Egyéni vállalkozás akarok beindítani GYES mellett, mi a menete? (tudásbázis)
Én 2008-tól vagyok vállalkozó...tudtommal korábban is így volt...
De ne tépd a hajad, letelt az 5 év...Ellenőrzést meg akkor nem fogtál ki:-)
Tehát akkor ahogy én voltam az nm is lehetséges? Megbízuói szerződésem volt, biztosítóban dolgoztam. 1 éves múlt a gyerek, akkor váltottam ki a vállalkozóit. Ez volt 2006-ban. 1 évig voltam egyéni, aztán leadtam egyéb okok miatt. A könyvelőm azt monda nem kell járulékot fizetnem, mert a gyes miatt ez rendezve van. Egy kanyit nem fizettem járulékba...
Szóval most nem tudom, hogy tépjem a hajam vagy sem?
GYES mellett is lehet vállalkozást indítani, de gondolom, ha valaki akkor váltja ki, rögtön aktívan használni akarja, azaz Igenis fizetni kell a járulékokat utána és kapja a GYES-t is....
Ha egy vállalkozó gyermeket vállal, de a vállalkozóiját nem akarja visszaadni, hisz később esetleg szeretne benne dolgozni, és hát minek csinálja végig a procedúrát (nekem bizonyítvány és különböző iratokat is kellett bemutatnom, mert a szakmám megkívánta a vállalkozóihoz)...akkor passzív állapotba állítja a vállalkozását...azaz nem kell járulékot fizetni, még akkor sem, ha épp GYES-en van...de ha mégis dolgozni szeretne GYES alatt már újból, akkor aktiváltatni kell és újra fizetni!
Szóval GYES mellett nem lehet már vállalkozóit kiváltani, ha elmúlt egyéves a gyerek? És úgy, hogy marad a GYES meg még járulékot sem kell fizetni. Ebben az esetben nem 8 órás a munkaviszony csak 4?
Lehet hülyeséget kérdeztem egyébként, de teljesen meg vagyok zavarodva már. Annak idején én biztos, hogy úgy voltam vállalkozó, hogy gyesen voltam és nem kellett járulékot fizetnem....
Nem kell tényleg megszüntetni, csak "passzíváltatani"...
A könyvelőm azt mondta, hogyha találok valami más munkát, csak neki kell szólni és Ő a hivatalos "szerveknél" jelzi...nekem meg csak be kell vinni az igazolványt és átírják Főállásúról, Mellékállásúra és, ha aktiváltatom, akkor csak a vállalkozói után járó adót, valamint nekem van iparűzési adó is amit fizetnem kell, de semmi mást!
Én pár éve GYES mellett indítottam a vállalkozásomat és minden Járulékot fizetnem kellett, hisz ha valaki 6 órába megy vissza dolgozni x helyre, ott is fizetik utána akkor már a járulékokat!
ÉS több volt jóval a járulékok összessége, mint a GYES összege!
Most ismét GYES-en vagyok, de Passzív állapotú a vállalkozásom, hisz nem dolgozom benne, így nem is kell fizetnem semmit!
Fordulj könyvelőhöz ő mindent részletesen elmond!
Nekem van vállalkozóim amit nem fogok beszüntetni GYES mellet,hátha találok valami részmunkaidős állást közben.
Ami biztos: járulékot és egyebeket kell fizetni.
Legjobb, ha megkérdezel egy könyvelőt.
Sziasztok! GYES-en lévő kismama vagyok, és szeretnék egy internetes webáruházat nyitni, amihez vállalkozónak kell lennem.
Kérdésem az lenne, hogy milyen költségekkel jár-e, valamint, hogy GYES mellett kell-e fizetnem a havi járulékokat vagy sem? Illetve, hogy szükséges-e hozzá szakirányú (kereskedelmi) végzettség, mert hogy olyanom nincs.
Köszönöm a segítséget!
További ajánlott fórumok:
- Főállás mellett egyéni vállalkozóként, hogyan?
- Ha bejelentett főállás mellett egyéni vállalkozó vagyok, de egyáltalán nincs bevételem, akkor is kell könyvelőt fizetnem?
- Gyes/ Gyed mellett tudok dolgozni egyéni vállalkozóként?
- Egyéni vállalkozó, ha a KATÁT választotta, hogyan lehet mellette áfa mentes?
- GYED mellett egyéni vállalkozás fő- vagy mellékállásnak számít?
- GYED mellett lehetek egyéni vállalkozó?