Az autizmus nagyon sok tünetet foglal magába,és sok kategóriája van amik fejlődési zavarokat vagy szindrómákat foglalnak magukba. Nálunk 10 évesen kezdődött BTM státusszal,majd SNI státusszal és tavaly kapta meg a gyermekem az ASD Autizmus spektrum zavar kódot. Már 1 éves korától megrögzött dolgai voltak,később kezdődtek a komolyabb tünetek,súlyos szorongás,tárgyakhoz-állatokhoz való túlzott ragaszkodás,12 évesen már a senkivel sem akaró kommunikálás,szemkontaktus nem tartása,finom motorika sérülése. Komolyabban akkor kezdtem el aggódni,amikor átfordult Önmagát "bántalmazónak" mint köröm tépkedés-karmolások önmagán. A rettegés minden új ás váratlan helyzettől,sok időbe telt mire sikerült megfejteni a betegségét. Nálunk semmilyen sztereotip mozgás nem volt,nem hinném hogy aggódnod kellene,de én is ajánlom,hogy időben vidd el gyermek pszichiáterhez,aki megnyugtat téged. Jó egészséget és Boldog Új Ávet kívánok nektek!
3 éves kor előtt nem vizsgálják amúgy, ha addig nem tapasztalod ezeket vagy más egyéb fura tünetet, akkor minden rendben van!
Az én lányom is csinált hasonlókat anno ilyen picikét, volt hogy állandóan a torkát köszörülte, volt hogy bólogatott a fejével, vagy egyéb hasonlókat csinált. Hónapokig eltartott, de teljesen normális ebben a korban. Most fedezik fel saját magukat, testüket, ha valami "tetszik" nekik azt gyakorolják, vagy valakitől látnak valamit utánozzák de ez természetes dolog! Így fejlődnek.
Mindig mást, volt amikor a fejével bólogatott, volt amikor a vállát rángatta, most a kezével csinál úgy mintha pl zavarná a ruha. Szóvál váltakoznak ezek a dolgok nála
Az autizmus elég összetett dolog, több tünete van mint egy sztereotip mozgás. Konkrétan mit csinál? Nem gondolnám hogy autista, se azt hogy éretlen idegrendszer! Írnál konkrétumokat?
Volt akinek a gyermekénél voltak sztereotip mozgások? Okozhatja éretlen idegrendszer vagy inkább az autizmusnál van jelen? 2éves kislányomnál mindig van valamilyen sztereotip mozgás