Egy érdekes szavunk... Na ezt magyarázd meg! :) (beszélgetés)
Az épülés iránya mutathat lefelé is, pl. amikor mélygarázst, pincét építenek, kutat ásnak, mégsem mondjuk eme tevékenységekre, hogy leépítenek. :) Azt mondjuk rájuk: megépül, elkészül.
A leépülés szóban szerintem a le az nem igekötő, így a leépülés egy önálló fogalom, tehát helyes. Sok ilyen szavunk van; pl.: levél, lemez, (a vél és a mez önmagában is helyes szó, mint az épülés, de a „le” betűkkel - ami ezen esetekben nem igekötő - új szót alkotnak) meggyőz stb. Megmagyaráztam? :)
A nyelv nem logikus, és ha Arany Jánosnak jó volt az összetörik, nekem is jó lesz.
A széttörik az én számomra egyébként az, ha néhány darabra törik, de ha valami összetörik, akkor egészen összezúzódott. Mert látod, ez is össze-, nem szét.
Aki meg lelkileg összetörik, lehet, fél lábbal már a sírban is van. Nem egy lábbal, pedig a logika ezt mondaná.
Ez más nyelvekben is így van. A németek pl. nadrágokat vesznek fel, nem nadrágot. És a WC-deszka neve náluk WC-szemüveg.
Pont olyan mint az "összetörik".
A dolgok csak szét törni tudnak.
ízeljen
:)
én csuklok
te csuklasz
ő csuklik
mi csuklunk
ti csuklotok
ők csuklanak
ez így oké, te a felszólító módjáról írsz - na... az tényleg vajon mi??? :o
Nagyon érdekes téma :)
Ajánlom ezt a videót hozzá, nagyon jó:
http:// www. youtube. com/ watch?v=PT29zJXRNlU
Érdekes dolgokról írtok.....
Nekem is eszembe jutott egy: CSUKLÁS!
HAGYD ABBA A CSUKLÁST! vagy NE CSUKOLJÁL/CSUKLAJJÁL...... vagy hogyis????
És miért beteg?
Mert leépült az agya :D
És a "bepisilek"? Hogy pisilek be ha egyszer az kijön belőlem? Jó, persze értem, belepisilek a ruhámba..
Nagyim mindíg azt mondta, ha csuklottunk: Igyál, ne zuhogj itt!! Mi ezen akkorákat nevettünk a testvérmmel. Méghogy ne zuhogj!.Inkább ne csukolj, csuklikolj, stb stb és csak mondtuk a nagyobbnál nagyobb hülyeségeket.. Jó volt.
A le-nek a fel az ellentéte.
Akkor a lejtőnek a felejtő?
További ajánlott fórumok:
- Szólánc érdekesebben
- Arab világ, és más érdekességek...
- Külföldi, magyar fesztiválok, rendezvények, látnivalók, programok, érdekességek városokban és falvakban ABC sorrendben
- Kezdjük a szavunkat "tá"-val
- Természettudományi érdekességek, felfedezések
- Videók(-vélemények), amik izgalmasak, viccesek, érdekesek...stb:)