Erdély, Partium - rossz visszhang, de miért? (beszélgetés)
Itt Magyarországon meg elég sok: sváb, sokac, horvát, szlovák, meg stb. szó került bele a nyelvbe, de ez mind gazdagítja a szókincsünk.
Neked az "erdélyi" szó olyan, mint bikának a vörös posztó. Mindenben csak a rosszat keresed.
Hogy te mekkora... arra nem gondoltál igaz, hogy ők meg esetleg téged nem értettek??? Vagy a szögödieket? Vagy...? TÁJSZÓLÁS, TUDOD MI AZ??
A többi meg: egy rossz tapasztalat és már el is ástál mindenkit.
Akik rólatok lehúzzák a bőrt, az a kisebbség!
Nem az erdélyi magyarok. De hát bűnbakok mindig is kellettek.
Rosszul tudod!?)))
A zakuszka egy kaja, amit hagymából, padlizsánból, paradicsompaprikából és paradicsomból főznek. Esetleg a padlizsán helyett jöhet zsenge bab, vagy gomba.
A gogos meg paradicsompaprika.
Zakuszka = fuszujka(bab), vinetta (padlizsam), gogus (paprika)
Valahogy így volt? ;)
Nem,a lila meg a vöröshagyma nem ugyanaz.A vörös az a klasszikus hagyma,amit mondjuk pörkölthöz is használ az ember,a lila meg olyan lilás-bordós színű,leginkább salátákhoz való,vagy ilyesmihez,pont a szép színe miatt.
Egyébként ez az igazi padlizsánkrém,amit leírtál(én házi majonézzel csinálom),csak én nem eszek hozzá paradicsomot,mert azt nem szeretem:)Ja,meg a vegetát sem:)
Nyár elején készülök menni Pestre valamikor(eddig össz csak 2-szer voltam,de most muszáj lesz a munkám miatt).Ha addig nem sikerül szerezned,esetleg akkor vihetek:)
Padlizsánkrém nálam: grillen megsütve,hogy jó füstös legyen, lila hagyma-nálatok ez a vörös,ha jól tudom- feketebors, vegeta.étolaj. én így szeretem, friss kenyérrel-lehet nálunk már adalékmentes kovászos kenyeret is kapni- VÉGRE! :))
esetleg egy kis majonéz rá és paradicsom ...nyami-nyami.
zakuszkát csináltam annó, elraktam üvegbe, babosat szeretem :) csak tényleg macerás...
Hát Gyula és Békéscsaba messze van :( még valami román boltot próbálok itthon keresni... de azért köszönöm :)
Tárkonyom nekem is volt, vala ecetben és tejfölös csirkeragu levest csináltam sokat.
Nekem ez az íz bevált, csak nem tudom,hogyan pótoljam. A Csorbát izesítem : Bors-al, feketebors, lestyán,só, paradicsomlé... ez bejött és a rokonaim nyaggatnak, hogy főzzek már :(
A padlizsánkrém nekem is kedvencem!Holnap is az lesz a reggeli.Ja,és én sem paradicsommal meg fokhagymásan,csak simán majonézzel,pici vöröshagymával.
A zakuszkát is szeretem,de azt nem szoktam csinálni,mert sok vele a macera:)
Ha a tasakos bors-ra gondolsz,én vinnék neked,ha járnék arrafele,de nem szoktam.De ha esetleg Gyulán vagy Békéscsabán van ismerősöd,odáig elviszem szivesen.
Eszembe juttt hogy van egy Bors Magic a szekrenyben elbujva:)
Megneztem mit tartalmaz.....Nekem tarkonyos van...
Van benne :tarkony aprora vagva:),citromso,so,novenyi olaj,borecet kivonat....
A lenyeg a tarkony,es a citromso,so,....de mi ecettel is szoktuk citromso helyett.
Hat a csorbat vegulis a romanok savanyitott levesekre mondjak.Ami savanyu az naluk "ciorba"ami edes leves az "supa"...:)
En szemely szerint nem szoktam soha sem hasznalni az emlitett etelizesitot,hanem megfelelo aranyban teszek fuszereket(most ne kerdezd mibol mit es menyit kell mert anyukam a profi ebben es tole kerdezoskosok:)Regen etteremben dolgozott,es naaagyon finom leveseket,foleg csorbakat tud kesziteni.
Ma pl tarkonyos leves volt,ugy egyszeruen ahogy otthon szoktuk....savanyitva,habarassal,tejfollel,.....Ket tanyerral is megettem:)
Ird le milyen savanyitot levesre gondoltal es holnap megkerdezem mit hogyan csinal,mert o 100% nem hasznal keszen eloallitott etelizesitoket erre a celra.