Első személyi igazolvány! Mit tudtok arról hogyha a gyerek még nem tölti be a 14 évet nem kell illeték, de utána már igen? (tudásbázis kérdés)
Csináltatott vki mostanában személyit?Ma szerettem volna csináltatni a fiamnak az első személyi igazolványát.Most az mellékes,hogy épp technikai okok miatt nem tudtak csinálni,de állítólag egy hónap mire kész lesz.Ez tényleg így van?Mik a tapasztalatok?Jövő héten utazna külföldre,útlevele nincs és arra sincs pénzem sajnos.(főleg gyorsítottra)
Köszönöm!
Hát elég nagy szemétség hogy 1-2 napon is problémáznak.
Mert jó az az 1500 forint nem a világ de ezt is megspórolhatná az ember.
Fényképet gondolom ott csinálnak,ugye?
Nektek kellett előtte időpont vagy csak úgy mentetek?
Az jó ha 1 hét alatt meg is jön.
A fiam nagyon akar már mert nagy fiúnak érzi magát csak agyilag is fel kéne nőni:-))
Köszi az infót!
Nálunk június 20.án töltötte a 14-et.
Szia!
Nálunk friss az "élmény", most voltunk. Amennyiben még nem töltötte be a 14-et akkor ingyenes, ha betöltötte, akkor fizetni kell érte. Egyik szülőnek mindenképp kell mennie, és az alábbi okmányokat kérték: lakcímkártya, anyakönyvi kivonat, és amennyiben volt előtte már személyi igazolványa, akkor azt is. Nekünk van a gyerekeknek személyije, és mivel az édesapa külföldön dolgozik (én csak nevelőanyja vagyok)így meg kellett várni, h az apuka hazaérjen. Természetesen mivel 6 hetenként jár haza, addigra betöltötte a fiam a 14-et, így fizethettünk érte :)))
Csak születési anyakönyvit.
És ha jól emlékszem ne elég egyedül mennie, de ez nem biztos, mert az enyém még nem töltötte be a 14-et.
Sziasztok!
Nálunk jövő áprilisban lesz aktuális a személyi a gyereknek,de én úgy tudom,hogy ha a 14.életév betöltése előtt készül,akkor csak 1 év az érvényessége...tehát nem ússzuk meg az 1500 ft-ot.
Ezt találtam még a neten:
Személyazonosító igazolvány:
14 év alatt első kiadás: Illetékmentes
14 év alatt eltulajdonítás: illetékmentes
14 év alatt elvesztés, megrongálódás, megsemmisülés: 1.500,-Ft
14. év betöltése után aláírás miatt cserélt SZIG: illetékmentes
14-70 év között lejárt, érvényes, elveszett, adatváltozás, eltulajdonították, megsemmisült,
megrongálódott, ha kell ideiglenes SZIG is ami 30 napos akkor: 1.500,-Ft, ami 120 napos azaz
átmenetileg állandó nem adható ki akkor: 3.000,-Ft
70 év felett vesztés esetén is, ha nem rendelkezik más érvényes okmánnyal: Illetékmentes
70 év felett, ha rendelkezik más érvényes okmánnyal: 1.500,-Ft
Személyazonosító igazolvány érvényessége:
6 éves életkor betöltéséig: 3 év
6 éves életkor fölött: 14. életévének betöltéséig
14. életév betöltésétől 20. életév betöltéséig: 8 év
20 éves életkor betöltése után: 10 év
70 éves életkor betöltése után: Határidő nélküli
Személyazonosító igazolvány kiadása:
14. életév betöltéséig a személyazonosító igazolvány aláírást nem tartalmaz (14. életév betöltése előtt
60 nappal már felvihető az aláírás), szükséges hozzá a születési anyakönyvi kivonat és a személyi lap
vagy lakcímkártya.
Az aláírás nélküli személyazonosító igazolványokat 14. életév betöltésekor le kell cserélni
ILLETÉKMENTESEN.
