Csáky rostélyos recept
A Csáky rostélyos hozzávalói:80 dkg marha rostélyos
10 dkg füstölt szalonna
2 ek zsír
1 db paprika
1 db paradicsom
3 fej vöröshagyma ( 1 fej a lecsóhoz)
2 gerezd fokhagyma
30-40 dkg lecsó (idényben 30dkg paprika, 20 dkg paradicsom )
1 tk őrölt pirospaprika
őrölt bors
só
4 db tojás
1 kis pohár tejföl (20%)
2 ek liszt
A Csáky rostélyos elkészítési módja:
A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. A szalonnát kivesszük, félretesszük A zsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk vele, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. Ezzel is pirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és állandó keverés mellett készre sütjük Télen kész lecsót használhatunk. Ezután ráöntjük az elhabart tojásokat, és addig sütjük, amíg besűrűsödik. A rostélyosokra, a tölteléket egyenletesen elosztjuk, elkenjük, feltekerjük őket. Vékony zsineggel átkötözzük. A felgöngyölt rostélyosokat 2 ek felhevített zsírban mindkét oldalukat elősütjük, átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba és lefedjük. Majd a zsírban az apróra vágott hagymát sütjük, ebbe vágjuk a fokhagymát. Megszórjuk pirospaprikával, bele daraboljuk a paprikát, paradicsomot elkeverjük és egy kevés vízzel fölengedjük. Ráöntjük a rostélyosokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk, ha szükséges sózzuk. Amikor már majdnem megfőtt a rostélyosokat kivesszük a levéből, a zsineget lefejtjük róluk. A levet tejfölös habarással besűrítjük, a rostélyosokat visszatesszük a mártásba és 5-10 perc alatt összefőzzük. Vajas galuskával kínáljuk.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2016. jan. 4. 11:55
A csáky rostélyos elkészítési módja és hozzávalói.