Elrendelés vagy szabad akarat? (beszélgetés)
Sorsunk a nagykönyvben meg lett írva.Ki van ez nagyon jól találva,nem vehetsz el, nem adhatsz hozzá
Te döntöd el mikor lapozzál...
Arról, hogy ki, melyik valóságot akarja megélni és a döntések hogyan is hatnak a jövőben.
Lehet hinni benne. Az ember kitalálta magának ezt a "sors" nevű dolgot, mint az isteneket, az isteni elrendelést.
És ennek kényelmében már nem is kell dönteniük (pedig teszik akaratlanul is), és a felelősség sem az övék, mert így rendeltetett.
Nem, nem azért döntenek úgy, hanem más tényezők alapján döntenek. De néhány ember döntése (nem döntése) hozhat olyan következményeket amit tragédiaként írunk le.
Minden bizonnyal a halálos betegségnek is meg van az oka. Nem élt egészségesen, olyan munkát vállalt amely mellett megbetegedett (szilikózis). Számos és több oka is lehet.
Persze, hogy nem azért. Hiszen nem is tud róla.
Nézd, szerintem nem akarja senki magyarázni semmivel mert ezt nem lehet. Ez megmagyarázhatatlan és mélységes fájdalom a szeretteinek. Az emberi élet véges. Ki ekkor, ki akkor. Nagyon sajnálatos, hogy fiatal emberek, gyerekek halnak meg betegségben, balesetben. Régen is volt ilyen. Tudom, hogy ez nem vigasz és nagyon sajnálom:(
De komolyan mondja. Ebben és így van ráció. Láttam ilyen műsort, pl. vonat, busz, hajó vagy repülőgép szerencsétlenségeknél. Volt/voltak aki hibázott/hibáztak, nem vagy rosszul látta/látták el a feladatát/feladatukat, rosszul döntött/döntöttek és ez egy sorozatot indított el, amelyből létrejött a katasztrófa.
Ezért írtam, hogy nehéz dolgok ezek.
Leírtam. Így is gondolom.
Aki a sorsban vagy miben hisz, az a legkényelmesebb. Elintézik azzal, hogy "hát, így akarta a sors".
Nem vállal felelősséget sem magáért, sem a korábbi döntéseiért. És másokat sem kényszerít arra, hogy ezt tegye. Nem várja el másoktól.
Annak is van oka. Mert a baleset is egy sor döntésnek vagy meg nem hozott döntésnek a következménye. Csak azokat a döntéseket nem az éppen balesetet elszenvedő hozta meg.
Ha Gyula nem mászik vissza a darura, hogy azt biztosítsa, akkor az rá fog dőlni Józsira.
Ha Gyula nem cseréli le a nyári gumikat a gépkocsiján, akkor ezzel a döntésével veszélyezteti sok ember biztonságát. Józsi lecserélte, de Gyula mégis belemegy az autójába.
Én azt gondolom, hogy ha valaki fiatalon balesetben meghal az sorsszerű. De bele lehet magyarázni a döntést is, mert ha két perccel előbb vagy később indul és még megissza a teáját lehet, hogy elkerülte volna. Nehéz dolgok ezek.
Én hiszek az Isteni gondviselésben és a szabad akaratban is.
Szerintem minden döntésünknek oka és következménye van.
Az okok a múltban hozott döntéseink következményei, a "sors", az "elrendelés" vagy hívjuk akárhogyan is, a jelenben meghozott döntéseink következményei.
Szóval nincs itt semmi misztikum. A saját döntéseink vezetnek bennünket oda, ahol jelenleg vagyunk. Az is lehet, hogy nem csak egy dologban, hanem 3-4-ben kell olyan döntést hoznunk, amely elvezet a jelenlegi döntési pozíciónkhoz, állapotunkhoz.
Olyan ez, mint egy döntési fa vagy mátrix.