Az első főzés emléke megmarad! (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Az első főzés emléke megmarad!
Az én első főzésem az főtt tojással töltött fasírozott volt:)
22 éves voltam, sem szakácskönyvem sem anyukám nem volt.
Egyszer láttam, hogy hogyan készül a fasírozott, de csak úgy kutyafuttában.
Elment, vettem 2 kg darált húst. Feltettem 5 tojást főni. A húst beletettem egy tálba, tettem bele sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymát és egy nyers tojást. Kizsíroztam (32 éve volt:) a tepsi alját, szórtam bele zsemlyemorzsát, kiterítettem a húst az aljába, majd a közepére raktam a megpucolt kemény tojásokat, és a két oldalról ráhajtogattam a húst, és be a forró sütőbe. Úgy fél óra múlva meglepetten láttam, hogy a hús "lement" a tojásokról, de meg is sült.
Elég furi, de nem rossz izű volt.,
Másnap megkérdeztem a szomszédasszonyt, és kiderült, hogy áztatott zsemlyét nem tettem bele. Még aznap vettem szakácskönyvet:), ami a mai napig megvan.
Sziasztok!
Nem tudom kell-e még közétek 2 balkezes szakács, de bevallom hősiesen, hogy 19 éves koromban láttam először közvetlen közelről fakanalat és tűzhelyet. Addig a konyhába, csak étkezni jártam és mindig a nagyi vagy anyukám terített asztalához járultam.
Életem első főztje a tojásos nokedli volt. Ez is úgy esett meg, hogy a munkahelyemen kicsúszott a számon a kézzel szaggatott apró, szétpergő finom tojásos nokedli, amit milyen egyszerű is készíteni. Erre megkértek, hogy másnapra nem sokat, de kóstolót vigyek.
Egész estém a tűzhely és a nokedli körül forgott. 3x szaggattam ki azt a kis mennyiséget, amit vinni akartam. Egyszer szétfőtt, másszor kemény maradt, míg 3x-a sikerült, természetesen a tésztalében úszott a tűzhely és a konyha. Igen ám, de ez csak a kezdet volt, a zsiradékon le akart égni a nokedli és rátett tojás, nem tudtam mit is kezdjek vele, jóval több tojás ment kárba, (lett a vacsorám a lekapott nokedlikkal) mert leragadt, pedig elég sűrűn pótoltam a zsiradékot is alatta, szinte már totyogott, de a nokedli végül tojásos és pergős lett, amit másnap elvihettem. Igaz csaltam egy kicsit, szalvétára szedtem ki az edényből, majd ezt követően tettem egy kis tálba, így guszta és nem zsíros tojásos nokedlit kínáltam kóstolóba másnap.
Azóta is sokat eszemben van, mikor a családnak 1 kg lisztből készítem a nokedlit és reá a tojást. :))))))))))))))))))))))
Húúú, nekem az első főzésem a nagyikám nyaralása alatt volt . Addig mindent Ő készített, de ott kellett álljak, hogy lássam mit hogy kell.
Szóval elment, anyu és apu dolgozott, maradtam én, hogy mire hazaérnek legyen ebéd.
A kedvenc a meggyleves és a pörkölt nokedlivel.
Meggylevessel semmi gond, kivéve mikor a sűrítést adtam hozzá, nekem valahogy begombócosodott :(
Pörkölttel nem volt baj, finom lett, a nokedlit anyukám szaggatta ki, mikor hazaért.
Viszont meglátta a levesemet és máris segítettünk rajta, mert én összepasszíroztam, hogy finomabb legyen, ettől jártunk jól, szépen átszűrtük és kész.
Apu nem vet észre semmit, ízlett.
Viszont amit az ebéd után mondott, na kislányom, ha nem lennel ilyen fiatalka, férjhez is mehetnél nyugodtan.
14 éves voltam ekkor.
Azóta is szeretek főzni, sütni.
Jaj de rendi vagy, remélem, hogy ez a fiú is visszajön még. Felvázolta az ő nagy problémáját :)
Láttam a naplódban sok, érthetően leírt receptet, gondoltam, biztosan van a tarsolyodban hasonlóan ábrázolt, de egyszerű étel.
Egy hagymakrémleves és töltött fasírt rizzsel?
De találhatsz ötleteket az "Így főzök..." naplómban, kezdőknek képekkel próbálok segíteni... :-)
Sziasztok. 21 éves pasi vagyok, és megszeretném lepni családomat 1 kis főzéssel :P Soha nem csináltam még semmit se és holnap után egyedül leszek itthon és szeretném őket meglepni 1 ebéddel. Lécci segítsetek hogy mit könnyű elkészíteni. Mindent megesznek :D
Előre is köszönöm:)
Jaj igen, volt valami süti recept az IM-be 14-15 lehettem gondoltam megsütöm, normális mértékek nem voltak ,hanem pudingos pohárral kellett mérni, nos én annyi cukrott tettem bele, hogy a sütin lehetett látni a cukordarabokat, szépen odaégett és telivolt pöttyel ami cukor volt, ízre meg förtelmes.
Volt első krumplifőzelékem , az volt a legfinomabb ,azóta csak rossz :S ,volt amikor olyan sós lett, hogy 1 kanál is "halálos" volt :D
Legelsőre nem emlékszem,
de volt első palacsintám: 10cm vastag:D és kicsit sűrű votl :D
rántott halam, ízetlen?? :D
barátommal közös pörkölt-> sok lett a lé
tojásrántotta mikroba kb 10 évesen 3hétig szellőztettünk XD:D
Jah amúgy elsózóok mindent, levest húst.... :)
Még egy dolog...Tárkonyos pulyakragu leves... édesített tejszínből! ;)
Nekem nem az első főzésem 2 hete történt... :) (amúgy 24 vagyok)
Tehát túrógombóc...minden jó lett :) Csak a prézlit nem zsemlemorzsából csináltam, hanem búzadarából!!! Kb. fél órán át vártam hogy piruljon, nem jött össze csak egy halvány barna szín. Nah jó mondom most már nem érdekel ilyen lesz....Nem csak a színe....de még kemény is volt! :)))) Később mikor felhívtam anyukám, hogy mi lehetett a gond, akkor derült ki! :)
Barátnőm hűségesen ette, de előtte lekaparta róla! :) A barátom pedig nem volt éhes.... :D
Nálunk mindig a nagyi főzött és irtó finomakat.Egyik alkalommal elutazott valamelyik gyerekéhez. Anyuék dolgoztak és nekem kellett megfőzni az első ebédet, lehettem úgy 14 év körül.
Mivel mindenki szerette, így meggyleves lett, majd utánapörkölt és anyu megcsinálta hozzá a nokedlit, mikor hazajött. A levesnek az íze igen jó lett, kivéve, h a habarásnál görcsös maradt, így átszűrtük mikor anya hazaért.
A pörkölt finom lett, apu nagyon megdícsért, ami nála nagy szó volt.
MÁsnap elkészítettem életem első piskótájából azt a citromtortát, amit utána apám örökké követelt tőlem.
Több emlék is kötődik az "első főzéshez". Nálunk nagy a család, és egy szombat reggelen gondoltam, míg mindenki alszik majd én főzök......Hát a levest az úgy készítettem, hogy szinte mindent külön fazékban: feltettem a vizet, meg tettem bele fűszert, aztán külön fazékban pirítottam meg a hagymát. Mikor gondoltam, hogy már elég a fűszeres víznek az idő, beletettem a hagymát és a répát....Hát nem igazán lett olyan íze, mint kellett volna...a répa is nagyon-nagyon kemény maradt. Másodiknak csak tésztát akartam kifőzni, de valamiért nagyon odaragadt....azt nem láttam sose, hogy anyu tett a vízbe olajat és még utána is egy kicsit meghintette..:D
Lényegében azért elfogyasztották, bár a levest mindenki megfűszerezte (egykis bors, só).
De mint legkisebb családtagot megtiszteltek azzal, hogy dicsérgettek össze-vissza. Azért megkértek, hogy legközelebb hagyjam a főzést anyura :D
Az első főzésem?Felejthetetlen! Tökfőzelék.
13 éves voltam.Örömet akartam szerezni.
Így készült:A meggyalult tököt odatettem vízbe főni.Látom,hogy híg szórtam rá lisztet.Ettől csomós lett.A tésztaszűrőn átpasszíroztam.Mit mondjak:nem szép látvány.((((.Tettem bele tejfölt ecetet és cukrot.Drága szüleim megették.Én nem voltam éhesDDDD
Nekem sokszor volt "elso fozes" Egyik alkalommal kezdo asszonykoromban hirtelen szakadt ram a babaapolas es fozes gondja. A ferjem hazatereseig nem volt tul sok idom. Hirtelen otletbol zoldborso fozeleket es fasirtot csinaltam, a borso kemeny volt, a fasirtbol teljesen hianyzott a so, meg akkor nem ertettem miert mondja a ferjem,-koszonom, most nem vagyok ehes. Nehany alkalommal rajottem, hogy mikor mondja ezt, tapintatos:))
Masik alkalommal nokedlit csinaltam, nagyon jol sikerult, csak epp a mennyiseg ..., a feltort tojashoz vizet kevertem es utana tettem hozza a lisztet, sok vizet ontottem bele es addig adagoltam hozza a lisztet amig megfelelo allagu lett. Anyosomek sokaig ugrattak, hogy meg a szomszedokat is megvendegelhetem.
További ajánlott fórumok:
- Az első nagy szerelemre tényleg egész életedben emlékezel?
- Mire használjak tojásfehérjét, ha megmaradt?
- Mi az első emléked?
- Mi az első gyerekkori emléked? És a legelső álom amire emlékszel?
- Van olyan gyerekkori "udvari" emléked, amit anno nem értettél, vagy amire még azóta sem találtál ésszerű választ?Lásd első hsz.
- Főzés közben az ételbe bort teszünk, akkor megmarad az alkoholtartalom?