Dödölle recept (beszélgetés)
Ügyeeeeeeeeees!
Gratulálok a sikerhez!:D
Akkor ha megjött a kedved hozzá,kóstoljátok meg marhapörivel(vagy vad),nagyon tudom ajánlani.
Lehet már késő,az én receptem is hasonló,vagy ugyan az?
Dödölle (szlovák étel)
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1
fej vörös-hagyma, 2 dl tejföl (esetleg túró), só.
A meghámozott fölkockázott burgonyát sós víz-
ben megfőzzük, levében pépesre törjük és alaposan
összedolgozzuk a liszttel. Zsíros kanállal nagy galuskákat
szaggatunk és apróra vágott zsíron pirított
hagymával összekeverjük. Sütőben átpirítjuk, majd
tejföllel leöntve tálaljuk.
Próbálkozz vele,nekem sem sikerült sokáig,de már most igen!
:D
Ezért kell összefőzni.
Sok sikert...:-)))
Nem adom fel!!!!!!
Eddig 2x landolt a szemétben, de ma megint megpróbálkozok vele. Köszi a kitartó segítséget!! :)
Biztos puhább volt a szükségesnél. De így nyersen olyan liszt ízűnek tűnt az egész
Pontosan, így kell csinálni.
Egy öreg néni azt a szót használta a tört krumpli és liszt összefőzésére, hogy lehúzza a tűzhely szélére, és ott "köved" :) Tulajdonképpen addig kell kevergetni, összenyomkodni a lisztet a krumplival, amíg a liszt megdagad benne. Elég munkás, és viszonylag sok lisztet felvesz. Ha kevés benne, akkor puha lesz az egész anyag. Úgy vettem észre, hogy tepsibe terítve, sütőben megpirítva még menthető. Ezt a fázist mindig meg lehet próbálni :)
Ajjaj,sajnálom.Kevés volt bele a liszt.Kemény meló ám a dödölle készítés:D Szó szerint értsd:))
De valaki okos írt egy jó ötletet,hogy a habverő dagasztó részével keveri ki.Még sosem próbáltam,én mindig birkózok vele.De biztos sokkal könnyebb azzal kikeverni.Mert egy viszonylag kemény tésztát kell kapni,és közben főzni.
Lehet,hogy nem egyértelműen írtuk le neked a receptet.Amikor megfőtt a krumpli,nem kell alatta elzárni a tűzhelyt.Ahogy fő(annyi víz legyen rajta,kb ami ellepi)összenyomod krumplit nyomóval,majd főzés közben adagolod hozzá a lisztet.Ahogy egyre többet adsz hozzá,mindig nehezebb a dagasztása.Akkor jó,amikor már alig bírod a főzőkanállal dagasztani(vagy dagasztóval:D)
Össze kell főzni az összenyomott krumplit a liszttel.Azután lehet kiszaggatni a leírtak szerint.
Igen!! :-) én nem sütöm sütőben, hanem tűzhelyen, beleforgatom a megpirított hagymába, és olajon pirítom meg..
Ízlések és pofonok...
De a dödölle mindenképppen zsíros étel ám! :-)))
Sok sikert!
Nincs mit.Ha tányéron szaggatod,akkor alá is tegyél a hagymás olajból,mert nagyon ragad.
Sok sikert.
Aztán ha belejöttél,kóstoljátok meg marhapörivel is,hmmm,nagyon fini:D
Értem!
Köszönöm! Puszi érte :)
Neeeem!:D
A hagymát megpucolod,felaprítod ahogy neked tetszik.Én pl kockára vágom.Megpirítod (kissé bő)olajon vagy zsíron üvegesre,vagy kicsit barnára.Ha kész a dödölle massza,akkor kiszaggatod kanállal úgy,hogy közben a hagymás olajjal bőven meglocsolod.Majd tepsibe teheted,és sütőbe megpiríthatod.Nekem úgy a legegyszerűbb kiszaggatni,hogy ráteszek lapos tányérra a masszából,jól lelapítom kanállal(az is zsiradékos legyen,mert különben ráragad)meglocsolom a hagymás olajjal,és úgy szaggatom ki egy lábasba vagy tepsibe kanállal.Így nem ragad össze.
nemmaci receptje + én mindig megpirítom a végén az olajon a kis gömbőcöket. Ezt szeretem benne a legjobban.
Valamint: Őrségben - a dödölle szülőhelyén - a dödöllét kisebbre szaggatják, na nem galuska méretűre, de olyasmi. Mert akkor jobban megpirul..
Tejföllel megöntözve tálaláskor
+ tökmagolajos fejessalival a legjobb!!!
Nyam-nyam
:-)
Hozzávalók:
* krumpli,
* liszt,
* zsír vagy olaj,
* vöröshagyma,
* só
Elkészítés:
Elkészítées: A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfõzzük. Ha megfõtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább fõzzük. (Nagyon nehéz kevergetni, jó izomerõsítõ.) Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
Sziasztok!
Hogy kell dödöllét csinálni??