Egy csepp is növeli a tengert - Low waste a mindennapokban 2. rész: Szelektív alapok (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Egy csepp is növeli a tengert - Low waste a mindennapokban 2. rész: Szelektív alapok
Romániában a mûanyagos konténerbe kell tenni, kimosva, szárazon, összenyomva, ha van rá mód az összenyomás után, akkor a dugó is maradhat rajta.
Helyesen, az újrahasznosítása során vízbe áztatják, kivonják a karton részét.
A polietilént és az alumíniumot granulátumokká alakítják, amelyeket másodlagos nyersanyagként visszavezetnek a gazdasági körbe új termékek gyártása érdekében.
Végül marad a mûanyag része, ami megy a többi mûanyag hulladékhoz.
A TP csomagolás elég macera és úgy ahogy mondod, szennyezõ. Sem a gyûjtése, sem az újrahasználása nem egyértelmû és nem is rendelkezik minden telep megfelelõ berendezéssel stb., hogy komponensekre bontsák.
Magyarországon is úgy tudom, hogy már a mûanyag közé kell dobni.
A tetrapakos dobozokat hová kellene dobni?
Szerintem az egyik legszennyezőbb csomagolás.
Amikor lánccal, lakattal zártuk a kukákat, akkor lerakták mellé, és akkor a "kuka-vallatók" ott szaggatták fel a zsákokat, és szedték ki, ami nekik érték volt. Ha ketrec van, akkor majd a ketrec tövébe rakják.
Ez szerintem csak akkor változna, ha a saját lakásánál fizetne szemétszállítást, akár rak ki a háza elé szemetet, akár nem. Akkor már nem foglalkozna azzal, hogy bezsákolja, és cipelje ide-oda...
Jesszus, ez durva, pofátlanság, igénytelenség. Nem értem miért hordozzák...:/
Sajnos itt olyan van, hogy a patakhoz, folyóhoz, árkokba dobják a zsákokat. DE! ha bizonyítékkal és/vagy rendszámmal jelentik, akkor intézkednek a hatóságok.
Amikor megáll az autó a konténer mellett, kiszáll az illető, ledobálja a zsákokkal az otthonról hozott hulladékot... majd beparkol, és átmegy a tulsó oldalra, egyik-másik üzletbe vásárolni... sokról tudjuk, hogy a város másik végében, a kertvárosban lakik, emeletes csodapalotában...
Lehet, hogy változna valamicskét a helyzet, ha az ottani háztartási hulladékkal együtt minimum havonta egy szelektív hulladék szállítást is kifizettetnének velük, mert a városban valahol megszabadulnak tőle ők is. Ez esetben már felesleges lenne, hogy végig cipeljék a fél városon, nyugodtan kiraknák a saját házuk elé!
Az nagyon kevés. Nálunk a 8 lakásos háznak van egy ekkora, az út túloldalán pedig szelektív konténerek, az a városé.
Érdemes lenne a szemétszállító cégnél rákérdezni. Ti vagytok a megrendelő, nyugodtan szólhat a közös képviselő.
Nálunk a 100 lakásos társasháznál heti 2x viszik el a háztartási hulladékot, ahogy írtam is. És hogy még mellette hány kertvárosi család szemete szagosodik a mi kontéreink mellett...
Ahogyan írtam is a hsz-ben: a saját tapasztalatomat, a saját városunkban uralkodó állapotokat írtam. Merem remélni, hogy előbb-utóbb nálunk is lesz változás. Ebben is.
Nyilván minden országban és azon belül is minden régióban/városban/településen stb. változnak a körülmények.
A legjobb, ha a lehetõségekhez mérten a legnagyobb beleadással kezeli mindenki a saját dolgait.
Mi Romániában, Erdélyben élünk. Ez az ország sajnos semmiben sem remekel a természeti kincseit kivéve. Mégis megoldható a szelektív hulladékgyûjtés. Városunk szerencsésebb, mert eléggé igyekeznek zöldebb életet teremteni.
Ami a kis lakást, panelt illeti, mint írtam panelban lakunk, 30 nm. Gondolhatod, hogy a konyhám nem nagy. Megtudom benne oldani a kukákat. A szelektívnek nem kell külön, egybe gyûjtjük és a lenti tárolóknál válogatjuk szét.
Szerintem, aki nagyon akarja, az megoldja a dolgokat :) Még akkor is, ha nem minden lehetõség adott. A maximumot kilehet hozni a legrosszabb helyzetbõl is.
Házaknál nálunk is hetente 1x viszik el a szemetet, de házanként 2 nagy kuka van: egy zöld és egy vegyes + adnak zsákokat a szelektívnek. Máshol nem tudom milyen a rendszer, nálunk ez bevált.
Ebben az egész környezettudatosságban nem az a lényeg, hogy minden lakó egybõl tökéletesen csináljon mindent. Az a lényeg, hogy amit tudunk tegyük meg. Ahhoz a kevés lehetõséghez igazodva legalább azt a keveset tegyük meg, aztán idõvel lehet fejleszteni.
Szépen leírtad, hogyan is kellene csinálni! Most már csak a feltételeket kellene hozzá igazítani, hogy a dolog a gyakorlatban is így működjön.
Vegyük a panel lakásokat: minimális méretű konyha, szinte lehetetlenség annyi dobozt, akármit elhelyezni, hogy már elve külön gyűjtsük a krumpli héjat, a tejfölös dobozt, a papírzsepit, a konzerv dobozt. A fáradt olaj még csak-csak.
Persze kérdés, hogy odalent egyáltalán van-e annyiféle konténer lerakva, ahányat a cikk felsorol.
És mit is csináljanak azok, akik pl. 10 emeletesben laknak, és emeletenként vagy 1-1 u.n. szemétledobó ajtó, és úgy kerül a konténerbe a szemét.
Nézzük a kertes házakat: házanként egy-egy szemétgyűjtő kuka, ami abba belefér, azt hajlandók hetente 1x!! elszállítani.
Persze, sokan vannak zöldtudatos lakók közöttük is, és szépen összecsomagolják a papírt, az üres üvegeket, stb. és elviszik a legközelebbi szelektív kukához, és oda dobják!!
Hát ezzel csak egyetlen baj van: Annak a háznak a lakói fizetik az elszállítást, ahol a kuka van! És ha hetente 2x vagy éppen 3x telik meg, akkor annyit számláznak, és az összeg növeli az adott ház közös költséget. És hiába is lakatolják le a kukát, jönnek az autóval, kiemelnek belőle 2-3 megtömött zsákot, odadobják a kuka mellé!! A panelban lakók pedig fizetik az elszállítás költségeit. Jól van ez így???
Amíg az egyes települések nem tudják a szelektív hulladék gyűjtést úgy megoldani, hogy az a gyakorlatban is úgy működjön, ahogyan azt valaki anno kitalálta, addig bizony a lakosságnak is igen szűk lehetőségei vannak a megvalósítás során.
Ez saját tapasztalat, saját vélemény. Meglehet, hogy vannak települések, ahol ez tökéletesen működik, a mi városkánkban még gyerekcipőben jár.
Ugrás a teljes írásra: Egy csepp is növeli a tengert - Low waste a mindennapokban 2. rész: Szelektív alapok