Bográcsos tarhonya recept
120 perc
A Bográcsos tarhonya hozzávalói:
50 dkg házi tarhonya
1 dl napraforgó olaj (vagy 2 fakanál sertészsír)
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg húsos kolozsvári szalonna
40 dkg házi füstölt szalonna (vagy debreceni páros kolbász, esetleg virsli)
2 db húsos zöldpaprika 2 nagy szem érett paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál csemege fűszerpaprika
Ízlés szerint: só
őrölt fekete bors
esetleg ételízesítő.
A Bográcsos tarhonya elkészítési módja:
A kolozsvári szalonnát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. A fokhagymákat fokhagymapréssel összezúzzuk, vagy egészen apróra vágjuk. A bogrács aljára teszünk egy jó fakanálnyi disznózsírt, majd felolvasztjuk és rászórjuk a kolozsvári szalonnát, amit pár percig pirítunk, majd beletesszük az apró kockára vágott vöröshagymát és pároljuk csipetnyi sóval megszórva. Ha a vöröshagyma üveges hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Belekeverjük a maradék disznózsírt és amikor rottyant egyet, beleöntjük a tarhonyát, majd folyamatosan keverve megpirítjuk. Meghintjük fűszerpaprikával, gyorsan átkeverjük és öntünk alá 2 deci vizet. Ekkor megsózzuk és fűszerezzük:őrölt bors, só, esetleg ételízesítő. Ha mindent összekevertünk, akkor öntünk még hozzá annyi vizet, amennyit a tarhonya magába szívhat a főzéskor. Főni hagyjuk. De Időnként keverjük át, mert a tarhonya könnyen leragad a bogrács aljára. Amíg puhul, addig felkarikázzuk a kolbászt. Közben ha szükséges, és a tarhonya az összes levet felszívta, akkor öntsünk alá még egy kis vizet. Amikor a tarhonya készre puhult, akkor beleforgatjuk a kolbász és 10-12 percig tovább főzzük, majd tálaljuk.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2019. ápr. 9. 07:58
A bográcsos tarhonya elkészítési módja és hozzávalói.