Daktyla (görög édesség) recept
A Daktyla (görög édesség) hozzávalói:Tészta:
0.5 kg liszt
1/3 csésze olaj
1 csésze víz-kb.
csipet só
Szirup:
3 csésze víz
2 csésze cukor
1 csésze méz
1/4 csésze citromlé
2 db.fahéj
5 PERCIG KELL FŐZNI .
Töltelék:
durvára vagdalt mandula
pár csepp víz
pár csepp méz
csipet fahéj
A Daktyla (görög édesség) elkészítési módja:
Keverjük össze a lisztet,sót,olajat,s lassan adjunk hozzá annyi vizet, hogy puha fánktésztát kapjunk.Takarjuk le, s pihentessük 1-2 órát. A tésztát osszuk több kisebb részre,mindegyiket külön,egymás után nyújtsuk ki,s daraboljuk,töltsük a következő módon: Lisztezett deszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtsuk ki,úgy,hogy egy téglalap formát kapjunk(vagy legalább hosszúkás formát),széleit vágjuk egyenesre.A téglalap aljára tegyünk egy kanálnyi tölteléket,s hajtsuk rá a tésztát,vagy cigarettapapírszerűen sodorjunk rajta egyet,s vágjuk el.Széleit villával összenyomogatjuk.Máris kész egy!Igy folytassuk tovább,amíg el nem fogy a tészta.(Ha nem akarod rögtön kisütni,be lehet rakni hűtőbe,csak vigyázni kell,nehogy összeragadjanak,ha egymás tetejére pakolod). Bő,forró olajban,2-3 percig kell sütni,innen rögtön bele kell mártani a szirupba,s utána tehetjük a tálcára.
A töltelékben a mandula helyett mást is lehet használni(pl.darált vagy darabos dió,darált mandula,vagy mogyoró).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mongi, 2007. ápr. 22. 22:35
A daktyla (görög édesség) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.