Családi ház kontra Panel lakás (beszélgetés)
Az biztos, hogy én kitartok az álmaim mellett, rengetegszer voltam padlón, de mindig felálltam, mert akartam :). És ezzel is így vagyok, hogy nagyon-nagyon akarom, és olyankor úgy tudok viselkedni, mint az éhes tigris, aki nem ereszti a zsákmányát :D. Najó, ez egy kicsit béndzsa hasonlat volt, de amúgy igaz.
Volt olyan idő az életemben, amikor semmi nem akart összejönni, utolsó pillanatban szóltak, hogy nem államvizsgázhatok egy tanár döntése miatt, közben aprópénzért dolgoztam takarítónő-konyhalányként (még azután is egy darabig, hogy meglett a diplomám, mert nem találtam másik állást), anyósoméknál laktunk 6. éve (jöttek a generációs különbségek, gondok, alkalmazkodj mindig mindenkihez), nem volt még gyerekünk, na akkor azt éreztem, hogy itt omlott össze minden... Se iskolám, se normális munkám, se normális otthonom, ahova nyugodtan hazamehetek, semmi... De aztán összekaptam magam, hálát adtam azért is, amim van, mert sokszor eszembe jutott, hogy mások mennyivel rosszabb körülmények között élnek, nincs munkájuk, stb., és megcsináltam a diplomám, azóta a harmadikat tolom, addig kajtattam, míg nem találtam normális melót, anyósoméktól két hónap alatt, szinte egyik napról a másikra elköltöztünk, és most várom a pici babánkat :). Szóval soha nem szabad feladni, és most a következő célom elsősorban, hogy egészséges gyermekem legyen, szépen tudjam nevelni, és hogy vegyünk egy családi házat :).
1. Álmodni merni kell!!! :)
2. Szeretem Miskolcot, a férjem odavalósi. Sokat változott,és nagyon zöld, ezt nagyon-nagyon szeretem benne!!!!!
Csak tarts ki az álmaid mellett, az élet útjai kifürkészhetetlenek! ;)
Szia!
Köszi, hogy válaszoltál! Akkor ezek szerint Neked sem jön be a panelélet... Nekünk sincs pénzünk most jelenleg, annyi, hogy 4 év múlva fizetjük ki a lakásunkat, akkor már a miénk és alaptőkének jó + szeretnék kötni hozzá lakáskasszát, mert havi 20 000 Ft-tal fizetve 4 év múlva szép kis összeget ad és kedvező, fix forintalapú kölcsönt is lehet hozzá igényelni... Eddig ezt tartom járható útnak, aztán majd meglátjuk...
Mondjuk Pest és környékén biztos sokkal drágábbak a lakás- és házárak, mint itt (mi Miskolctól nem messze lakunk), Miskolcra nem költöznék - ahol jó a környék, ott meg is kell fizetni az árát - viszont annyi előnye van a térségnek, hogy alig pár kilométerekre vannak kisebb települések (5-25 km-es vonzáskörzetben), ahol egész baráti áron hozzá lehet már jutni családi házakhoz, kocsival sem nagy táv bejutni a városba meg a buszok is nagyon sűrűn járnak ezeken a vonalakon (10-15 percenként).
Pontosan ugyanezt szeretném is, amit Te írsz. Nem túl sok, de nem is kevés.
Panelt nem. Abban élek, immáron 10 éve, de nem tudom megszokni. Vidéken nőttem fel, caládi házban, kisgyermek koromban társasházban éltünk, de ez a fővárosi panel élet...Nekem elfogadhatatlan szinte. A kényelme persze megvan, de akkor is azt mondom, túlzsúfolt. Mind a ház - nem csak emberrel, hanem állatokkal is osztozol - mind a közös helyiségek, a parkolók, a környék, a játszók...áh...
A nagy családi ház előnyeit és hátrányait is tökéletesen összefoglaltad. Én is egy formás, nem túl nagy, de különálló kis családi házra szavanék, nem is nagy alapterülettel, de baromi jó elosztással, de nekünk esélytelen, mert vagy életünk végéig fizetnénk hitelt - ha egyáltalán kapnánk annyit - és akkor meg minek, ha azt a kávét is idegesen innám meg a pénztelenség miatt, a hitellel terhelt házam udvarán. Szóval ha megteheted, akkor jól gondolkodtál választás tekintetében.
Sehol senki? Valami vélemény, ki miben lakik most, vágyik-e másra vagy éppenséggel elégedett, vagy elégedetlen volt, de már megtalálta a számítását, mert váltott, stb...
Várom a véleményeket!
Már régi a fórum, de nálunk aktuális a kérdés, szóval írok :)
21 évig laktam panelban, utána 6 évig egy kétszintes családiban anyósomékkal, aztán most különköltöztünk a férjemmel fél éve panelba. Mindennek van előnye is és hátránya is.
Panel: alacsony rezsi, könnyű tisztántarthatóság, gyors rendcsinálás, kényelmes (főleg suli és munka mellett), több szabadidő VISZONT kicsit "bezártságérzés", ha kifogja az ember a rossz szomszédokat, akkor azok közelsége, beázásveszély, közös játszótér...
Családi: saját kert és udvar, állattartás lehetősége, grillezés-sütögetés, nyugalom, "zöld övezet" VISZONT itt is ki lehet fogni a rossz szomszédokat (volt olyan, aki disznót tartott mocskos körülmények között, a patkány meg a mi udvarunkon szaladgált), állandó munka, a takarításnak-rendcsinálásnak soha nincs vége, magas rezsi...
Én vártam, hogy panelba költözzünk, viszont ha visszamegyünk anyósomékhoz, olyan jól érzem magam, mikor kiülök egy kávéval meg egy könyvvel olvasgatni, kutyázok, vagy csak kint vagyok az udvaron... Én valahol a köztes megoldást szeretném, tehát nem egy 180 nm-es kétszintes házat, hogy éjt nap alá téve csak pakolásszak meg takarítsak (mert ott konkrétan ez volt, soha nem volt vége, egy nap volt csak az összes 11 ablak + redőny + 9 ajtó megpucolása függönymosással együtt), a gázszámláról nem is beszélve... Én egy egyszintes, max 80-90 nm-es házikót szeretnék, közepes kerttel, hogy legyen idő egymásra is és ne az legyen, hogy éjjel-nappal csak a ház meg a kert...
Van még valaki, aki dilemmázik?
Ez szuper hogy így átépítettétek... Nem mellesleg néhány dolog a renoválásnál, " kiabál így kell engem megcsinálni ".. És ha úgy érzed meg tudod csinálni, az sikerülni is fog.
Nekünk nagyon sok minden maradt jövőre, és nem biztos be tudjuk fejezni, ls be is tudunk költözni..
Szerettek ott lakni??
Nagyon sokmindent mi csináltunk. És persze a neten is jó pár dolgot megnéztünk.Pl a padlás szigetelés. Nyáron ismerősök kérdzeték : hogy vagy? Végre élek! Nem vicc, én is úgy éreztem mintha több lenne az energiám. Pedig aztán voltak kánikulás napok.
Kőművest kellett hívni, volt olyan meló amire a férjem azt mondta : Na ezt én nem tudom megcsinálni. Gangfalazás, ablakbeépítés, szigetelésnél is, és bizony a vakolást is. Azt a hálót a férjem csinálta, meg alapozni is kellett, azt is.. Ev van.. ;)
24 éve társasba lakok, most készülünk hogy amit lehet még télen is, meg tavasszal is bókolunk a házikón. Lesz mit, és mehet a költözés.
Nagyon remélem jó lépés volt ez. " Vénségünkre építkezni "..
Ott már lehet mit kezdeni.
Mienk sokkal kisebb, ég és a társas meg a kert. És nálam is jó idő van. Fűtök.
Helló!
Mi is panelben lakunk, közel 5 éve. Nálunk "csend" van, a felettünk lakóknál akkor van futkosás amikor az unokák itt vannak.
Igyekszem a gyerekeket kordában tartani, több-kevesebb sikerrel. :)
Ellenben az egyik "nénike" (kb 60 éves), állandóan ránk nyitotta a lépcsőház ablakot, holott nem ezen a szinten lakik, csak a félemeleten tárolója van....
Na én aztán elkaptam..... mondtam neki, hogy a kezét töröm el ha elkapom aki mindig kinyitja ezt az ablakot. (Nem értem a másikat mért nem lehet nyitogatni, az nem zavarna senkit). Úgy látszik talált - süllyedt. Ezt a gondot megoldottuk.
Én a helyetekben nekilátnék újra a vasbetont fúrni. Aztán ha jön reklamálni, megmondanám, hogy ahányszor veri a radiátort és nem bírnak normálisan élni, mi annyiszor fogunk fúrni. Hidd el ők visszakoznának.
További ajánlott fórumok:
- Hány évesen és miből lett saját lakásotok/családi házatok?
- Panelban lakóktól kérdezem, nem zavaró, hogy olyan közel vannak a szomszédok? Picit félek, családiból panelba megyünk.
- Panel kontra tégla lakás
- Mennyire fontos egy lakásban a családi képek kirakása? Nektek ki van téve a család?
- Lakás illetve családi ház...
- Családi adókedvezmény kontra jövedelempótlék.Hogy is van ez?