Bichon Havanese 4 éves kan kutyám ma madarat vadászott. Kétségbe estem! (beszélgetés)
szerintem minden rosszul csinalsz, kozelitesz meg, neked sem artana egy jo kutyasuliba elmenni az ebbel. ne vedd magadra, en is sok mindent azt hittem, jol csinalok, aztan kiderult, hogy nem, es hogy miert nem. nem szegyen tanulni
(a kutyanak azert kell odamennie, ha hivod, mert neked ugy tetszik. nem azert, mert te biztonsagot jelentenel neki. ha otthagytad inkabb, mert nem jon vissza, az meg inkabb baj. a poraz nem vedi ot, sot, ezt nem is tudom, mibol gondolod. aki ilyen kutyat valaszt, annak felelosseget is kell vallalnia a neveleseert, tanitasaert. osztonlenyek, meg kell ismerni, es ugy tanitani. tenyleg nem szegyen, es a gazdanak is erdekes egy-egy ilyen iskola, tanitas)
A német juhászhoz képest a komondor ég és föld.
A nj boldog, ha engedelmeskedhet, a komondornak pedig megvannak azok a területei,amelyekben ő dönt, ha a fejem tetejére állok, akkor is.
Igaz, ezek rendszerint az én védelmemet szolgálják.
Szerintem a kérdező kutyája nem is annyira vadászott, mint talán inkább lelökte azt a fiókát, aztán tőle telhetően vitte a gazdihoz.
Amikor pórázon viszem valahová,akkor a póráz védi őt.
Visszajönnie sem azért kell, mert nekem úgy tetszik,k hanem mert én jelentem a biztonságot. Tehát kölyökkorában, védett helyen ha nem jön a hívásra, akkor otthagyom.
(Olyan valaki közelében, akit a kutya nem ismer, de figyel rá. De ez rendszerint felesleges óvatosság, mert az aprócska esze nélkül rohan utánam.)
Már nagyon korán lekezdem a helyben maradást tanítani, mert ezzel is azt erősítem, hogy hozzám bejönni nem kényszer, hanem ki nem hagyható lehetőség.
Esetleg évekkel később, amikor a közelébe dobom a láncot, nyilván megijesztem, mert nem is rám figyel, de ekkor eszébe jutok.
Akkor grabancolom meg, amikor kissé elszemtelenedik, kicsit lázad. Ez általában otthoni helyzet. Nem kapcsolódik konkrétumhoz. (És a komondornál nem is volt rá szükség.)
De ebbe valamikor belefáradtam, azért is költöztem falura, hogy ne kelljen rendes viselkedésre oktatnom a kutyát a séták miatt.
A komondor kedve szerint benti vagy kinti kutya, eleve ösztönösen soha nem rágott cipőt és soha nem ment fel bútorra. Ahogy tudattam vele, hogy nem kedvelem, ha becsinál (Micsináltál nemszabad), azóta nem csinált be. Tehát az alapokat valahogy eleve tudta, pár csökönyét kivéve nincs gond vele.
Az áttévedt csirke miatt megijedtem,de nem bántotta, csak nézte.
Nincs konfliktusunk a szomszédsággal. Illetve megijedtek páran, amikor kiszökött a komondor a távollétemben, de senkit nem támadott, és itt várt a kapunk közelében. Be is jött az első szóra.
Az öleb is kutya. Neked kell a falkavezérnek lenni. Igenis, kell a határozottság. Az a minimum, hogy a behívásra visszajön.
Nagyon rossz tapasztalataim vannak az ölebekről, pontosabban a gazdáikról. Ne legyél te is átlag ölebtartó.
Dehogy verem.
Valamit félreértettél.
veressel nem nyomod el az osztonoket. megfelemlitheted, ha ott vagy, de attol meg nem biztos, hogy ha nem vagy ott, nem csinalja meg ugyanazt
a meret nem szamit pont ezert. a kutyat meg kell tanitani, hogy a fonok engedelyevel vadaszhat csak. es ez tanulasi folyamat, miniebnel ugyanugy mukodik, mint nagytestunel. csak nagytestunel gazabb, ha az elfojtott osztonok hirtelen kitornek. ezert kell tanitani, nem elnyomni, hanem felszinre hozni az osztont es kordaban tartani
Már a "kutyus" nál látszott...
Az üntyüpüntyü az a kutyus. Akinek lakkozom a körmeit.
A kutya, az a társam, akinek a főnöke vagyok.
Az a 4 betűs,c-vel kezdődő szó nálam nincs. Nem is használom.
kutyasuli
a kutya az egy allat, egy osztonleny. attol, hogy te masnak szeretned latni, meg nem az :D suliban megtanitanak teged is, hogyan tanitsd, hogyan banj vele, ot is, hogy az osztonok ele helyezze a gazdit
Keverékemnél volt a tartalék láncnyakörv, azt hajítottam be a hasa alá, vagy közvetlenül mögé. Idővel már elég volt csak megcsörrenteni.
A kutya nem hozza összefüggésbe a gazdával, mert nem is figyel, és a dobás is fura nekik.
Már bocsánat, egy zsebibabát ne legyen már nehéz nevelni.
Komondorom van, abba beépített alkatrész a csököny. Na ővele már nehezebb, mert egy súlyban van velem,de felemelni nem bírom. És simán lehagy akár 5 m-en belül is.
További ajánlott fórumok:
- Teljesen kétségbe vagyok esve. Mit tennétek a helyemben? A lányom szerelmes egy nála 15 évvel idősebb férfibe.
- Férfi hisztizés & dacoskodás már kétségbe ejt :(
- Vissza tudom fordítani, amit elrontottam a szoptatással kapcsolatban? Kétségbe vagyok esve!
- Essek kétségbe? Miért nem kéri meg a kezem?
- Tanító vagy óvónő legyek? Kétségbe vagyok esve a döntés miatt.
- Jó időben lehet-e kint tartani a Bichon Havanese-t?