Áramszámla....HELP! (beszélgetés)
Igen, erre írtam, hogy a szolgáltató erőfölényben van eleve, amivel (vissza) is él.
Azért lehet, hogy inkább ideiglenesen máshova költöznék, de akkor se fizetnék, hanem perre mennék. Persze, az is pénz, de vannak ingyenes lehetőségek is, meg egyéb megoldások.
Teljesen egyetértek veled.
A szolgáltató mindenképpen be akarja hajtani a hiányt, neki tök mindegy, hogy kin.
A perrel csak az a baj, hogy amíg zajlik, addig nincs áram. :(
Értem, amit írsz. Adnak egy szakvéleményt, hogy vélelmezhetően mágnesezték az órát (tegyük fel, hogy lehetséges ez). Mert ugye továbbra is ott a te állításod, meg az emlegetett "független" szakértőké, szemben egy másik hozzáértő villamosmérnök állításával, aki szerint nem lehetséges megmágnesezni az órát - de efelett elegánsan elsiklottál megint. Szóval tegyük fel, hogy lehet, de az utólagos vizsgálat egy amúgy "érintetlen" mérőn továbbra se bizonyítja, hogy a fogyasztó mágnesezte az órát. Max. akkor lehetne ezt bizonyítani, ha rajtakapnák, konkrétan ott a mágnes az órán. Ha nincs tettenérés, akkor bizonyítani kell, hogy a felszerelésnél teljesen jól mért az óra. Ahogy utánaolvastam, ez már nehéz dió. Tehát ha bíróságra kerül a dolog, már nem olyan egyértelmű a helyzet (amint egy másik fórumon egy ilyen ügyben is eljáró bíró mesélte.)
Hát persze, hogy minden mérőműszer becsapható, de a tényleges buherálást, és a tényleges elkövetőt bizonyítani kell. Ezt keveslem én. Az, hogy vélhetőleg "megkísérelték" - mint több esetben előfordul az erre való hivatkozás, kevés.
Csak hát sok esetben nem megy bíróságra a fogyasztó, mert ugye a szolgáltató élve helyzetével, megszünteti a szolgáltatást, márpedig egy per sokáig elhúzódhat akár, nem sokan akarnak áram nélkül maradni addig.
De vitatkozhatunk mi erről napokon át, a helyzet nem hinném, hogy változna, azonkívül a topiknyitóban szereplő fogyasztókon se segít. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi lesz az ügy kimenetele, ha megírják.
Én a magam részéről - ha velem esne meg hasonló - és nem nyúltam a mérőhöz, akkor bizony perbe mennék a szolgáltatóval.
Nem olvastad, amit linkeltem? A vélemény nem egy médiában dolgozóé volt, hanem egy villamosmérnöké. De ő biztos nem ért hozzá...
Csak ugyanazt hajtogatod, ami tulajdonképpen a szolgáltató álláspontja. Persze, én is a magam véleményét...
Mert még ha igazuk is lenne, akkor sem lehet büntetni valakit vélelmezés alapján. Mert amit írsz, az még mindig csak feltevés. Mert ugyan hogy, és mi bizonyítja, hogy a fogyasztó mágnesezett (ha ugyan igaz)?
Azonkívül, ahogy a cikkben is írták - és jogos a felvetés - miért nem olyan mérőórákat használ a szolgáltató, amelyeket nem lehet mágnesezni? Pláne, ha szerintük ilyen elterjedt ez az (erősen vitatható) módszer, és ilyen nagy káruk van belőle. Nem lenne érdekük? Hát persze, hiszen akkor nem lehetne erre való hivatkozással, bizonyítás nélkül ráverni az emberekre a bírságot. Mivel sok esetben nem tudják elkapni a valódi tolvajokat - felteszem, nagyobb erőfeszítést igényelne - ez sokkal egyszerűbb. Mindegy ki, csak valaki fizessen.
