Elbocsátás terhesség ideje alatt (beszélgetés)
Sziasztok!
5. hónapos terhes vagyok. Ezt tudván, a főnököm kirúghat a teljesítményemre hivatkozva a vállalattól?
Előre is köszi a válaszotokat!
Sziasztok!
Köszönöm a sok választ és jó tanácsot :)
Már nem próbaidős vagyok, határozatlan szerződésem van, tehát amiket írtatok, az mind érvényes rám, elvileg :)
Az lenne a legjobb, ha senkit nem küldenének el márciusban, de hát ezt előre nem tudni még :(
Igazából engem az sem zavar, ha nem ide jönnék vissza dolgozni, mert annyira nem szeretem, de ugye a pénz.. Szóval azt se bánom, ha esetleg balhéval mennék el gyedre innen, csak tudjak elmenni.
Ha 9-es kóddal megyek el táppénzre,és odateszem elé a kiskönyvet és a táppénzes papírt,nem tud elküldeni. Max bepróbálkozik,hogy módosítsuk a munka szerződést.Itt kell keménynek lenned,és közölni,hogy nem írod alá.
Más kérdés,hogyha gyed/gyes után visszamennél ide dolgozni,akkor köteles visszavenni 30 napra,de utána biztos hogy elküldene!úgyhogy akkor éri meg "keménykedni",ha gyes után majd új munkahelyet akarsz keresni.
Köszi,ezt jó tudni! Valószínű,hogy nem tudhatják,mert ősszel,amikor új dolgozókat vettek fel,ez volt a kikötés,hogy ne akarjon mostanában szülni,mert ők bizony nem fognak 3 évnyi szabadságot kifizetni.
Egyébként valahol a munkáltatót is meg lehet érteni. De nyilván az ember a saját érdekeit tartja szem előtt,nem a másikét.Úgyhogy akármekkora bunkó leszek a szemükben,biztos hogy nem írok majd semmit alá,ami engem hátrányosan érint.
Dokitól kapsz igazolást, hogy terhes vagy. Azzal elmész a védőnőhöz, aki kiállítja a kiskönyved. Amíg ez nincs meg, semmi sincs a kezedben.
Még jobb, ha megvárod a 90 napot, mert utána jogosult leszel az adókedvezményre. Ezt leadod a munkahelyeden, és onnantól nem mondhatják, hogy nem tudtak róla.
Semmit nem vagy köteles aláírni, és ne is tedd.
És amíg nincs meg a kiskönyved, vagy az igazolásod, senkinek, érted, senkinek se szólj arról, hogy babát szeretnél, vagy terhes vagy, mert addig kirúghatnak.
Szeptemberben szültem :)
Nekem azt javasolták,hogy a 12.hétig húzzam valahogy,addig ne mondjam el,mert még bármi lehet.Utána meg 9-es kóddal menjek táppénzre,és ha ez megtörtént,úgy jelentsem be a főnökömnek. És akkor már nem tud mit csinálni,védett vagy.Persze rávehet olyanra,hogy a munkaszerződésedet átírja határozatlanról határozott idejűre,úgy kalkulálva,hogy mire ki vagy írva,már ne legyen munkaviszonyod. Nálunk erre mennek a főnökék,mert nem akarnak 3 éves szabit kifizetni a gyes lejárta után.
Én ősszel terhes voltam,de elvetéltem 7 hetesen,úgyhogy dolgozom azóta is.De ha újra összejön a baba,akkor ez a terv,hogy a 12.héttől táppénz.Elvileg 12 hetesen már amúgy is tájékoztatnod kell a munkáltatót a terhességről.
Ha próbaidõ alatt leszel még addig, megteheti. Nem köteles megindokolni semmit. Bármit mondhat. A terhesség tényét legalább 5-6 hetesen állapítja meg bizonyíték értékûen a doki az ultrahanggal. Elõtte sajna az ultrahang sajna nem mutatja ki.
Ezekre figyelj kérlek!
Igen, július 1-től nőgyógyász által kiadott igazolással már a terhesség első napjától véd a törvény, elvileg.
Előtte csak a terhesség 90. napjától volt védett a kismama.
En ezt sem tudtam, hgy 2014-ben ez valtozott... Ooooo...
Drukkolok nektek, mert azert nem mindegy a love.sem...
táppénz ideje alatt is elküldhetnek.
sajnos.
És ez mikor volt?
Én azt tervezem, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnék, semmit nem írok alá, hanem abban a pillanatban kiíratom magam táppénzre :D
Sziasztok!
A férjemmel tervezzük, hogy gyermeket vállalunk. De közben kiderült, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt valószínűleg el fognak küldeni egy pár embert a cégünktől. 2014 júliustól ugyan érvényben van az a törvény, hogy a kismama már a terhesség első napjától védve van, de mint tudjuk, vannak kiskapuk...
Érdeklődnék, hogy esetleg járt-e valaki így, hogy kirúgták miután terhes lett? Megtámadható-e a cég ilyen estben? Illetve ha azt írja a kilépő papírra, hogy megszűnt a munkaköröm, akkor így jogosan küld el?
Válaszokat előre is kösznöm!
További ajánlott fórumok:
- Ki mit evett és mit nem evett a terhesség ideje alatt?
- A terhesség ideje alatt éreztetek ellenálhatatlan vágyat bizonyos ételek azonnali elfogyasztása iránt?
- Lehet biciklizni a terhesség ideje alatt?
- Ki tudja a terhesség ideje alatt ha valaki kivánja az erőset akkor mit várhat fiút vagy lányt?
- Szabad hajat festeni terhesség ideje alatt vagy nem?
- Ha próbaidő alatt elküldenek veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre, akkor felmondhatnak a táppénz ideje alatt?