14. életév betöltése után kezdeményezett személyazonosító igazolvány illetéke 1.500,- Ft. Továbbá
szükséges a születési anyakönyvi kivonat és a személyi lap vagy lakcímkártya, valamint az érvényes
útlevél, ha rendelkezik ilyennel.
Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes leírást!!
Ezen a héten akkor meg is ejtjük.
Az első állandó személyazonosító igazolvány igénylése (cselekvőképes, magyar állampolgár esetében):
2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, valamint a lakcímet igazoló hatósági igazolványukba (lakcímigazolványba) kérelemre bejegyeztethető a szülők, törvényes képviselők neve és aktuális telefonszáma.
A 14 éven aluli kiskorú részére illetékmentesen lehet igényelni személyazonosító igazolványt, ha arra nem az elveszett, megsemmisült, megrongálódott okmány pótlása esetén kerül sor. A 14 éven aluli kiskorú számára illetékmentes a lakcímigazolvány kiadása is, ha az a szülő, törvényes képviselő nevének, telefonszámának feltüntetése érdekében, vagy e kérelemre feltüntethető adatok megváltozása miatt történik.
A személyazonosító igazolvány kiadása lehetővé teszi a kiskorú gyermekek számára is a szabad mozgás jogának gyakorlását az Európai Unión belül anélkül, hogy a szülőnek többletráfordítással útlevelet kelljen készíttetnie a kiskorú részére.
A szülő vagy törvényes képviselő nevének és telefonszámának a kiskorú lakcímigazolványába történő bejegyzése a 14 éven aluli gyermekek biztonságát szolgálja.
Az ügyintézéshez szükséges a kiskorú gyermek, valamint törvényes képviselőjének (szülő vagy szülők) személyes megjelenése.
Az eljárás kezdeményezése és a bemutatásra szolgáló okmányok:
14. életévét be nem töltött:
érvényes útlevél,
amennyiben nem rendelkezik érvényes útlevéllel születési anyakönyvi kivonat,
az útlevél mellé bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot , illetékmentes
14 életév felett:
érvényes útlevél
amennyiben nem rendelkezik érvényes útlevéllel születési anyakönyvi kivonat
nem kötelező, de célszerű az útlevél mellé bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot
illeték a fenti esetben:1.500.-Ft
Amennyiben pedig a kérelmező már rendelkezik a lakcímét és a személyazonosító számát tartalmazó új típusú, kártya formátumú hatósági igazolvánnyal (rövidebb nevén lakcímkártyával) akkor azt az eljárás során be kell mutatni.
ezek szerint tényleg így van:-(
mekkora szemétség most az a pár nap!
és mit kellett vinni?
adó kártyát,lakcím kártyát meg diák igazolványt?
köszi
ezek szerint nagyon le vagyok maradva:-)
én még 14 évesen csináltattam
születéstől fogva lehet már személyit csináltatni
a kerületetekben vagy városotokban lévő okmányirodában kell csináltatni, annak a honalpját keresd meg, ott vannak a feltételek
Mit tudtok arról hogyha a gyerek még nem tölti be a 14 évet nem kell illeték,de utána már igen?
Ez tényleg így van?
Én azt hittem eleve csak 14éves kortól lehet csináltatni.
A gyereket elküldhetem egyedül is vagy jobb ha vele megyek?
Már elmúlt 14 és nagyon okos,értelmes srác.
További ajánlott fórumok:
- Mennyibe kerül az személyi igazolvány csere házasságkötés után?
- Ausztriába szeretnék menni, de nincs útlevelem. Tudja valaki biztosra, hogy elég a személyi igazolvány a határátlépésnél?
- Ideiglenes személyi igazolványt azonnal adnak? Vagy várni kell rá pár napot?
- Új személyi csináltatásakor változik az igazolvány száma?
- Személyi igazolvány cseréjéhez mennyi illetéket kell fizetnem, és milyen módon?
- Személyi igazolványt csak a lakóhely szerinti illetékes városban lehet igényelni?