Elévült adótartozás törlése kocsiról (beszélgetés)
Mivel 2009-es volt az illetéktartozás,amelyet 2012-ben állapított meg a NAV,annyi történt hogy rátette a kezét a kocsira. De soha nem vonta ki,nem kérte a forgalmit,sem a rendszámot,sőt üzembentartói változást is engedett,végig megvan rá a kötelező biztosítás,a súlyadót is mindig megfizettem. Csak eladni-vagy elajándékozni nem lehet.Az ügyfélkapun keresztül letöltött dokumentumok alapján: végrehajtás hivatalból való törlése elévülés miatt!
Így gondolom én,hogy le kell venniük a foglalást az autóról ( ezt mondja a kormányablak is )!
De itt a hivatalos jogszabály:
" A NAV maga megszüntetheti a végrehajtás folyamatát, illetve törvény is előidézheti a végrehajtás megszűnését. A NAV maga szünteti meg a végrehajtást olyan esetekben, ha a tartozás teljes egészében be lett hajtva vagy el lett engedve, a tartozás elévült, megszűnt a végrehajtási jog, visszavonták a végrehajtó okiratot, ha a szerv ezt kérvényezte, így rendelkezett a törvény vagy meghalt a tulajdonos."
Akkor évülnek el, ha 5 év alatt egyszer sem szólítanak fel a befizetésre, amint felszólítanak, az onnantól újból 5 évig ketyeg.
A NAV nem igazán olyan faca, hogy az elnézzen bármit is. Nagyon gyorsan peregnek a kamatok rá. Próbálkozni lehet, de nem biztos, hogy megéri. De azt szokták mondani, aki mer az nyer.
Tedd azt!
Én nem kipróbáltam egyszer, hanem nem tudtam, hogy van adótartozásom. Sajnos az enyém nem évült el, mert küldtek levelet, ami a behajtást előzte meg, így részletekben kifizettem...
5 év, ha jól tudom.
Tehát, ha van pl. adótartozásod és nem fizeted meg, nem hajtják be, akkor 5 év után elévülnek és egyszercsak nullás lesz a számlád;)
Én is soroljam mi vagy anonimka...
Mindegy, viccnek szántam....
Az viszont tény, hogy a jogosítványt nem tesszük le...
anonimka....
Elolvastam újra.
A NAV tartozások valóban elévülnek.
Be kell menni a NAV-hoz és kérni a bejegyzés törlését.
Helyesen: Sikeresen befejezte a gépjármű vezetői oktatást (letette a vizsgáit) és megszerezte (nem letette) a jogosítványt.
Nem a kerítés alacsony, hanem a szókincsed.
Ja,hogy neked ez vicces?
Hát alacsony az a bizonyos kerítés!
"Hová tette le"
Elég bénán, de próbál viccelni, csak te nem érted.
Miért veszne el??????
A jogosítvány nem autó függő! Nem is értem ezt!
Dehogy vonták ki a forgalomból! Honnan veszed ezt? Leírtam,hogy mai napig használom!
A Kormányhivatal szólt,mert ismerem az ügyintézőt,hogy vetessem le a tiltást,mert okafogyott!
És nincs mit behajtani,mert maga a jog is elévült,nullás a folyószámla!
Miért nem használod?
Tudomásom szerint, ha végrehajtás miatt kivonnak egy autót a forgalomból, akkor az 6 hónapig tart, utána simán lehet használni ismét az autót.
Az elévülés nem azt jelenti, hogy eltűnik a tartozás, hanem azt, hogy bírósági úton nem behajtható, így amíg a tartozás nincs kifizetve, addig a bejegyzés marad.
1 éve hogy elévült egy jogtalan adótartozás a nevemről,de a kocsimon rajta maradt a tiltás. Mivel végig bejelentett munkahelyem volt,abból sem vontak,így tavaly nyáron lenullázta a NAV a folyószámlám. A kocsira viszont nem törölte a foglalást ( elidegenítési tilalom ) amit mai napig használok,mert semmilyen végrehajtás nem történt,így kérhetem a NAV-tól a feloldást? Szeretném a Fiamnak ajándékozni,nemrég tette le a jogosítványt!
Köszönöm a válaszokat!