Elvált ember lehet református lelkész? (tudásbázis kérdés)
A papnak cölibátusban kell(ene) élnie.
A lelkésznek nem kell cölibátust fogadnia, nősülhet, lehet családja.
Lelkész lehet nő is.
Egyébként nem "keresztelkedik át", mert a keresztelését nem lehet megváltoztatni.
Ha a református hitre tér át, akkor konfirmálnia kell, ami egyébként tizenéves korban szokás, és egy hitvallás a gyülekezet előtt.
lehet bennem van a hiba,de alapjában nemértem a kérdést,
ha nős ugye nem lehet pap,mert a katolikus vallásban a pap nem házasodhat,tehát elsem válhat,
van egy nős férfi aki katolikus vallású,el akar válni,hogy aztán átkeresztelkedjen és református lelkész legyen,
ez a kérdés?
hátha felveszik a hittudományira,ami azért nem könnyű,és el is végzi,akkor lehet,
aki feltette a kérdést,néha reagálhatna,
ha már kérdezte,
Én előszörre is úgy értettem, hogy adott egy katolikus vallású valaki, aki elvált, vagy válni akar, és azután szeretne református lelkész lenni.
Lehet, és a válás nem akadály, de a hittudományi kötelező.
Elméletileg lehet.
De a tanulás mindenképp szükséges hozzá.
A hat év teológia nem egyszerű...
Nem pap. Lelkész.
Nem ugyanaz...
Mert?
Cölibátust is fogadjon esetleg?
Én részt vettem elvált és újraházasodott református lelkész vezette istentiszteleten, és az új felesége által szervezett gyerekfoglalkozásokon.
Tapasztalatom szerint tehát: igen, lehet.
További ajánlott fórumok:
- Katolikus gyermeknek lehet-e református keresztszülője?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Templomi esküvőt szeretnénk, mi a teendő, ha én katolikus vagyok, a vőlegény pedig református?
- Vak ember lehet pap, lelkész?
- Olyan szakközépiskolából ahol nem tanultam hittant, mehetek Hittudományi egyetemre? Lehetek református lelkész?
- Mammográfiai vizsgálat után, ha valami elváltozás van, mennyi idő alatt hívják vissza az embert?