Cseresznyeszörpöt csinált már valaki? (tudásbázis)
MEGGY, CSERESZNYE FAGYASZTÁSA
Amit igazán szívesen fagyasztunk le, az a meggy és a cseresznye, maggal vagy mag nélkül. A gyümölcsöket hideg folyó víz alatt alaposan megmossuk, utána leszárítjuk, akár konyharuhával, akár a levegő hatására. Ezután vékony rétegben (hogy minél hamarabb fagyjon) tálcára tesszük és megfagyasztjuk, utána összegyűjtjük egy fóliatasakba, és úgy tároljuk a mélyhűtőben. A szárazon betevés azért szükséges, hogy ne fagyjanak össze a szemek. A rajtuk lévő vízcseppek miatt, egy tömbbe fagyna az egész. A fagyasztás sebessége azért fontos, mert minél lassabban fagyasztunk meg egy terméket, annál nagyobb jégkristályok keletkeznek benne, és annál jobban roncsolja a szerkezetét. Tehát hogyha rekordsebességgel fagyasztunk le egy gyümölcsöt, akkor apró jégkristályok keletkeznek, és amikor felengedtetjük sokkal jobb lesz az állománya, kevesebb levet fog engedni.
Nagyon ügyes vagy. Én még csak bodzát raktam el az idén. Az eperről már lemaradtam sajnos.
Citromsavat nem szoktál belerakni?
Cseresznyeszörp
Hozzávalók:
2 kg cseresznye
65 dkg cukor
1 db közepes fahéj
1/2 citrom leve
1/2 citrom héja
1 mk szalicil
Elkészítése: Jól megérett feketelevű cseresznye kell hozzá, ami már se befőzni, se megenni nem jó. A gyümölcsöt kimagoljuk, a magok felét összetörjük, és 3 dl vízzel 15-20 percig fõzzük. Leszûrjük a levét nagyon sűrű szitán, esetleg gézen, konyharuhán át is, hogy magrész ne kerüljön bele, és a kimagozott gyümölcshöz öntjük. A citrom héját beletesszük, a fahéjat is, és addig fõzzük, míg a gyümölcs minden levét kiadta. Hozzátesszük a cukrot, a citrom levét, kidobjuk a fahéjat, még egyszer felfőzzük, 10-15 percig rotyogtatjuk. Most átszûrjük, palackokba töltjük, lekötjük, és a forrástól számított 20 percig gõzöljük.
Sziasztok!
Én is most látok neki 20kg cserinek, szívesen csinálnék szörpöt is. Elmondjátok, hogy kell?:))
Köszi!
További ajánlott fórumok:
- Ti nézitek, hogy a cseresznyében van-e kukac?
- Mennyibe kerül most egy kiló friss cseresznye?
- Lehet adni 5 hónapos babának cseresznyét? Milyen zöldséget és gyümölcsöt lehet neki adni?
- Tud valaki tuti meggy-, cseresznye befőtt receptet?
- Van valakinek tapasztalata a cseresznyemag párnáról?
- Tud valaki eladó zsaboli cseresznyefát?