Az amalgámtömés káros az egészségre! Neked hány van belőle? (beszélgetés)
Úgy látszik orvosa válogatja... Nekem ma azt mondta a körzetis fogorvos, hogy "persze, természetesen...".
Szóval úgy néz ki végre megszabadulok tőlük!:-)
Én fémérzékeny vagyok, csak ezt elfelejtették leelenőrizni a tömés előtt az SZTK-ban.... :( Szóval két amalgámtömésemet ki kellett cserélni, de azt már akkor maszeknál, utálom az SZTK nemtörődömségét, és ez már a sokadik eset volt.
Összesen 22000Ft volt. Ráadásul igen, sokkal nagyobb lyukat fúrtak, az egyiken amúgysem volt kicsi. :( De muszáj volt, mert afta szerű, de teljesen ismeretlen, el nem lehet mondani milyen fájdalamas szörnyűségek jelentek meg addig a számban. Mindenhol voltunk, főfőfő orvosoknál, és csak néztek, hogy ilyet még nem láttak, és mutogattak körbe mindenkinek... Akkor bemérték a számban az ionizációt, és hát volt, szóval jött a csere. Most jobb, azóta elő se jött, de nem akarom, hogy cseréljék az esztétikait a kora miatt.... Pedig már 4 éves.
Csak a rágófogakban van nekem is, és ha minden igaz, akkor csak nyolc, nem kilenc!:-) Ez is valami!:-) Csere nem tudom szóba jöhetne-e egyáltalán, mindet nem is lehetne kicserélni szerintem!
Köszi mindenkinek a megnyugtatást és a véleményt! Persze várom a továbbiakat is!
Egyetértek. A legrégibb amalgám tömésem majdnem 30 éves. Az esztétikus fehérek a frontfogakon viszont rendre kitöredeznek, és minden csere alkalmával fúrják a fogat. Örökké nem lehet, egyszer csak elfogy a fog.
Semmilyen egészségkárosító hatását amalgámnak nem tapasztaltam, pedig tele van vele a fogsorom.
Az oldal szélén találtam ezt:
"Fogtömés
Ha a fogak tömésére kerül a sor, választhatunk a hagyományos amalgám tömés és esztétikusabb tömőanyagok közül is.
Amalgám fogtömés
Amalgámnak nevezzük egy vagy több fém reszelékének higannyal alkotott ötvözetét. Ez az anyag viszonylag régóta viták kereszttüzében áll, hogy rendelkezik-e egészség károsító hatással vagy nem. Jelen állás szerint az EU kitilthatja az amalgámtömést a tagországokból, hogy a higany mérgező hatásától megvédje az embereket.
letört fog Kétségtelen, hogy a higany méreg, ám az amalgámtömésben lévő higany, olyan szinten össze van keverve a fémekkel, hogy ilyen formában már csak egészen csekély kipárolgása lehet. Ez a páciensre nem veszélyes, inkább a vele dolgozó személyzetre. Az amalgám tömés legfőbb erénye, hogy olcsó, elkészítése egyszerűbb, gyorsabb, mint a fehér töméseké, az élettartama hosszú.
fog rekonstruálva Hátránya, hogy nem esztétikus, jól vezeti a hőt és az elektromosságot, valamint egyes nézetek szerint (lásd: fentebb) mérgező. Az igazság mint minden esetben, valahol középúton van, azaz előnyökkel és hátrányokkal is rendelkezik, így a megfelelő tájékoztatás után a páciens eldöntheti, hogy a fogába milyen anyagból készült restaurációt szeretne.
Nehogy pánikba ess! Nem mérgezed sem magadat, sem a babádat.:) Ne aggódj! Rágófogba tökéletesen jó, az első fogakba pedig majd kicserélteted, ha lesz rá lehetőséged.:)
Gondolj bele, meddig nem volt fehér tömés...addig is éltek emberek a földön.:) Sokkal egészségesebben, mint most.
Akkor ezek szerint tényleg sok a kilenc! Most kicsit megijedtem! Ráadásul szoptatok is, ezek szerint Őt is mérgezem???
Nagy részük már több, mint tíz éve bent van! 29 vagyok! A csere nekem megfizethetetlen lenne, nem állunk túl jól anyagilag!:-(((
Sok?:) Attól függ, hány éves vagy...:)
Nekem 3 amalgám tömésem van, mindhárom rágófogban, én semmi pénzért nem cseréltetném esztétikai (fehér) tömésre. Több fogorvos ajánlotta ezeket, az egészségkárosító hatása (gondolom a higanykioldódásra gondolsz)minimális.
Viszont rágófog esetén sokkal tartósabb, mint a másik fajta, hiszen min. 5 évig kitart (tavaly egy 11 éves tömést cseréltettem, de a "kora" miatt, egyébként teljesen hibátlan volt) a másikat 2-3 évente cseréltetni kell. És az sem mellékes, hogy minden töméscserénél egyre nagyobb lyukat fúrnak...
Nekem tavaly lett áttömve minden, merthogy esküvőre készültem, meg nem tudtam, elkölkteni 3 hét alatt az üdülési csekkement. 9 fog volt, mindegyik fehértömést kapott, és öszesen 120 e ft-ba került.
Azóta az egyiket ki kellett húzni, mert alászuvasodott.
Sokkal érzékenyebbek a fogaim, mert ez a tömés jobban vezeti a hőt.
Állítólag kár volt hozzányúlni. Ha az amalgám tömésed jóü, akkor hagyd, ne bántsátok.
mindenképpen cseréltesd ki!!!
Sztkba nem tudom mennyi, magán dokinál szerintem kb 3-4000 ft
További ajánlott fórumok:
- Energetizáló tablettát, szert tudtok mondani ami már bevált nektek fáradság ellen? Olíat, ami nem káros az egészségre és nem tiltott!
- Miket lehet belekeverni az alkoholba, hogy ihatatlan legyen, de ne legyen káros(abb) az egészségre? (Alkoholról való leszoktatás céljából)
- Szerintetek mennyire káros a wi-fi az egészségre? Gondolok itt a sugárzásra.
- Melyek a (nagyon) kemény víz káros hatásai az egészségre?
- Sziasztok! Tudtok olyan pillanatragasztót, ami nem káros az egészségre?
- Hallott már valaki Panel, betonház allergiáról? Tényleg nagyon káros az egészségre?