Diós-meggyes rakott kifli recept
60 perc
A Diós-meggyes rakott kifli hozzávalói:
Hozzávalók /4 személyre/ :
- 8 db vajas (sima) kifli
- 8 dkg darált dió
- 4 dkg porcukor
- 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-400 g)
- 2 ujjnyi citromhéj
- 1 vaníliarúd
- 8 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 4 dkg vaj / margarin
A Diós-meggyes rakott kifli elkészítési módja:
A kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk, és mély tálba tesszük. A diót összekeverjük a porcukorral. A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és 15-20 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A citromot forró folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, és héjából kétujjnyit burgonyahámozóval lehántunk. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikapargatjuk belőle a vaníliapépet, majd hüvelyével és a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Közben a tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, és habosra-fehérre keverjük a kristálycukorral. Apránként hozzászűrünk-keverünk 2-3 merőkanál tejet, majd a maradékot, azután forró vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve, mérsékelt tűzön addig hevítjük, amíg kissé besűrüsödik (vigyázat, nehogy felforrjon, mert összeugrik, kicsapódik a tojás!). Leforrázzuk vele a kiflikarikákat, lazán összekeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni (a tej szinte eltűnik, megisszák a kiflik). A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy mély tűzálló tálat vagy tepsit, a többit felolvasztjuk. Meghintjük a tál alját 2 e. k. cukros dióval, belesimítjuk a krémesre lágyult kiflikarikák felét, megszórjuk a maradék cukros dió felével, aztán a kimagozott meggybefőttet, végül a maradék cukros dióval. Tetejére halmozzuk-kócosítjuk a maradék kiflimasszát, megöntözzük a vajjal/margarinnal, majd közepes bordamagasságra állított rácsra helyezve aranybarnára sütjük (35-40 perc). A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük egy fátyolnyi vaníliás vagy fahéjas porcukorral és a félretett meggyszemekkel.
Melegen, de nem forrón tálaljuk, hidegen is kitűnő! Dió helyett mákkal is készíthetjük. Meggyöntettel kínáljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: anyafül, 2007. jún. 3. 16:35
A diós-meggyes rakott kifli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.