Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tud valaki tuti meggy-, cseresznye befőtt receptet? fórum

Tud valaki tuti meggy-, cseresznye befőtt receptet? (tudásbázis)


2013. jan. 29. 22:38
Csak hidegen teszen el.
2008. jún. 13. 20:02
Nekem ez a legegyszerűbb:3 liter viz 1.2kg cukor felforralni, lezárni, megmosod 2x váltott vizben a cserit és üvegekbe rakor közben rázogatod az üveget h több férjen. megszóro icipici szalicillal, vagy a szirupba belefőzöd a na benzoátot. A forró szirupot ráöntöd a cserire, és azonnal lezázod. A szirup 12 7.2dl es üveghez elég. Lábos aljára ujságpapír( hogy nehogy szétmenjen az üveg) az edénybe beleállítod, az üvegeket, annyi vizet öntesz alá, h félig legyen az edény.Kb 20 percre nagyon kis lángon forralod.Annyi ideig ameddig átszineződik a gyümölcs. Lezárod és másnap reggelig hagyod kihülni, Ha kiveszed forditsd fejre h nem szivárog e. Ha igen az nem áll el. Én mindig igy csinálom.
2008. jún. 13. 15:24

Én a hűtőtáskát szoktam használni dunsztoláshoz.12 üveg fér bele egyszerre,és jól tartja a hőt.Természetesen ilyenkor a jégakut nem rakom bele.

Ha valaki szereti az alkoholos meggyet,akkor a beföttesüvegbe rétegezve lerakni a meggyet a cukorral,tetejére kevés szalicilt.Nem kell rá viz!Rárakni a tetőt,és a kamrába rakni.

12. Yudy
2008. jún. 8. 22:03

A bontott meggyhez kiváló a cigánymeggy, én csak kibontom, szalicillel összekeverem, saját levét ráöntöm, légmentesen lezárom. Van 5 éves így eltett meggyem, és még jó. További: nagyon finom belőle a meggylekvár (kókuszgolyóhoz isteni :D) Kimagozom ledarálom, ízlés szerint cukrot és szalicillel rétegezem, másnap felfőzöm, hozzáteszek 2:1-bent, vagy 3:1-bent. Ezzel kevesebb cukor kell, s az íze is jobban megmarad. Felforr, üvegbe bele, lelzárom, fejreállítom, az üveget megmosom, megírom az évet, és mi van benne, mehet a helyére.

A legjobb meggybefőtt a cukorral rétegezett. Dunsztolásnál vigyázz, az üvegek alá vagy újságpapírt, vagy rongyot tegyél, mert szétpattanhat,ha közvetlenül az edény fenekére ér az üveg. Éppen gyöngyözzön a lé az üvegben, a lángot el kell zárni, s szárazdunsztban (nem sajnált párna, takaróba takarva) rakni kihűlni. Energia takarékosság miatt csinálom így.

Ha a meggybefőtt receptben leírtakhoz még üvegenként töltesz 1-2 evőkanál rumot is (aroma nem jó) a tetejére, rumosmeggyet kapsz. A szalicil ebben az esetben el is maradhat.

11. erikpipi (válaszként erre: 10. - Béka603)
2008. máj. 30. 14:35
Kétféle meggyem van, az egyik cigány, azt nagyon szeretem, még piros. :)
10. béka603 (válaszként erre: 6. - Erikpipi)
2008. máj. 30. 13:21
Csak el ne felejtsd,mert hamarosan meggyszüret!:)Sokan nem merik kipróbálni az ecet miatt.Pedig az csak azért kell bele,hogy jó ropogós maradjon.Húsokon kívül még sütiket is lehet vele diszíteni.
2008. máj. 28. 22:10

Ja, s nem kell a celofánt sem az üveg és a kupak közé rakni, az felesleges. Vagy rakj rá csak celofánt, és szalicilt.

S neked egy oldal ami hasznos lehet: [link]

8. erikpipi (válaszként erre: 7. - 03755e6896)
2008. máj. 28. 22:08
Amíg kihűl. Ha nagyon akarod, bár a mai modern üvegekkel egyáltalán nem kell se dunsztolni sem szalicilt rátenni, mert a befőttesüvegek légmentesen zárnak.
2008. máj. 28. 22:03

Köszi mindenikenek!

Azt meg tudjátok mondani,hogy ha nagyon nics kedvem kimagozni a meggyet az nagy baj?

És többen írjátok,hogy dunsztba kell rakni. DE mennyi időre?

6. erikpipi (válaszként erre: 4. - Béka603)
2008. máj. 28. 20:02
ezt a meggyeset kipróbálom az idén.Jól hangzik:)
2008. máj. 28. 20:01
Évek óta így készítem:megmosom, megtisztítom, üvegekbe töltöm a cseresznyét, 3-4 evőkanál cukrot teszek bele (ki mennyire édesen szereti), felöntöm vízzel, lezárom az üvegeket (a csavaros üvegnél amennyi csík, annyi felül is), és vízbe teszem az üvegeket (az üveg feléig érjen a víz), és gyöngyözésig forralom. Majd kiveszem , és dunsztolás, tartósító nélkül a kamrába pakolom.Most hogy mondod, gyorsan kiveszek egy üveggel, mert érik a következő adag germezdorfi a fán:D
2008. máj. 28. 19:13
Meggy sülthúsok mellé:4kg megmosott,kimagozott meggyhez 3evőkanál ecetet teszünk.(20%-os) Este összekeverjük,tegyük hűvös helyre.Másnap reggel 1kg cukrot,1dkg szalicilt adunk hozzá.Jól összekeverjük,üvegekbe rakjuk saját levében.Lekötözzük.Nem kell sem gőzölni,sem száraz dunsztba rakni.Biztosan nem romlik meg!Nagyon finom,nálunk mindenki szereti.
2008. máj. 28. 18:53

A leszárazott meggyet vagy cseresznyét alaposan megmosod.

10 kg cseresznyéhez 5 liter vízből és 2 kg kristálycukorból szirupot főzünk. (A meggyhez 3 kg cukor kell 5 liter vízhez)

Mikor forr a szirup,annyi gyümölcsöt dobsz bele,amennyit 2-3 üvegbe hamar ki tudsz szedni.

Forrástól számított 1 percet főzöd a gyümölcsöt,gyorsan üvegbe szeded,rámersz a szirupból,hogy tele legyen az üveg és natrium benzoátot (fél mokkáskanálnyit)szórsz a tetejére. .Szorosan lezárod,és száraz dunsztba teszed.(Én szoktam a szirupba is egy kicsi natriumbenzoátot tenni)

Nekem így évekig eláll a befőttem,most fogyott el olyan,amit 3 éve készítettem.

2008. máj. 28. 18:14

Szia

Alapos mosás után ki kell magozni a gyümölcsöt.

Cseresznye:egy ek.cukor víz és szalicil hermetikusan kell az üveget zárni mert megromlik

Meggy: a kimagozott meggyet egy nagy tálba tesszük.Cukrozzuk.Állni hagyjuk egy napot.A levet amit eresztett külön üvegbe tesszük.

A dunsztolás elengedhetetlen.

Nekem ezzel a módszerrel évekig elállnak a befőttek.

2008. máj. 28. 17:56
Tud valaki tuti meggy-, cseresznye befőtt receptet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook