Aranygaluska dióval, mákkal és mogyoróval recept
90 perc
Az Aranygaluska dióval, mákkal és mogyoróval hozzávalói:
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
5 evőkanál barna cukor
3 db tojás
1 db narancs
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg dió
15 dkg mogyoró
10 dkg mák
A sodóhoz:
2 db tojás
12 dkg cukor
2 dl száraz pezsgő
Az Aranygaluska dióval, mákkal és mogyoróval elkészítési módja:
1. A tej kis részét felmelegítjük, úgy, hogy langyos legyen, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kézzel elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a felfuttatott élesztőt, a 3 tojássárgáját, a narancs reszelt héját, és nagyfejű fakanállal alaposan kidolgozzuk, míg elválik az edény falától. Fóliával légmentesen lezárjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. 2. Lisztezett asztalra borítjuk, 2cm vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tenyerünkkel az asztalhoz nyomva kis gömböket formázunk belőle. 3. Kivajazunk kisebb formákat (pl. muffinforma). A tésztagombóckákat olvasztott vajba mártjuk, majd dióba, mogyoróba vagy mákba hempergetjük, és a formákba rakosgatjuk. Készíthetünk külön-külön ízekben, de akár vegyesen is. 4. 15 percet még kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A mákos változatnál kiemelten figyeljünk, hogy ne égjen meg! 5. A sodóhoz a tojásokat kerek aljú tálba tesszük, a cukorral és a pezsgővel vízgőz felett folyamatosan verve krémesre sűrítjük. 6. A megsült aranygaluskát a pezsgősodóval leöntve tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2018. febr. 16. 11:47
Az aranygaluska dióval, mákkal és mogyoróval elkészítési módja és hozzávalói.