Ételallergia tesztek (beszélgetés)
Nekem is voltak kétségeim , amikor először javasolta egy belgyógyász. Mivel immunológus végzettsége is van elfogadtam, hogy a rutin labornál ez többet tud. Hálát adok az égnek, hogy megtörtént ez a vizsgálat. Olyan állandó panaszaim voltak, amelyeket korábban semmilyen vizsgálat nem tudott feltérképezni.
A legjellegzetesebb panasz az az alsó bordák fájdalma, elöl-oldalt vagy mindkét oldalon , néha majdnem körkörösen. Hasnyálmirigy gyulladás okozhat hasonlót de azt sem a labor sem az UH sem a CT nem igazolta. A fájdalom olyan erős volt időnként, hogy marékszám kellett fájdalomcsillapító, néha jegelés helyileg, különféle helyi kenőcsök és természetesen a reumatológián is volt kezelés. Amikor kiderült a tojásfehérje allergia és kiiktattam a tojást azonnal csökkent a fájdalom. Nem csak a tojásfehérjére , hanem még egy pár élelmiszerre kaptam különböző erősségű allergiát igazoló eredményt . Félévente lehet próbálkozni, hogy esetleg megszűnhetett-e az érzékenység, mivel ezeket a bélbaktériumok minősége is befolyásolja. Vagyis a táplálkozási allergia nem minden esetben veleszületett elsődleges, így változhat, csökkenhet, akár meg is szűnhet.
A napraforgó már kis mennyiségben nem okoz panaszt de hetente többször még olaj formájában sem tudom fogyasztani, ismét nagyon erős fájdalom jön utána.
A fájdalom mellett még egy jellemző tünet ilyenkor a kéz és láb duzzanat, amelyet semmi egyéb elváltozás nem magyaráz. Ez kb 24-48 óra, utána spontán javul.
Azt hiszem, hogy ennek a területnek az ismerete még az orvosok előtt is erősen hézagos, vagy nem javasolják kivizsgálni vagy olyanokra is , amelyekre éppen ez nem kellene.
Így van.
Én is eszem a borsót, szeretem és nincs tőle panaszom sem. Vastagon kiemelt "allergia".
Ezen kívül a tojás, tej, gingkó, kóla, árpa, mondjuk ezek nem nagyon érintenek.
Van a kökibe is pl.mobil labor,leveszik a vért,komplett tesztet ötvenezerért csinálnak,régebben nézegettem,majd arra gondoltam,hogy az allergiás reakció csak immunválasz,tehát ha nem fogyasztottál mostanság önmagadra allergén ételt,akkor nincs a vérben olyan kimutatható mennyiségű vegyület,amit termel a szervezet allergiás reakcióban.Tehát vagy csak mérsékelt,vagy nem allergénként fogja a teszt mutatni a régen fogyasztott,allergiát kiváltó anyagot.
Így nem sok értelme van a tesztnek,viszont nekik is kell valamit villantani annyi pénzért,tehát...
A legjobb lenne ha ennél a teszt előtt a sejtésednek megfelelő allergénekből,mindből,ekkor biztosabb a teszt hitelessége.Szerintem.
Szerintem, de főleg hogy a gasztros orvosom szerint is ezek az IgG alapú tesztek szart sem érnek. Viszont k*rva drágák.
Én amúgy voltam, kihozott teljes tojás ás zab intoleranciát. Azóta is eszek tojást is és zabot is.
További ajánlott fórumok:
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Csecsemőkori ételallergia
- Akiknek ételallergiás a gyerekük
- Kisfiam tiszta pötty - ételallergia?!
- Hogy lehet kitartóan diétázni ha ételallergiám van? Csak mozgással lehet fogyni?
- 6 éves kisfiam súllyos ételallergiában szenved.Milyen ellátásokra vagyunk jogosultak?Emelt családi pótlék, méltányossági gyes?