Félreértések elkerülése végett: nem a valódi tolvajokat akarom védeni. De azt gondolom, hogy egy valódi jogállamban nem tehetné meg senki, hogy alapos bizonyíték nélkül kvázi "elítéljen" és büntessen.
Nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Lehetetlenségnek tartom, hogy ekkora számla jogos legyen.
Ezt ragadjátok meg, mert ezt tényleg érdemes. :-)
Nagy eséllyel meg fog oldódni az ügy.
Ja a "mágnesezéssel" kapcsolatban most találtam ezt:
Érdemes elolvasni (az 5. oldalon folytatódik), tanulságos.
Miért a fogyasztó felelőssége a mérőóra "rossz mérési" eredménye.
A villanyóra 10 évig hiteles, a szerelők leplombálják x helyen. Én mint fogyasztó nem vagyok szakember - bár ha az lennék sem nyúlhatnék az órához - honnan a csudából kellene tudnom, hogy nem mér jól az órájuk. Mert ugye az meg a szolgáltató tulajdona, amit rendszeres ellenőriz.
A mi esetünk az élő példa arra, hogy minden okosság használata nélkül, bizony előfordulhat horribilis összegű elszámoló számla egy éves periódus alatt!! A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a mérő nem hiteles, nem megfelelően mért. Soha, semmivel sem próbálkoztunk!!!!
Már vissza is kaptuk a befizetett vizsgálati díjat és az új mérő felszerelésétől számított 4 hónap átlagfogyasztása alapján számolják majd ki visszamenőleg a számlák értékét.
Volt kutyusunk, szilveszter napján pusztult el, megmérgezték, és rá egy hétre be akartak törni hozzánk, csak mi közben riasztót szereltünk fel, és beriasztott.. szóval tudatosan tették el láb alól:( és még az óraleolvasó is bemászott a kerítésen, a kutyánk mellett ezt tutira nem tette volna meg..
Most van egy 8 hetes koromfekete kiskutyunk, menhelyről hoztuk, tavaszra házörzőt nevelünk belőle:)
Igen, én is így tapasztaltam, ha panaszt teszel, jönnek felülvizsgálni.. hozzám jöhetnek, kemény 2.000 Ft a gázszámlánk, mert csak a főzőlap megy gázról:) Így gondolom megérte nekik kijönni:DD
Szerezz egy szép nagy kutyát, akkor tuti, nem mászik be többször a kerítésen! :-)
Komolyra fordítva a szót: már sajnos több esetben olvastam a neten, illetve mesélték ismerősök is, hogy ha valamilyen panasszal éltek a szolgáltató felé, rögtön jöttek órát vizsgálni, stb... Még örülhetett az, akire nem vertek rá valami mondva csinált indokkal büntit.
Nekem is tegnap átfutott az agyamon, miután olvastam a fórumot, hogy mi van, ha pont a gázszerelő buherálja meg az órát, pont amikor a blombát is cserélte, mert én már mindenkiből mindent kinézek, főleg azok után, hogy panaszt tettem, és úgymond kiküldtek egy egész "flottát":D Átnéztem a számlát, a tegnapi leolvasást, és a tényleges óraállást, minden rendben, sőőt túlfizetésünk van..
A tanácsodat pedig megfogadom, mert tényleg igazad van, minket nőket hülyére vesznek, azért egy férfival nem mernek szórakozni. A férjem is megmondta, az volt a szerencséje a leolvasónak, hogy nem volt itthon, amikor bemászott a kapunkon, mert ő nem szorakozott volna, magánlaksértés miatt kihívta volna a rendőrséget!
További ajánlott fórumok:
- Határozott idejű szerződés! HELP!!!! :-)
- Callanetics minigyakorlatokat (napi 20 perc) keresek! HELP!
- OKJ-vel kapcsolatos kérdésem lenne Help!!!
- Kontaklencse SOS HELP
- Otthon van szoláriumod? Szeretném megkérdezni, hogy akinek van fekvő szolárium az otthonában, mennyivel fizet több áramszámlát? :-)
- A Démásznál hogyan tudnám megnézni az előző áramszámláimat?