Tud valaki tuti meggy-, cseresznye befőtt receptet? (tudásbázis)
Én a hűtőtáskát szoktam használni dunsztoláshoz.12 üveg fér bele egyszerre,és jól tartja a hőt.Természetesen ilyenkor a jégakut nem rakom bele.
Ha valaki szereti az alkoholos meggyet,akkor a beföttesüvegbe rétegezve lerakni a meggyet a cukorral,tetejére kevés szalicilt.Nem kell rá viz!Rárakni a tetőt,és a kamrába rakni.
A bontott meggyhez kiváló a cigánymeggy, én csak kibontom, szalicillel összekeverem, saját levét ráöntöm, légmentesen lezárom. Van 5 éves így eltett meggyem, és még jó. További: nagyon finom belőle a meggylekvár (kókuszgolyóhoz isteni :D) Kimagozom ledarálom, ízlés szerint cukrot és szalicillel rétegezem, másnap felfőzöm, hozzáteszek 2:1-bent, vagy 3:1-bent. Ezzel kevesebb cukor kell, s az íze is jobban megmarad. Felforr, üvegbe bele, lelzárom, fejreállítom, az üveget megmosom, megírom az évet, és mi van benne, mehet a helyére.
A legjobb meggybefőtt a cukorral rétegezett. Dunsztolásnál vigyázz, az üvegek alá vagy újságpapírt, vagy rongyot tegyél, mert szétpattanhat,ha közvetlenül az edény fenekére ér az üveg. Éppen gyöngyözzön a lé az üvegben, a lángot el kell zárni, s szárazdunsztban (nem sajnált párna, takaróba takarva) rakni kihűlni. Energia takarékosság miatt csinálom így.
Ha a meggybefőtt receptben leírtakhoz még üvegenként töltesz 1-2 evőkanál rumot is (aroma nem jó) a tetejére, rumosmeggyet kapsz. A szalicil ebben az esetben el is maradhat.
Ja, s nem kell a celofánt sem az üveg és a kupak közé rakni, az felesleges. Vagy rakj rá csak celofánt, és szalicilt.
S neked egy oldal ami hasznos lehet: [link]
Köszi mindenikenek!
Azt meg tudjátok mondani,hogy ha nagyon nics kedvem kimagozni a meggyet az nagy baj?
És többen írjátok,hogy dunsztba kell rakni. DE mennyi időre?
A leszárazott meggyet vagy cseresznyét alaposan megmosod.
10 kg cseresznyéhez 5 liter vízből és 2 kg kristálycukorból szirupot főzünk. (A meggyhez 3 kg cukor kell 5 liter vízhez)
Mikor forr a szirup,annyi gyümölcsöt dobsz bele,amennyit 2-3 üvegbe hamar ki tudsz szedni.
Forrástól számított 1 percet főzöd a gyümölcsöt,gyorsan üvegbe szeded,rámersz a szirupból,hogy tele legyen az üveg és natrium benzoátot (fél mokkáskanálnyit)szórsz a tetejére. .Szorosan lezárod,és száraz dunsztba teszed.(Én szoktam a szirupba is egy kicsi natriumbenzoátot tenni)
Nekem így évekig eláll a befőttem,most fogyott el olyan,amit 3 éve készítettem.
Szia
Alapos mosás után ki kell magozni a gyümölcsöt.
Cseresznye:egy ek.cukor víz és szalicil hermetikusan kell az üveget zárni mert megromlik
Meggy: a kimagozott meggyet egy nagy tálba tesszük.Cukrozzuk.Állni hagyjuk egy napot.A levet amit eresztett külön üvegbe tesszük.
A dunsztolás elengedhetetlen.
Nekem ezzel a módszerrel évekig elállnak a befőttek.
További ajánlott fórumok:
- Ti nézitek, hogy a cseresznyében van-e kukac?
- Mennyibe kerül most egy kiló friss cseresznye?
- Lehet adni 5 hónapos babának cseresznyét? Milyen zöldséget és gyümölcsöt lehet neki adni?
- Van egy csomó cseresznyém.....
- Jobb lehullott cseresznyevirágnak lenni, mint csalánnak az út mentén
- Meggy- és cseresznyebefőtt, ki hogyan szokta?