Azt olvastam, hogy a gombát nem szabad hámozni. Ti szoktátok? (tudásbázis)
megkaparni ha retekes...ha hamozod mit eszel?
Régen mindig megpucoltam, aztán hallottam egy barátnőmtől, hogy nem feltétlenül kell. Időspórolás miatt kipróbáltam, azóta nem is pucoltam egy darabot sem!
Nem,csak szivaccsal meg-ledörzsölöm...Bolgár kertész BarátosNőm tanácsára hallgattam
bár ott lennék, miféle gombát szedsz majd? Áttétesen hadd legyn vidám az élet- mert az Alföldön, és a Duna-Tisza szigetein semmi sincs, én meg be vagyom sózva.....:-)
A mindig megpucolom véleményem a közérti gombára vonatkozik, a saját szedés pld. szegfűgomba, nem lehet, és én sem szoktam.
Mindenkinek jó gombászást és málna szedést-evést kívánok a hétvégére. :-)
Nem hogy nem szabad, aki nehezen emészti, anak szabad. A gombában lelhető vitaminok nagy része a héjban található. A bóti gombát nyugodtan hámozd meg. Ám a vadon termőnél akkor teszel jót magaddal, ha nem áztatod be, csak lezuhanyoztatod ( a földtől) és nem hámozod meg. Úgy minden vitamin megmarad benne. Viszont semmi esetre sem tilos hámozni-főképp, ha emésztési nehézségek szerepelnek a háttérben.
igen:)
sokat járunk gombát szedni, már ha az idő is engedi... szerencsére esik az eső tegnap óta, remélem végre lesz lehetőség, mert az idei év elég gyér volt eddig... nincs a fagyómban vargánya...
(volt olyan év, hogy párom több tíz kilonyit szedett egy héten belül)
tyúkgomba = szegfűgomba???
Köszönöm a véleményeket, további jó beszélgetést annak, aki marad, nekem mennem kell a piacra, veszek egy kis gombát :)
A malnat en meg sosem mostam meg, DE a gombat, ha mar nem olyan szep feher meg szoktam pucolni, mosni mindig megmososm, de csak egy gyors zuhanyzassal!
én se hámozom, van egy erre a célra rendszeresített szivacsom, s annak a dörzsis felével óvatosan "megsimogatom a kalapja tetejét és a talpát
Szerintem erdőben , mezőn saját kézzel szedett , földes gomba még mindig sokkal "tisztább", mint megannyi gyümölcs a boltok polcain:)
Én sem szoktam mosni, csak megpucolom, pl vargányát eszembe nem jutna hámozgatni:)
Tyúkgombát meg aztán pláne nem...hogyan is?:)
Higiéniai okokból mindig meg kell mosni. Az a pár csepp víz nem ront annyit a málnán, hogy ne érné meg kerülni a fertőzéseket.
Mindig tanul az ember! Köszönöm a fórumindítónak és a válaszolóknak az új információkat :)
régebben én is lehúztam a bőrét, de aztán hallottam, h nem kell, és h az íze is jobb, ha nem szeded le a bőrét (erőteljesebb íze van), aztán ettem bnőmnél úgy, h nem volt lebőrözve, és azóta én is csak megmosom, aztán elkészítem.
Egyébként mindenre azt mondják,hogy a hajában van a vitamin, lehet,hogy itt is ez a helyzet :)
Mindig meghámozzuk a gombát!!!
Miért ne lehetne lehúzni a gomba " bőrét", szerintem egy erősebb réteg képződik főzés-sütés közben, amit nem mindenki szeret. Inkább kényelmi szempont a nem pucolom állapot. Mindig lehúzom a bőrét, és csak utána rántom, pirítom, igy legalább biztos hogy nem földes, koszos.
Ahány ház, annyi szokás!:)
Természetesen ezek a dolgok nem vérrel írt szabályok, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.
Ezeket a szakemberek azért mondják, mert a gomba zamata és minősége így érvényesül a legjobban.
Úristen!Renitens vagyok!Én hámozom a gombát és megmosom a málnát is!
Igen,érdekes, hogy nekem a málnát pl soha nem jutott eszembe,hogy megmossam, gyerekkoromban ott volt a kertben a hatalmas málnabokor, onnan szedegettem, csak belefujtam a közepébe, és kész.
De ez a gomba új nekem, ezután nem pucolom!
Én inkább enném tocsogósan, mint földesen. :/ Különben nem hiszem, hogy olyan nagyon megszívná magát pár mp alatt.
Én meg szoktam pucolni a gombát, bár már hallottam hogy nem feltétlenül kell. De semmit nem ennék meg tisztítatlanul.
NEM !
Sőt, - gombatermesztő okosított ki - mosni sem szabad!!!
A kalapjáról a szennyeződést nedves ronggyal, szivaccsal szabad csak eltávolítani, a tönkéről a földes rész levágni.
Mert a gomba megszívja magát, a gombapörkölt lotyogni fog a víztől, a rántott gombáról nem is beszélve.
Vannak dolgok, amiket úgy kell fogyasztani, ahogy a természet adja.
Ilyen például az érett málna is, azt sem lehet/szabad mosni.
Ennek ellenére sokan megteszik, de ez helytelen.
Mindig szép gombákat választok, nem szoktam hámozni őket. Alaposan megmosom és a tönköt sem vágom ki. Egy mesterszakács ismerősöm alátámosztatta, hogy helyesen teszem, mert sokkal zamatosabb így a gomba.
Na ez nem így van!
Ugyanaz van mindenhol, ugyanúgy emészthető a legfelső réteg is.
Ezért nem kell pucolni.
Én se szoktam, csak megsikálom.
Jaj! Nincs is bőre! :D
Én nem hámozom, max. ha picit hibás, azt a részt leszedem késsel. Amúgy csak jó alaposan megmosom.
További ajánlott fórumok: