Dr. Kása Dániel szülész-nőgyógyász (beszélgetés)
A rossz tapasztalat.
A feleségemnek van egy ritka vérképzőszervi problémája, ami miatt magán orvost nem is találtunk. Senki nem akart egy ilyen komplex problémát terhesgondozni. (Magyar orvos társadalom...)
Az első terhességnél így kerültünk végül a 3. hónap közepén/végén a Honvédba, ahol egy szimpatikus, segítőkész orvos (a nevét szándékosan nem írom le) vitte végig a terhesgondozást. A szülésre kiírt napon végül sürgősségi császárt kellett végrehajtani mert felszívódott a magzatvíz. Nem volt világos számomra, hogy ezt miért nem vették észre korábban de végülis szerencsésen alakultak a dolgok.
A második terhességnél is ezt az orvost kerestük de mondván, hogy ő már nem vezet le szüléseket, átirányított Kása Dániel doktorhoz, a kollégájához. A feleségem őt is szimpatikusnak találta, végig nagyon kedves volt vele és a - feleségemmel közös nagy vágyunkat a - természetes szülést kilátásba helyezte ő is, mivel bőven megvolt a két év "türelmi idő" a császár és az újabb terhesség között. Az utolsó napokban azonban egyre többet célozgatott a császárra. Végül egy pénteki napon azt mondta a feleségemnek, hogy ha a hétvégén nem indul meg spontán a szülés (a következő kedd volt a kiírt nap, bár ezt a számolást egyetlen netes kalkulátorral sem tudtunk reprodukálni, tehát vélhetően Kása doki nem jól számolt) akkor hétfőn délelőtt menjünk be. Hétfőn reggel 7:15-kor csörgött a telefon, hogy nem tudnánk-e most bemenni mert 11-től meg tudná operálni a feleségemet. Mi van???
Bementünk és elkezdtünk értetlenkedni, hogy eddig minden a legnagyobb rendben volt, miért akar most műteni, ráadásul hamarabb, mint a kiírt dátum? Mi a természetes szülésre készültünk és azt szeretnénk továbbra is. Ezzel hitegettek. Erre kisebb részben orvosinak hangzó érvekkel (a császár mellett érvelve hivatkozott pl arra, hogy ma már nem fogadja el a társadalom a beteg gyerek születését, meg ott vannak a jogi elvárások is, stb) eljutottunk odáig, hogy vagy megműti a feleségemet, vagy keressünk másik orvost mert ő "szakmailag" nem tudja tovább felvállalni, hogy várunk és esetleg túlhordjuk a babát (persze nem javasolt senkit, hogy hová menjünk). A szakmaiságot tovább erősítendő a vitáink közepette másnap elhangzott egy olyan állítás is, ami szerint a túlhordás naponta 10%-kal növeli a halvaszületés kockázatát. Nem vagyok orvos de alap matek ismeretekkel ez azt jelenti, hogy a 10 nappal túlhordott babák kb 100%-os valószínűséggel halva születnek. Amikor erre felhívtam a figyelmét, akkor ingerült hebegés-habogás lett a vége.
Összességében tehát az derült ki számomra, hogy Kása doktor mindenképpen császárt akart. Esze ágában se volt levezetni egy szülést természetes úton. Lehet, hogy ez a Honvéd kórház alapvető krédója is, hiszen a mi kisbabánk születésének napján 7-ből 5 (!) gyerek császárral született. Szomorú ez mert a most praktizálni kezdő orvos generáció meg sem tudja tanulni, hogy hogyan kell levezetni egy hüvelyi szülést. Hogyan merné hát bevállalni azt?
Másrészt az is nagyon szomorú, hogy 2018. májusában Magyarországon még mindig a félelemkeltés eszközével élnek az orvosok ha valamihez a páciens hozzájárulása kell.
Ettől függetlenül aki teheti kerülje el a Honvéd kórházat és dr. Kása Dánielt!
Én is nála szültem tavaly januárban. Én csak ajánlani tudom. Mindig elérhető volt, ha épp nem vissza hívott. Ha esetleg lesz tesó, csak hozzá mennék. Rosszat nem tudok róla mondani. A szülés akkor indult be mikor épp ügyeletes volt, de másnap sem ment haza. Nálunk a terhesgondozás tankönyv szerű volt, probléma mentes.
A rossz véleményre én is kíváncsi lennék :)
Én is nála fogok szülni. Őt ajánlották, felkértem.
Rendes, alapos, én elég aggódós típus vagyok, mindig mindenre válaszolt, felvette a telefont, ha kerestem. Remélem végig ilyen marad, és a szülés után is pozitív véleményem lesz róla.
Szia!
2014 októberében császárral szültem nála ügyeletben (nem volt a fogadott orvosom). Így is nagyon kedves volt, precíz. Egész nap eltartott a "vajúdás", többször megvizsgált. A császárt is pikk-pakk elintézte, szépen varrt.
Másnap az osztályon is megnézett. A 6 hetes kontroll idején is jól bánt velem. Nem bánnám, ha a másodiknál is Ő lenne ügyeletben.
Jó babavárást!:)
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek ki az ország legjobb Szülész-Nőgyógyásza és miért (név és hely megjelöléssel)
- Pécsen szülész-nőgyógyászt keresek
- Békés megyeiek, van e valakinek véleménye, tapasztalata Dr. Jánky Béla szülész-nőgyógyász szakorvosról?
- Tud valaki Szekszárdon normális szülész-nőgyógyászt?
- Mi a véleményetek Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyászról? MIt, mennyiért vállal?
- Péterfy Sándorban keresek jó szülész-nőgyógyászt, ajánlanátok?