Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ez nem illegális? fórum

Ez nem illegális? (tudásbázis)

1 2
50. levarosbukta (válaszként erre: 14. - Archer84)
ma 10:03
A konkurencia sem hülye. Egy vírus veszélyezteti az ő állományát is. A vírusnak nem lehet mondani hogy idáig gyere és ne tovább. Ne terjesszünk értelmetlen összeesküvés elméleteket.
49. Borian (válaszként erre: 43. - Kacsahercegno)
ma 06:11

Ezen nincs mit gondolkodni, mert az EU hivatalosan vakcinamentesen vírusmentes övezetnek minősül, ezért kötelező az állományok leölése az eus állategészségügyi szabályok szerint.

A gazdákat ilyenkor kártalanítják.

Ismerem a szabályokat, nem kérdés, hogy a hatóságok annak megfelelően járnak el, csak azért linkeltem be a nemzetközi álláspontot, hogy a kérdező nem kérdezett hülyeséget, létezik "humánusabb" (állatbarátabb) megoldás, csak gazdasági szempontból nem előnyös.

ma 01:13
nem
47. timycat (válaszként erre: 43. - Kacsahercegno)
tegnap 21:30

Hát az hozzátartozik a dologhoz, hogy a haszonállat különb eü ellátást kap addig amíg hasznát lehet húzni, mint az ember, nem csak a köz, még akár a magánegészségügyben is.

Az az állat hasznot hoz, nem keveset és "életük céljának megfelelően" top kondiban tartják őket. Persze miután kifutott "kuka", sajnos. Lehet ezt ridegnek tartani, de aki húst, tejterméket, tojást eszik annak tudnia kell, hogy ez nem egy vidám mese. De ha belegondolunk mennyit ér a "köznek" egy ember egészsége, hááát....

Teljesen biztos vagyok benne, hogy ezeket a marhákat senki nem jókedvéből likvidálta. Ekkora állomány többmilliárd forint, plusz a fertőtlenítés, ártalmatlanítás, a munkavállalókkal is valamit kezdeni kell és a jó ég tudja mikor lehet újra ezen a telepen állatot tartani.

Karantén, oltás, gyógyítás... ezek az állatok élelmiszerek vagy azt állítanak elő. Fene se tudja mi lenne ha bekerülnének a táplálékláncba. Tehéntej amúgy is érzékeny cucc, állítólag minden nyavalya felhalmozódik benne, a tejelő marháknál mindig szigorúbb a takarmány előírás, mint a tojó vagy hús állatoknál.

És akkor a szerencsétlen vadakra még nem is gondolt senki.

46. Kacsahercegno (válaszként erre: 44. - Timycat)
tegnap 18:29
Hát meg tudja a fene, hogy mikor alakul ki belőle valami, ami az emberre is veszélyes, talán ha jól emlékszem a madárinfluenzáról is volt szó épp nemrég, hogy mutálódik és már kezd alkalmazkodni az emlősökre is. Inkább öljék meg őket, mint valami brutál járvány legyen, ha átterjed az emberekre akkor azt tuti a jóistenke sem állítja meg a covid alapján. 😅 És ezek az állatok sajnos egyébként sem azért születnek, hogy hosszú, boldog életet éljenek...
tegnap 18:29
Milyen jó lenne, ha ilyen fertőzött állatot ehetnénk, mert sajnáljuk leölni őket...
tegnap 18:23

Érdekes, hogy mindenki szakértő lett itt is hirtelen 🤦‍♀️

Vannak állattartó ismerőseink, sőt mi is tartunk állatot. Ettől a cartól mindenki úgy fél mint a tűztől. Nem csak szarvasmarhára veszélyes, páros ujjú patás állatokra... ott azért hosszú a lista.

Állítólag még az emberre is átterjedhet, betegséget nem okoz, de terjeszthetjük. Állítólag. 50x éve az embereket is karanténba tették.

Amúgy érdekes, most lóherpesz is van, még bőven van madárinfluenza, sertéspestis, kiskérődzők pestise, de csak ez bacta ki a biztosítékot, pedig évek óta a "leölés" a protokoll. Sokszor "ok nélkül" pl a frissen kikelt, totál "tiszta" szárnyasokat is gondolkodás nélkül gázosítják a fertőzött övezeten belül.

Sajnos ez ilyen.

