonyos eredményeket, például az alvás minőségét javító vagy depressziót csökkentő hatásokat egyelőre állatokon tesztelték. Más tanulmányok pedig az ellentétét mutatták ki, például egy több ezer emberen végzett japán kutatás szerint nemhogy csökkentette, kis mértékben emelte a stroke kockázatát.


Ésszel és odafigyeléssel használható tehát, naponta kb. 6 gramm (egyes ajánlások szerint 10) fogyasztása még biztonságos. A gyerekek, terhes nők, krónikus betegségben szenvedők természetesen mindig kivételek, szakemberrel konzultáljanak, mielőtt elkezdnének glicintartalmú bármilyen étrendkiegészítőt szedni.




Írta: Liselotte, 2024. február 16. 09:35
Fórumozz a témáról: Fehérje, ami édesít: új csodaszer a glicin? fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook