Békebeli túrós batyu recept
90 perc
A Békebeli túrós batyu hozzávalói:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 db tojás
3 dkg vaj
2 ek. cukor
nagy csipet só
fél zacskó élesztőpor
A töltelékhez:
25 dkg túró
2 darab tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál búzadara
1 tk. vanília kivonat
1 ek. citromhéj
5 dkg áztatott mazsola
+ 1 db tojás a lekenéshez
A Békebeli túrós batyu elkészítési módja:
A tésztához a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a sóval elkevert liszthez öntjük. Beleütjük a tojást, elkeverjük, míg össze nem áll, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és addig gyúrjuk, amíg sima felületű tésztát nem kapunk. Majd letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 1 órán keresztül. Közben összeállítjuk a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat elkeverjük a túróval, a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal a darával és az áztatott mazsolával. A fehérjéket kemény habbá verjük és a túróhoz forgatjuk. Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtjuk, 8x8 cm-es négyzet alakú darabokat vágunk belőle, a négyzetek közepére egy-egy kanál tölteléket teszünk. A négyzet sarkait ráhajtjuk és középen összecsippentjük, majd jól összenyomkodjuk. Kivajazott kimorzsázott tepsibe tesszük, lekenjük egy tojással a tetejüket, és 180 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül ha kicsit kihűltek a batyuk, porcukorral meghintjük a tetejüket. Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2019. aug. 1. 19:28
A békebeli túrós batyu elkészítési módja és hozzávalói.