Egyházi esküvő (beszélgetés)
A keresztelés nem dogma...
ezzel az ünnepélyes aktussal veszik fel az egyház közösségébe; az másodlagos, hogy melyik felekezetnél történik a keresztelés. Aki pl. a reformátusokhoz tartozik, (ugyanez érvényes a többi Szentháromságot valló felekezetre is), de a római katolikus egyház liturgiája szeretne egyházi kötést, megkereszteltnek tekinti, mivel a keresztelési szöveg lényege kb. így hangzik: én N. megkeresztellek téged az Atya + és a Fiú + és a Szentlélek nevében!"
Ez vonatkozik a többi keresztény/keresztyén felekezetekre is, hiszen mindegyik alkalmazza a víz jelképét.
Újrakeresztelés csak akkor lehetséges, ha nem tudják, hogy valóban megvan keresztelve; akkor is a "feltételes" keresztelési formulát alkalmazzák; ez viszont igen ritkán fordul elô manapság.
Nincs atteres - ez sertene a vallasszabadsagot; ma mar rezervalis sem kernek; csupan igeretet tesz;
amugy tobb eskuvon vettem reszt, ahol a katolikus es a reformatus lelkesz egyutt tartotta meg az eskuvoi ceremoniat;
Ez sem igaz.
Minthogy a reformátusoknál nincsenek is "szentségek"...
Amúgy meg ha valakit megkereszteltek mondjuk reformátusnak, de katolikus esküvőt akar, mert a párja katolikus, általában át kell térnie a hitére - ennek része az is, hogy megkeresztelik katolikus szokás/dogmák szerint.
Azért ennél több a különbség a két vallás között.
Amúgy az illetékes papot kérdezzétek meg. Ő abban is tud segíteni, hogy milyen lépéseket kell tennetek "átkeresztelkedés" ügyben, ha egyáltalán kell. De sanszos, hogy a menyasszonynak igen.
Nem kell áttérni. A két vallás csupán rítusában tér el, dogmatikailag teljesen megegyezik. Csupán annyi az eltérés, hogy papjaik a felszentelés elôtt megházasodhatnak, de utána már nem. Amennyiben a feleség meghal, ne házasodhatnak újra. Püspök viszont csak nôtlen lehet.
A menyasszony lakhelyének illetékes plébánosához kell elôször fordulni.
Mi lenne, ha erről egyből Pál Feri atyát kérdeznétek?
Volt a páros ma misén gondolom. Beugorhatott volna hozzá. :)
Bementek hozzá és megbeszélitek vele.
Tudtommal neked át kell keresztelkedni. Fordított esetben nem lenne gázos, nem kérnek semmit (férjem katolikus, én református, református esküvőnk volt)
Az a legtisztább, ha kértek időpontot és megbeszélitek a pappal, hogy ez lehetséges-e, vállalja-e.
További ajánlott fórumok:
- (Csak?) egyházi esküvő
- Az egyházi esküvőhöz csak megkeresztelve kell hogy legyünk, vagy kell még valami más is?
- Egyházi esküvőt lehet-e érvényteleníteni?
- Vajon a katolikus egyház engedi-e az egyházi esküvő megismétlését? Akár 1, 5 éven belül is?
- Szűk körben lagzi nélküli polgári esküvő, majd évvel később egyházi szertartás. Kit kell meghívni?
- Ha a párom nincs megkeresztelve, akkor is lehet egyházi esküvőnk? Én református vagyok .