Bodzalekvár recept
60 perc
A Bodzalekvár hozzávalói:
érett fekete bodza,
cukor, (befőzőcukor 3:1:
víz,
kevéske citromsav
A Bodzalekvár elkészítési módja:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk. VAGY: az elturmixolt (magos) vagy lepaszírozott (mag nélküli) bodzát a befőzőcukorral alaposan elkeverjük, forrásig melegítjük, pár percre -3-5 összeforraljuk. Amikor kész: (1 kg-hoz 1 lapos mokkás kanálnyi citromsavval összekeverjük, és rögtön üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.
Mivel nagyon "fog" célszerű vékony gumikesztyűt használni, ill. krómozott edényben készíteni, azt nem színezi el.
Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja.
Amikor kész, egy kevés citromsavat tegyünk rá, akkor még véletlenül sem lesz tőle hányingerünk, mert a bodza e nélkül -esetleg -hányingert okozhatna.
Nagyon finom sütitölteléknek is. A szójalisztes linzerbe ez a kedvenc töltelékem - amíg el nem fogy -.
Igazi gyógylekvár, tele vitaminnal....
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: kiss67, 2007. okt. 14. 16:31
A bodzalekvár elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.