Csippentsünk le a kalóriákból! (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Csippentsünk le a kalóriákból!
Sokkal több értelmét látom pl. egy ételpárolónak, ami zsiradék nélkül, gőzzel főz (és a zöldséget nem kell sózni benne). Ha pedig valaki sütni akar, akkor vagy valóban süsse sütőben a krumplit, vagy vegyen egy actifry-t. Ebben a rántottnak sincs akadálya, nem attól a 2 deka liszttől fogunk meghízni.
Ami még ezeknél is fontosabb: mindig nézzük meg annak az összetevőit, amit megveszünk: pl. mustár, hogy aktuális legyek. De engem legjobban az háborított fel, hogy cukor van a fagyasztott sült krumpliban, amit úgy reklámoznak, hogy olaj nélkül, sütőben kisütheted és hogy ez milyen egészséges és milyen diétás. De ha megnézünk joghurtokat vagy konzerveket vagy bármit, szinte mindenben van cukor, csak ezer néven szerepelhet, fruktóz, glükóz, szaharóz stb.
Én is találtam érdekes dolgokat:
pl. vaj helyett mustár.
?????
A mustárban van olaj és cukor, meg egy halom más adalék, amiről azt sem tudjuk, micsoda. Meg tartósítószer.
Ha a pirítóst hidegen kenem, már inkább meg sem eszem, mert nem finom, nem éri meg a kalóriát.
Tojás...
Nos. A tojás fehérjetartalmának 56%-a van a fehérjében, 44%-a a sárgájában. Igen ám, de a tojásnak 2/3 része a fehérje, 1/3 része a sárgája, vagyis arányosan a sárgájában több fehérje van (mert az 56% 2/3 részre vonatkozik, vagyis az 1/3 részre csak 28% fehérje jut.
A zsírokra pedig szükségünk van, pl. a zsírban oldódó vitaminok miatt is.
Tehát felesleges kidobálni a fél tojást.
Ne haragudj, de nem értelek. Ennek pontosan utánanézni maximum vérvétellel lehetne. Köztudott, hogy az emberi szervezet nem egyformán bontja le a zsírt, és táplálkozástól függetlenül lehetnek valakinek kedvezőtlen értékei. Ha pedig valaki indíttatást érez arra, hogy a táplálkozással változtasson, miért ne tenné?
Nekem semmi bajom nincs a tojással. Mértékkel.
Egyébként meg kalóriákról volt szó.
sziasztok!
Nem akarok senkit sem megsérteni, de úgy néz ki h hiányosak az bioloógia ismereteitek...
ad 1. most akkor nézzetek utána h hányféle koleszterin van, és azoknak milyen szerep jut a szervezetünkbe....
ad. 2. ugyan úgy mint ahogy csírában van a legtöbb tápanyag, a tojás nem tartalmaz sok hasznos anyagot????? :)
Nézzetek utána, mikortól jelent problémát a koleszterin...
A zsír jóval kevésbé hízlal, mint a szénhidrá, inkább eszem egy teprtyőt, mint egy péksütit.
virsli meg ezek plusz egyátalán nem zsírosak.
(Bár ne elemezzük mélyreszántóan, hogy mik az összetevők.)
"Csak a tojas feherjet enni, a sargajaban sok a zsir es a koleszterin."
Mit csinálsz a sárgájával? Kidobod?
"Bizonyított tény, hogy állva sokkal többet lehet enni. "
Ha énrám rámjön a zabálhatnék, bizony bármilyen pozitúrában megy a dolog...
Mellesleg én pl. a körözöttet szoktam "light" módra csinálni, zsírszegény túróból, és még csak nem is joghurtttal, hanem kicsi vizzel higitva. :)
Vaj helyett lehet mustart, sovany turot kenni a kenyerre.
Piritos kenyeret csak hidegen kenni, kevesebb vajat vesz fel.
Csirket csak böre nelkül fözni levesbe vagy paprikasba.
Husleveseket 1 ejjszakara a hütöbe tenni, masnap a tetejeröl könnyen leszedhetö a zsir.
Ha az etelekhez sok zöldfüszert hasznalunk megsporolhatjuk a sozast, igy is izletes lesz.
Elfelejteni a parizsit, virslit es co. több mint a fele zsir csak nem latszik.
Sült krumplinal a megpucolt es szarazra törölt krumplit egy zacskoba tenni, ra 1 teaskanal olaj es jol atgyömöszölni, mehet a sütöbe, nem kell az olajban uszkalnia.
Csak a tojas feherjet enni, a sargajaban sok a zsir es a koleszterin.
A taskamban mindig van 1-2 alma es kb 10 szem mandula, ha ehes lennek utközben keznel van.
Tejszin helyett sima tejjel keszitem a szoszokat, alig van különbseg.
Esti, tévénézős nasiknál próbáljátok ki, hogy inkább gyümölcsöt (almát, narancsot) tesztek egy tálba, és abból nasizik a család.
Nemrég olvastam, hogy valaki sós mogyoró függő volt. Úgy szoktatta le magát róla, hogy a mogyorót összekeverte uborka-darabokkal. És szépen lassan növelte az ubi-adagot, miközben a mogyorót csökkentette.
Nem érdemes Jó lesz a vendégeknek, és most úgyis akciós! felkiáltással sósperecet, mogyorót, sajtostallért venni, mert az ember rájár, és elnyammogja. Ilyet csak akkor tartsunk otthon, ha tényleg jönnek vendégek.
A panírozás mellőzésével teljesen egytértek. Nagyon ízletes húsoket lehet készíteni grillezve, sütőben vagy serpenyőben sütve, párolva.
A főzelékféléket én csak annyi vízben teszem föl, hogy éppenhogy ellepje, így tulajdonképpen szinte zöldség az egész, alig van szükség sűrítésre. Van, mi szinte magát besűríti, nem is kell hozzá semennyi liszt (pl. sárgaborsó). Egyébként pedig egy részét pürésítem, és pici meményítőt adok hozzá. Csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.
Pörköltkészítésnél a húst és a hagymát együtt pirítom, így csak 1-2 evőkanál olaj szükséges hozzá (vagy akár semennyi), mert a húsból kisülő zsíron mindkettő megpörkölődik. Jó sűrű szaft pedig sok hagymától lesz (ahogyan az szétfő), nem a zsiradéktól. Térfogatra szoktam közel annyi hagymát számolni, mint amennyi a hús (de hát én Makóról származom:)
Sokan tesznek a kifőtt tésztára zsiradékot. Szerintem egyáltalán nem szükséges. Ha hideg vízzel leöblítem, nem tapad össze.
Ha húsételt készít valaki, akkor érdemes inkább csirke vagy pulykahúst használni. Rántott hús helyett pedig inkább grillhúst.
A főzelékek hagyományos berántása helyett érdemes keményítőt használni.
Ugrás a teljes írásra: Csippentsünk le a kalóriákból!