Egy hat éves gyerkőcnek már 'kell' tudnia cipőfűzőt kötnie? (tudásbázis)
néha szükséges a két féltekét elválasztani egymástól műtéti úton úgy, hogy semmi kapcsolat ne maradjon közöttük (split brain)
A mozgás szervezése, a beszéd , a gondolkodás és sok-sok területen ilyenkor komoly elmaradás lesz és nem is minden építhető vissza
A két félteke közt a corpus callosum nevű szerv teremt összeköttetést.
Nem két külön félteke van, hanem ezek kommunikálnak egymással.
Azt Te értetted félre, amit ő mondott: mert a 2 félteke közti idegkapcsolatok folymaatosan fejlődnek, alakulnak, ez tény, de kezdettől fogva léteznek.
ciciáter?????
az ki?
Cipőfűző ? Olyan fórum nem volt még , h hány évesen fogja a gyerkőc végre a saját fenekét önállóan , egyedül kitörölni ?! Hajdanán az én fiam azt kérdezte , h : én nyúljak oda hátra ?!
Ne botránkozzatok meg ezen , ez is fontos , hiszen az ovónéni se erre szakosodott !!!
Az 5 éves lányomat annyira érdekelte, hogy percek alatt megtanulta. Rém büszke is rá!
Nálunk a nagycsoportban tanulják is, és lehet gyakorolni is azon a játékon, amit már írtatok..
Nyílván nem kell tudni, de egy biztos, ha iskolába megy, ott már senki nem fogja bekötni helyette!
szerencsére a 2 félteke eleve összeköttetésben áll egymással, nem függetlenül működnek.
Én azt nem értem, az oviban 6 évesen miért nem tanítják????? Ez ilyenkor már kellene tanítgatni. AZtán valakinek hamarabb, valakinek később, de sikerülni fog. Gyakorlás és érés kérdése .
Mire iskolába mennek, arra "elvárás", mert ott senki nem segít majd kötögetni. Vagy ott van a tépőzáras cipő, mint alternatíva...
De játékosan gyakorolható -és nem is kell megvenni a játékot-, ha egy erősebb kartonra körberajzoljátok a tappancsát, fűző-lyukakat fúrkáltok, és abba mehet a cipőfűző. Persze a tappancs igény szerint dekorálható:)
Az én.fiam is utálta a kötögetést, bár mi is és az óvónénik is tanították.
Neki kb 8-9 éves koráig tépőzáras cipői voltak, utána meg reggelente én kötögettem, mivel "szorosabbra tudtam húzni". Most 14, fűzős van.neki, de úgy veszi le/fel sosem köti ki...
Természetesen kell! Annak idején nekünk is kellett már tudni, ráadásul nem is voltak még tépőzáras cipők, csak fűzősek, úgyhogy rá voltunk kényszerülve, hogy megtanuljuk.
Az én fiaim is tudtak ennyi idősen kötni, de tépőzáras cipőt kaptak, mert mégis csak könnyebb, gyorsabb azzal boldogulni.
Szerintem már pont abban a korban van, hogy megtanítsd.
Általában ebben a korban tanulják meg a gyerekek, és olyan hamar, hogy te is meglepődsz majd:)
Az én fiam 23 éves, de vagy tépőzáras cipője van, vagy úgy köti meg, hogy többet se kibogozni, se megkötni ne kelljen.
Próbáltam harcolni ez ellen, de hiába. Makacsabb még nálam is, és végtére is, nem esik le róla a cipő. (Ha meg mégis, akkor meg az ő baja.)
Ovis korában is "jól" bekötötte, ahogy éppen sikerült. Aztán vehettem a tartalék cipőfűzőket, mert volt olyan, hogy le kellett vágni, hogy levehesse a cipőjét.
További ajánlott fórumok:
- Számít, hogy a gyerkőcnek mi az 'ovijele' v. oly' mindegy?
- Ti hány foktól csillapítotok lázat gyerkőcnek? És milyen módon?
- Mi javasoltok, 1 éves gyerkőcnek milyen cipőt adjak a lábára az utcára? (puha talpú, kérges, betétes stb…)
- Oviba, miért a szülő választja ki a gyerkőcnek a jelet? Miért nem bízzák rájuk?:)))
- Kislányomnak most lesz a 2. szülinapja. Mit vigyek nassolni valót aznap a bölcsibe a többi gyerkőcnek?
- Anyukák, ti hogy fogadnátok, ha friss diplomás óvó nénije lenne a gyerkőcnek?