Dézsatavat készítek (beszélgetés)
Végül a dézsatavat kiástam, másik helyre tettem, és lett egy kicsit nagyobb tavam. Fürdőkád lett leásva, ki lett szélesítve hogy mocsárzónás növények is helyet kaphassanak.
A lényeg amiért most írok:
4-5 aranyhalat elajándékoznék. Először kaptam 5-öt, majd valaki vízi növényeket hozott, és nagy meglepetésemre megteremékenyített aranyhal peték is jöttek a gyökereken. Most van 5 pici halam is, amint elérik az 5-6cm-t, valaki elviheti.
Én is feltettem, csak a másik fórumba tegnap, de most itt is megmutatom: [link] Jól elbújhatok az unokád mellett, de tőlem egyenlőre ennyi tellett. Majd kialakul benne és körötte is a növényzet. Most főzés közben vagyok, délután kertásás, millió a munka, a tavacskámnak várnia kell. De a madarak már isznak a vizéből. Ha lesznek növények, gondolom a kisebb-nagyobb állatkák is megjelennek.
Unka békát szeretnék. Tud valaki adni?
Biztosan büszkék rá a szülei. Szerencsére ezt tudom milyen. Az én fiam is nagyon ügyes volt már kicsinek is. Ő a szerelésben, műszerészkedésben. Még 3 éves se volt mikor elkezdte. Ez az öröm, mikor egy ember egész életében a hobbijának élhet, a pénzt is azzal keresi, nem valami stresszes munkahelyen imádkozik hogy a nyugdíjat megérje.
Kis unokádnak is szívből kívánom, teljesüljenek az álmai, mert megérdemli. 😀
Köszönöm. Nyáron betölti a 15-öt és szülői engedéllyel munkát vállalhat.
Alig várja, hogy hasonló területen dolgozhasson.
Papája!
De szép!
És milyen ügyes unokád van!🤩
Megjöttem Fehérvárról attól a fórumtárstól aki adott most nekem vízi növényeket. Délután el is kezdem beüzemelni a kis dézsatavamat. 😀
Van kullancsirtó permetező szer. Szomszédomnál évi 2 alkalommal szokott az anyja permetezni vele. Már kétszer kérdeztem a szer nevét, de mindig azt mondja hogy elfelejtette az anyát megkérdezni. Szerintem nem akarja megmondani. A neten meg nem találom sajnos mi lehet az.
Köszönöm az elismerést. Igen, nagyon örülünk annak, hogy hasznos hobbija van és mellette nagyon jól sportol - alpesi műlesiklás, kerékpár és falmászás sportágakban.
Sajnos a kullancs valós veszély, mert már a kertekben, temetőkben és minden szabadterületen ott vannak, mióta környezetvédelmi okok miatt nem engedik a területeket a jól bevált rovarírtószerekkel permetezni.
sok sikert és jó szórakozást kívánok a tavadhoz !
Némelyik gyerek az unokád korában már a füves cigit szívja. Unokád legalább jó neveltetést kapott, szorgalmas, és értelmes dologgal foglalkozik. Minden hobbi pénzbe kerül. Inkább a kerti tavak megszállottja legyen mint a füves cigié. Ügyes gyerek.
Gyönyörű lehet az a nagy vízfelület a szebbnél szebb növényzettel, virágokkal. Az ottani élővilág varázslatosságáról nem is beszélve.
Azért dézsatavam lesz és nem tavam, mert ahhoz se energiám, se pénzem. A vágy meg magában kevés. Rengeteg a kullancs, már kétszer lettem Lyme kóros, pozitív is maradtam sajnos amivel vannak bajok, ezért nem merek dúsabb növényzetet se megengedni magamnak. Félek a következőtől. Ezért csak ebből is van egy kicsi, abból is.
Most indulok Fehérvárra, ott kapok néhány tavi növényt a kezdéshez.
Tuti jó lehet!
Van fotód róla?
Unokám egyik kedvenc hobbija a kerti tó építés.
Óvodás korában kezdte egy kis dézsával és szökőkúttal.
Jelenleg a kertükben legalább 4-5 dézsa és fólia tó található, valamint egy közel 10 méteres patak, ami vízeséssel indul, majd folyik végig a fóliás és kövekkel bélelt medrében. A végén egy földbe süllyesztett nagy kádba jut a víz. Innen szivattyú viszi ismét a vízeséshez. Mindegyik dézsában külön szivattyú forgatja a vizet. A patak és tavak partja virágokkal van körbe ültetve. A dézsákban nád és vízipálma van.
Sajnos nagyon sok munkát igényel, mert nyáron algásodik, a szúnyogok is vígan tenyésznek benne, meg valami kiirthatatlan csiga is megtelepedett.
Mindegyik el van látva színes világítással, körülötte és a vízben is. A gyerek nyáron lesz 15 éves.
Elég drága mulatság ez, mert sok áramot fogyaszt a szivattyúk folyamatos üzeme, a világítás és persze valamit mindég talál a neten, amit "feltétlen" meg kell venni.
Többször kerül sor teljes vízcserére is, mivel nem akarja agyon vegyszerezni.
A dézsákban szökőkutak és csobogók is vannak.
Nagyon szép ez az egész, de már abban bízunk, hogy nem bővíti tovább. Egy takaros gépházat is építtetni kellett az elektromos résznek. A teljes villanyszerelést is az unoka készítette, férjem útmutatása a lapján.
Az miért baj ha beleisznak a kutyák? Az én cicám is bele fog inni, és remélhetőleg az erre járó madarak is.
A dézsató vize nem fertőzött, nem teszünk bele semmi vegyszert. Sőt, a csapvízben több a vegyszer, mint egy egy olyan természetes vízben mint az esővíz, vagy a Balaton vize amit most hoztam. Az esővizet bátran lehet adni a kisállatoknak.
További ajánlott fórumok:
- Savanyú káposztát készítek, mert amit a csarnokban árulnak...
- Brassóit készítek, a krumpli nem baj ha újkrumpli?
- Update zserbót készítek, de csak xillitem van itthon! Ha csak a töltelékbe teszek belőle, a tésztába nem, attól még megkel?
- Amikor madártejet készítek, a felvert tojásfehérje szépen megnő főzés közben, de mikor kiveszem, egyből összeesik. Mit csinálok rosszul?
- Mivel kenjem ki a tepsit(kakaos csigat keszitek) ha nincsen sutopapirom itthon?
- Sárgabarack mellé milyen zöldség, gyümölcs illik, ha ivólevet készítek?