43. Kacsahercegno (válaszként erre: 36. - Borian)
tegnap 18:23
Azért valószínűleg gondolkodnak rajta, mert a leölésük sem 2 forintba kerül. Sajnos a haszonállatok jólétét nem igazán nézik, minden gazdasági tevékenységet kizárólag a profit vezérel. Nyilván vannak előírások az állatok érdekében is, dehát azt a kötelezőn túl egy gazdasági szereplő sem fogja betartani, hogyha neki okozna profitkiesést. Pl. lehet hogy magyarországon is lehetne karanténolni a fertőzött állatokat, vagy oltani (ezt nem tudom, nem olvastam mindent végig) de ha az nem kötelező és többe kerülne, mint amennyi veszteségük a leöléssel van, akkor nem azt fogják választani pusztán jófejségből. Sajnos ilyen világban élünk, amíg a húsnak ekkora szerepe lesz a táplálkozásunkban, addig ezeknek az állatoknak nem igazán lesz jobb sorsuk...
42. Amaunet (válaszként erre: 41. - Amaunet)
tegnap 18:22
* állományból
tegnap 18:21
Nem tudom ki az, aki a vakcínázott állománybó kereskedelmi forgalomba került termékeket szívesen fogyasztaná?
40. Amaunet (válaszként erre: 39. - Borian)
tegnap 18:17
"Az inaktivált vírusvakcinák mindössze 4-6 hónapig nyújtanak védelmet a vakcinában található specifikus szerotípus(ok) ellen. Évente több milliárd adagot használnak fel, amelyek megvédik az állatokat a klinikai megbetegedésektől, de nem a vírus perzisztenciától a garat területén, így a beoltott állatok fertőző vírus hordozói lehetnek."
39. Borian (válaszként erre: 38. - Amaunet)
tegnap 18:04
Itt azért nem pont ezt írják: [link]
38. Amaunet (válaszként erre: 35. - Borian)
tegnap 17:59

Vakcinázással lehet tünetmentessé tenni egy állatot, de attól még hordozó marad.

"Jelenleg nincs olyan általános oltóanyag, amellyel meg lehetne előzni a száj- és körömfájás minden változatát, nemcsak azért, mert a betegségnek hét szerotípusa(wd) ismeretes[3] és bármelyikre kifejlesztett szérum a többire hatástalan lenne, hanem azért is, mert a vírus gyorsan változik és az ellenszer kifejlesztésének és az állatok beoltásának költsége magasabb lehet, mint a fertőzés alkalmankénti kitörésekor fellépő költségek."

[link]

37. Amaunet (válaszként erre: 23. - Enissa)
tegnap 17:56

"2.3. Az állami kártalanítás

A Költségvetési törvény, az Agrárminisztérium fejezetében az Állat, növény- és GMO

kártalanítás alcím alatt biztosítja a kártalanítási költség fedezetét.

Az állami kártalanítást az Éltv. 55. § -ban meghatározottak szerint kell elrendelni."

Forrás: NÉBIH Készenléti terv

36. Borian (válaszként erre: 35. - Borian)
tegnap 17:51
jav: gondolkodás nélküli leölését...
35. Borian (válaszként erre: 30. - Amaunet)
tegnap 17:50

A beteg állatot le kell ölni, de a barátait nem feltétlenül, lehet őket karanténba tenni és megfigyelni, míg a betegség lappangási ideje tart, illetve vakcinázni.

De közben tovább olvastam:

The OIE classifies countries and regions as: FMD-free without vaccination; FMD-free with vaccination; suspended FMD-free status with or without vaccination; and unrecognized (OIE Terrestrial Animal Health Code, 2019).

Más-más eljárás rend vonatkozik a 3 különböző minősítésű területre, a vakcina nélküli FMD-mentes országokban alkalmazzák az állatok gondolkodási leölését, hogy ne veszítsék el ezt a "státust"

Mert ez egy exportpiaci státus.

De máshol lehet nem olyan drasztikusan védekezni is:

In regions that are normally FMD-free, control of the disease is typically attempted by culling all animals on infected premises, and animal movement controls are imposed to reduce the risk of virus spread

In both normally FMD-free regions and endemic areas, vaccination around outbreaks may be used to limit the spread of the disease.

Inactivated virus vaccines protect for only 4–6 months against the specific serotype(s) contained in the vaccine. Billions of doses are used each year and protect animals from clinical illness but not viral persistence in the pharyngeal region, and thus vaccinated animals can be carriers of infectious virus. Additionally, it is difficult to distinguish infected animals from vaccinated animals unless purified vaccines are used. Therefore, vaccination is used more in enzootic countries to protect production animals, particularly high-yielding dairy cattle, from clinical illness because slaughter of all at-risk individuals may be economically unfeasible and can cause food shortages.

tegnap 17:44
A védő és megfigyelési körzet: [link]
tegnap 17:20

Általánosba jártam, amikor a 60-as években nagy járvány volt. Lezárták az összes tehenészeti telepet, de azokat a magánházakat is ahol tehenet tartottak. Piros cédula a kapukon. A család a lábát sem tehette ki hetekig. A szomszédok intéztek, vásároltak helyettük, amit a kerítésre akasztottak fel.

A tetemeket a gazdaságok,illetve a gazda telkén belül kellett elásni.

Jelen esetben 30 km-t szállítják a leölt állatokat. Ez szerintem nagy járványügyi kockázat, nem is értem...

Nincs ellene hatásos védőoltás, nyilatkozta egy szakértő.

