Diétás kalács recept
90 perc
Szénhidrátszegény
Zsírszegény
258 kcal
8 gramm
41 gramm
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza vagy zabliszt ( helyette: 30 dkg tk búzaliszt, 10 kukoricaliszt, 10 dkg sima fehér liszt)
4 dkg friss élesztő
1 csipet tengeri só
nyírfacukor vagy eritrit ízlés szerint (kb. 3-5ek)
6 dkg kókuszzsír
2 db tojás
3dl langyos laktózmentes vagy növényi tej( helyette: 1, 5-ös tej)
1 db vanília rúd kikaparva
1 db tojás a tészta kenéséhez
A Diétás kalács elkészítési módja:
Elkészítés: 1. Kb. 2 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztet a sóval, a cukorral tálba tesszük, belemorzsoljuk a kókuszzsírt, beleütjük a tojásokat. 3. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom és annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a tál falától. Meleg helyen kb. 1, 5 órát, addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nő. 4. Kikenünk egy királytorta (gyümölcskenyér) formát kevés kókuszolajjal, majd a megkelt tésztát először átgyúrjuk, és négyes vagy hármas fonással megformázzuk. A kikent formába tesszük, és fél-egy órán keresztül kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét megkenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: pnegab, 2014. ápr. 22. 11:55
A diétás kalács elkészítési módja és hozzávalói.