Ez vezethet a vegetáriánussághoz? (tudásbázis)
:D
Teljes mértékben!!!!:)
szia,
egyszer azt hallottam, hogy ha mindenkinek magának kellene levadászni és feltrancsírozni az állatot, amit megeszik, mindenki vega lenne.
úgy látszik, hogy ez valamennyire a a vacsoraasztalról, hűtőből való vadászatra is igaz : )
Szia!
Ezt én is tapasztaltam,bár csak kb.5 éve vagyok ovo-lakto vega,tej tojás megy....nálunk is mindig a vega kaják fogynak el leghamarabb,és nekem nem marad,aki nem fog a húsból is enni..:(
Ez volt a sajttal is nálunk,hiába volt 5 féle felvágott a hűtőben,mindig mindenki az "én" sajtomat ette,és alig maradt....:)
De amióta Párommal élek ezzel nincs probléma...mert azóta ő sem nagyon eszik husit...:)
a tojás: magamnak nem szoktam venni, mert kénes szagúnak érzem (magyarul. számomra büdös) de vendégségben megeszem, mert általában rántott karfiollal kínálnak, ha tudják, hogy vega vagyok, vagy más rántott zöldséggel.
ezek egyébként tényleg finomak. tudod, mi a fura? hogy mikor a vendégek megtudják, hogy rántott karfiol (hagyma, stb.) is van, rögtön mindenki ezeket akarja enni, és nekem úgy kell érte harcolni : )
nincs semmi olyan, ami szükséges a szervezetnek és csak a húsban van. (hiszen a szója is növény, akkor azzal nem tudnám pótolni)
gondolom, az esszenciális aminosavakra gondolsz (ezek a fehérjék építőkövei), amit az emberi (és állati!) szervezet önmaga nem tud előállítani. minden faj számára más-más aminosavak számítanak esszenciálisnak.
ezek az aminosavak megtalálhatók a növényi táplálékokban is, csak esetleg nem az összes van meg egyfajta növényben. az emberi szervezet számára a 20-ból 8 féle aminosav számít esszenciálisnak, tehát ezeket nem tudja előállítani, csak táplálékkal felvenni. teljes értékű fehérjének azokat nevezzük,amiben mind a 8 megtalálható, a növényi fehérjék között is van ilyen, a legismertebb a szója, de a paradicsom, a tök, a búza is ilyen (ha teljes kiőrlésű), és még van egy pár,ami nem jut most eszembe : )
de nem kell feltétlenül ezeket enni állandóan, mert ha elég változatosan táplálkozunk, akkor összejön ez simán azokból is, amik ugyan önmagukban nem teljes értékűek, de együtt már igen.
szóvalnem kell aggódni a fehérjehiány miatt.
( és mivel az állatok sem képesek mind a 20 fehérjeépítő aminosav előállítására, az ő fehérjéjük se teljes értékű, szóval nem jobb, mint az egyes növényeké.)
nem kifejezetten "pótolom", inkább csak kihagyom. de mégis rá lehet fogni, mert szeretem a szójatejből készült italokat, turmixokat, mert ezektől nem fáj a hasam, mint pl. a sima tejből készült kakaótól. szeretem a tofut, de csak a füstölt ízűt. (viszont azokat a fűrészpor szerű száraz szója-izéket egyáltalán nem eszem meg)
mindenben van fehérje, ami valaha élt, a hüvelyesekben, gabonafélékben, zöldségekben-gyümölcsökben, diófélékben is, nem csak a húsban, szóval nem kell igazából pótolni.
Szia!
Szeretném megkérdezni, h pótolod valamivel a húst?Vagy csak kihagyod,és ennyi a történet?Pl.szójával?
nem tudom, én született vega vagyok, soha nem ettem meg a húst,akármivel próbálkoztak is a szüleim.
kb. 3 évente egyszeri náthát kivéve sosem vagyok beteg.
van, aki a spenótra nem bír ránézni sem, én a hússal vagyok így. de kicsit irigylem, mert rá nem akarnak mindannyiszor spenótot rátukmálni, ahányszor asztalhoz ül...
nem kell ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Indiában meg Kínában összesen vagy 2 milliárd ember nem eszik húst (de lehet, hogy több), mégis megvannak.
A nagypapámmal is így történt. Pontosabban, nála már tudtuk, hogy beteg,mikor egyszerűen nem viselte el a húslevesnek még az illatát sem. Azt mondta a mamámnak, hogy főzze máshol. : ) Attól kezdve semmilyen formában nem ette meg és a szagát sem viselte el.
DE!
Nálam már jópár éve elkezdődött ez a dolog. Én már csak a csirkemellet és a rántott húst eszem meg, a többit sajnos valamiért nem bírom. Megfőzni megfőzöm, de ha nem muszály nem eszek belőle. Viszont a kolbásszal, szalonnával semmi bajom. : )))) És nem vagyok beteg!
Tavaly nekem is volt egy időszakom amikor nem ettem húst...egy ismim azt mondta hogy azok nem kívánják a húst akik rákosak...
Szerintem ez egy nagy baromság.....
Szia!
Nem tudod milyen betegségre utalhat? Én nyersen undorodom a hústól de úgy nagyon, megszagolni megfogni sem bírom egyáltalán. Elkészíve sem mindenhogy eszem meg, végülis havi 1 szelet rántott húst és néha egy kis téliszalámit kivéve vega vagyok. Milyen betegségnek lehet ez a tünete?
nálam is előfordul enyhébb változatban, de a a brátnőm szabályosan kikészül pár hónapja ha húst lát vagy szagol :(
milyen betegségre utalhat ez??
Én nem a szülés után,de én is így kezdtem...
Nem nem bírtam megfogni,csak megenni nem tudtam...lehet,hogy az illata nagyon tetszett,de megenni nem tudtam....ez van...5 éve vagyok vega...de nem bánom!
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?
- Mi a véleményetek a vegetáriánusságról?