Farsangi fánk (Kata-féle) recept
A Farsangi fánk (Kata-féle) hozzávalói:56dkg liszt
4 dl tej
3 dkg élesztő
5 tojás sárgája
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet só
3 cl rum(ettől nem szívja magába az olajat!)
A Farsangi fánk (Kata-féle) elkészítési módja:
Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. Közben porcukrot és a tojás sárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű habszerű massza legyen. Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos liszthez, ugyancsak hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját is, kevés rummal ízesítjük és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra felolvasztott vajat részletenként hozzáadjuk mindaddig amíg felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg kissé hólyagos lesz, és az edény falától elválik. Ügyeljünk arra, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen! Ezután a tetejét meglisztezzük és tiszta ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük. Ezután minden fánk közepét kissé benyomjuk, hogy a közepe is jól átsüljön. Egy lábosban bő zsiradékot felhevítünk(olajat), majd fedő alatt kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánk oldala szalagos lesz.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: hpkati, 2011. márc. 2. 10:56
A farsangi fánk (kata-féle) elkészítési módja és hozzávalói.