Barbie mánia (beszélgetős fórum)
minden szavaddal egyet értek :)
Én se hiszem, hogy a "barbie mánia" önmagában káros lenne. Nekem erről az jut eszembe, hogy a férjem is puskákkal, karddal, tankkal játszott és mégis normális :)
Szerintem egészséges szülői magatartással és példamutatással elejét lehet venni a problémáknak.
az előbb írtam neked, amúgy a tv-s reklámokkal egyet értek, annyi más értelmes játák van,azokat sajnos mégsem reklámozzák, de ilyenkor karácsony előtt nyomatják csak ezerrel, ilyenkor kevesebbet kell minimaxot nézni, illetve el lehet nekik magyarázni, hogy nem feltétlen az a jó játék,ami a tv-ben van, hiszen ha bemegyünk egy játékboltba akkor ők is láthatják mennyi féle játék van, de a tv nem tudja mindegyiket reklámozni...és bízzák a jézuskára, vagy a szülőkre, hogy mit kapnak, majd meglátják az is jó..én ezt szoktam mondani és bevált, eddig még mindig meg voltak elégedve minden játékkal és nem reklamáltak végül, hogy miért nem a reklámozottat kapták...
a bulimanóktól engem is kiráz a hideg, abban pl megy a küzdelem már jó fél éve, de még eddig én győztem, 1 sincs itthon és remélem nem is lesz:)
szerintem nem feltétlen van igazad, mármint lehet barbiezni "ésszel" is, pl én mikor gyerek voltam, alsóban(nem oviban) minden vágyam egy barbie volt, de nem vettek a szüleim, annyira rossz volt, hogy mindenkinek van, csak nekem nincs, és ez kb 25évvel ezelőtt volt! mikor 4.-es lettem(most jót mosolygok magamon, az elég messze van már az ovitól) No-ban nyaraltunk, és az ottani barátoktól búcsúzásként kaptam 2 eredeti barbiet. Mondanom sem kell mennyire örültem, és annyira vigyáztam rá, hogy a mai napig újszerű állapotban vannak(pedig akkor éjjel-nappal azzal játszottam). A kislányom mikor 3 éves volt, ő is szeretett volna egy ilyet, hát megkapta az enyémet, na szegény a 2. héten igen csúfos állapotba került...így eltettem és kb 4,5évesen kapta meg újból, akkor már tudott rá vigyázni. De azóta imádja a barbiekat, karácsonyra, szülinapra kap 1-1 ilyen babát, vagy kiegészítőket. Rengeteget szerepjátékozik velük, neki ez olyan, mint a másik "baba", azokra rá sem nézett, pedig kapott olyat is. A kislányom amúgy pici kora óta "lányos" kislány, nadrágot alig lehet ráadni, télen is szoknyába jár, de nincs majmolás, nyafkázás, a fiúkkal is tök jól eljátszik, szóval nem az a tündi-bündi csinibaba típus...de miért ne legyen barbieja, ha neki ez tetszik? (pl a mindenféle túl divatos barbiek nem is tetszenek neki!, totál jó ízléssel ki tudja választani, melyiket szeretné, ami még nekem is tetszik. Ráadásul azt sem tudja mi a különbség az eredeti és nem eredeti barbie között, így neki is van olcsóbb barbie-típusú babája, aminek éppen az arca sokkal szebb, mint az eredetié...)
A barbies meséket meg szereti,mi a baj azokkal? Szerintem van köztük teljesen normális is...
ez a lányoknál ugyanaz, mint a fiúknál a thomsa, verda stb...
Hát ebben nem vagyok biztos... vannak játékok amiknek a híre pl. az oviból eljut hozzá, ilyen pl. a bulimanók vagy mik. Néhányszor kérte, nem rohantam megvenni.
Barbie is van az oviban természetesen, sokszor viszik be, vagy ottani is van talán, tehát találkozott már vele, el is kezdte emlegetni hogy neki is kellene. Én úgy érzem, ez az a pont amikor a szülőn múlik merre megy tovább. Ha belemegyek hogy legyen itthon, akkor kell mindig még egy és még egy. Én inkább azt választottam, hogy megbeszéltem Vele, nekem nem tetszik, nem szeretem, nem akarom hogy itthon ilyennel játszon. Van amiben partner vagyok, de ebben nem. Megértette, elfogadta, természetesen úgy hogy az Ő szintjén azt is megbeszéltük mi az oka, pl. hogy mire valók a reklámok. Szóval ha úgy veszem, volt jele, de nem vettem.
Hát, nálunk számítógép a 4 éves számára nem létezik, tévé szintén nincs. Nem hiszem hogy ezek lennének az alternatívák...
Most kíváncsiságból megnéztem mibe kerülnek a barbik, mert egyre több blogban olvasom, hogy már gyüjtögetik a szülők az ünnepekre, és nem egy-két babáról van szó, hanem sokról... ledöbbentem ismét mennyire agyament dolgokra képesek költeni a nehezen megkeresett pénzt...
Szerintem inkább Barbie-zzon, mint hogy a számítógépet püfölje vagy a tévét bámulja...
Én kiskoromban nagy Barbie-s voltam, de soha nem jutott eszembe magamat hozzáhasonlítani vagy hogy olyan akarjak lenni, mint ő...
Talán nem is maga a baba a rossz, hanem az egész amit köré gyártanak. Az a világkép amit sugall, hogy semmi nem fontos, csak hogy divatos legyél.
Egyébként nemcsak a barbikból csináltak ilyen üzletágat, tele vannak a reklámok rettenetes játékokkal amit ha megnéznek a gyerekek tut rákattannak. Ráadásul mindenből minimum 12 féle van, gyűjtsd össze mindet felkiáltással...
Most pl. a 4. szülinapjára egy beszélő egyszarvút kapott, valami Sparkl, amit az unokatesó hisztizett ki a szüleiből a reklám miatt, így aztán az én gyerekem is ezt kapta. Annyiba került mint három normális játék, ráadásul a gyerek fél tőle. Miért kell meghülyíteni a gyerekeinket ilyesmivel?
Részben taszít a külsejük és az az egész "életérzés" amit közvetítenek, másrészt nagyon zavar az a hadjárat amit azért folytatnak hogy minél több pénzt kiadjon a szülő ezekre.
Tévét többek között emiatt egyáltalán nem engedek nézni (mesét dvd-ről, válogatva igen, de pl. Minimaxot tele reklámmal nem). Már második éve ovis a lányom, eddig nem merült fel az igény szerencsére...
Én vettem annak idején. Van pár. Nem játszott vele...
De azzal hogy megvettem, megadtam neki a választás lehetőségét. Nem kellett. Azóta is dobozolva vannak.
De legalább ha a barátnőihez ment, akkor tudta magával vinni, mert ők szerettek vele játszani.
Attól hogy van neki 1-2-vagy 3, még nem teszel rosszat. Főleg ha nem érdekli.
Nálunk van Barbie, örököltük. Eljátszogatnak vele a lányok (4 és 2 évesek), de nincsenek megőrülve érte.
Én úgy gondolom, ha van lehetőségük kipróbálni, vagyis valamilyen szinten ki van elégítve a kíváncsiságuk, akkor maguk is el tudják dönteni, hogy érdekes e számukra a játék vagy nem is olyan tuti mint a tévében a reklámokban.
Azt azért nem szabad elfelejteni, minél jobban tiltasz valamit, az annál vonzóbb lesz.
Az en lanyom meg nem erdeklodik iranta, mondjuk en se voltam oda erte.
De miert taszitanak?
4 éves kislányom van, az ismerettségi körben egyre inkább tapasztalom, hogy a hasonló korú kislányok megőrülnek a Barbie babákért.
Tényleg nem lehet megúszni egy kislány felnevelését enélkül? Számomra visszataszítóak, és igyekszem a lányomat távoltartani ettől az egésztől... eddig sikerrel, de olyan jó lenne másoktól is hallani, hogy lehetséges :)