Értelmi fogyatékos fiatalt nevelők. Ti hogy oldjátok meg? (beszélgetés)
Ezt pontosan tudom, a férjem hívta a kerekesszékét Guruljkának.
Föleg, ha én is vele voltam, és szokásunk szerint beszélgettünk, nevetgéltünk, ahogy a legtöbb házaspár teszi.
Tudom én, hogy irdatlan nehéz segítséget, főleg szak-segítséget találni. És nagy szégyene az egészségügynek, hogy csak drága megoldások léteznek, de még azok is csak egyes területeken érhetők el.
Ha már így van, nem a nagymonológ miatt kellene megyarázkodni, és nem neked. Hanem megyarázkodjon az az egészséges személy, aki megütközik a nagy vagy kismonológon, vagy bármilyen megnyilvánulásán a sérültnek, betegnek.
Igen, csak nagyjából sejtem.
Nagy feladat, amit vállaltatok.
Bocsánat, hogy belekotyogok, értelmi fogyatékos, bár nem autista lányom van, de egy otthonban él már kamaszkora óta, mert nem bírtunk vele itthon. Szökött folyton, maga sem tudta, miért és hova. Most jól van az Otthonban, bár egyszer már hazaszökött onnan, pénz nélkül is hazaért...
Nos nem tudom, hol laktok, de néhány autista-foglalkoztató akad az országban elvétve, napközi jelleggel.
A középsúlyos értelmi fogyatékos, autista lányomnak ez az utolsó tanéve. A környéken nincs szociális foglalkoztató, munkára 100 %-ban alkalmatlan.
Mit lehet kezdeni velük otthon, természetesen a házimunkába bevonáson kívül?
További ajánlott fórumok:
- Dolgozott már valaki középsúlyos értelmi fogyatékosok között?
- Az enyhe értelmi fogyatékosság diagnosztizálása kicsi korban
- Értelmi fogyatékos gyerekek nevelése
- Milyen végzettség kell ahhoz, hogy értelmi fogyatékosokkal foglalkozzam?
- Értelmi fogyatékos gyermekeknek gyakorló feladatok?
- Enyhe értelmi fogyatékosság