32. ,zumba (válaszként erre: 25. - Elbb)
tegnap 16:59
Én is emlékszem az akkori járványra, családtag dolgozott tsz-ben állattartó telepen és nem szőttek elméleteket, tették a dolgukat.
tegnap 16:57

Ismerjétek meg!

[link]

Hogy ne a média lihegéséből tájékozódjatok, NÉBIH: [link]

30. Amaunet (válaszként erre: 28. - Borian)
tegnap 16:55

Hogyan lehetne másként kezelni egy fertőzött (nem gyógyítható) állatot?

Itt most vészhelyzet van, nincs idő gondolkodni. Meg kell hozni olyan döntéseket, ami megakadályozza a fertőzés továbbterjedését.

Azt olvastam, hogy a győri állatkert is bezárt, nem látogatható.

29. Borian (válaszként erre: 28. - Borian)
tegnap 16:53

Nemzetközi állategészségügyi ajánlás elkülönítést ajánl:

Provide fresh drinking water in tanks. Monitor animals closely and frequently for any developing illness or signs of disease. Isolate sick animals from the herd to minimize disease spread. - Isolation should be at a minimum 28-30 days (which equals two incubation periods for FMD).

e szerint a lap szerint is, plusz létezik vakcinálás is, persze csak akkor működik, ha az állomány minimum 80%-a oltott (biztos drága, azért nem csinálják):

[link]

28. Borian
tegnap 16:41

Nem teljesen hülye kérdés, mert amikor jött a Covid és megjelent egy intézményben, városban, akkor sem számolták fel az intézményt, várost, hanem próbálták elkülöníteni a betegeket, és akkor is még remélték, hogy meggyógyulnak.

Itt inkább az a magyarázat, hogy ezeket az állatokat tárgyként kezelik. Szeretem pl. Dr. Pol műsorát, de azokat a részeket nem, amikor inkább elaltatják a tehenet, mert már úgysem tud többet szülni, nem ad több tejet, többe kerülne meggyógyítani stb.

27. Kacsahercegno (válaszként erre: 24. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 15:31
Van egy ilyen embertípus, akivel ha véletlenül nem értenek egyet, akkor jaj itt mindenki rosszindulatú meg kötekedő, és ő márpedig soha többé nem fog kiírni egyetlen fórumot sem stb... Pedig azzal sincs baj, ha valaki butaságot kérdez, mert az ember mindig tanul, és akár még a kicsit kötekedő válaszokból is lehet. Meg azzal sincs baj, hogyha felzaklatta a hír, hogy ennyi tehenet le kell ölni, és sajnálja őket, és csak ventillálni szeretne, nem tényekkel szembesülni, dehát ezt sehol nem mondta, hogy ez lenne a cél.....
26. elbb (válaszként erre: 14. - Archer84)
tegnap 15:26
Ez itt van velünk. Ahogy pl a TBC is. A védőoltás időlegesen megállítja, de aztán ahogy a vírusok nagyrésze mutálódnik, erősödik vagy gyengül.
25. elbb
tegnap 15:23

Apám akkor volt fiatal mikor 75-ben a TSZ-ben volt ilyen járvány. Sokat mesélt róla, akkor állatgondozóként dolgozott. És akkor is ez volt az egyetlen megnyugtató megoldás, hogy leölték az állományt.

Sokan látnak ebben összeesküvést, pedig felesleges. Ezek olyan kórságok, amik ellen mindig kell előzetesen védekezni.

Mondjuk számomra a megdöbbentő az, hogy van aki tényként olyat is leír, hogy az elhullott állatokból majd állateledelt csinálnak.

Szóval ez már az igazi korlátoltság szerintem.

Az ilyen dögkutak, amiket emiatt a kórság miatt hoznak létre, úgy működnek, hogy alulra mész, rá a tetem, rá mész és ezt váltakoztatják. Az egyéb fertőzések miatt még a gödör közelébe sem lehet menni és mindent meszeznek.

tegnap 14:56

Az első - minden tekintetben korrekt - válasz után felteszed a kérdésedet:"Ezen az oldalon is mindenkibe belekötnek, ha kiír egy normális kérdést?"

Ki kötött beléd?

Aztán de jó lenne látni ilyenkor, hogy vajon ki díjazta piros szívvel a "normális" kérdésedet. BTK büntetés...

Semmi kifogásom nincs a téma ellen. Csak ez az ok nélküli "mindenkibe belekötni" ne lett volna.

Kaptál elég választ. Bízom benne, hogy elmúlt a csalódottságod.

23. Enissa (válaszként erre: 11. - Libikóka)
tegnap 14:56
Remélem ezek biztosítva vannak.
22. Kacsahercegno (válaszként erre: 20. - Enissa)
tegnap 14:52
Én is csak kíváncsi lettem, hogy ezt írtad, és gondoltam rákeresek, hogy végül mi lett velük.
21. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 14:46
Látom alaposan utánaolvastál az esetnek. Gratulálok.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook