Csokoládés mennyei epertorta recept
120 perc
450 kcal
26 gramm
45 gramm
26 cm-es tortaformához:
-20 dkg vaj
-15 dkg barna cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-4 tojás
-1 csipet só
-30 dkg rétesliszt
-5 dkg keserű kakaó
-1,5 kk sütőpor
-kb. 2,5 dl tej
Töltelék
-3 ek ribiszkezselé
-50 dkg eper
-3 dl tejszín
-1 csomag habfixáló por
-1 kk vaníliás cukor
-2 ek porcukor
A Csokoládés mennyei epertorta elkészítési módja:
1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180°C-on (gáz 2-3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük. 2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. 3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. 4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.
Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.
Ez a torta kalóriadús, ezért vágjuk 16 szeletre, vagy kevesebb tejszínnel készítsük a tölteléket.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Margitanya, 2010. márc. 9. 14:08
A csokoládés mennyei epertorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.