Anyatej mellett tápszert kellene adni? (tudásbázis)
Pontosan, én is inkább az anyai ösztönre hagyatkozom mint valakire aki tudja, hogy mit kell tenni a tankönyv szerint, de nem ismeri a gyerekemet úgy mint én.
Azért megkérdezem persze, de nem szentírás amit mond.
Amúgy meg hozzátáplálásról rengeteg irodalom van már, el kell olvasni jópárat és kiszűrni ami nekünk tetszik.
Én is azt tervezem, hogy ha közeleg a 6 hónapos kor elmondom a védőnőnek hogy én mit szeretnék és az alapján adjon tanácsot.
Gondolkozz el azon, hogy mi ér neked többet, a gyereked egészsége, vagy pár nap amíg a védőnő "orrol" rád.
Azt hiszem egy dokinak sokkal jobban bíznék a döntésében, mint egy védőnőnek. Bár kivételek biztos mindenhol vannak!
Szia
Nálunk is úgy volt, hogy a három hónapos státuszon 6090 gramm volt. Éreztem, hogy a negyedik hónapban kevesebbet szopott. De nem sírt, mindenki azt mondta, ha éhes lenne akkor sírna. A négy hónapos státuszon 6170 gramm volt. Védőnő egyből gyerek orvoshoz küldött.... Elégtelen súly fejlődés miatt....
Gyerek orvos szerencsére nem látta soványnak, írt tápszert, és javasolta a hozzátáplálás elkezdését. Nyilván nem fog tudni annyit enni, hogy ne kelljen a tápszer... Én napi egyszer adok neki gyümölcsöt vagy zöldséget, a többi anyatej vagy tápszer.... Most lesz öt hónapos 7000 gramm. Szóval a negyedik hónapban nagyon keveset evett... Amúgy gyerek orvos felírja tápszert, talán úgy olcsóbb valamennyivel.
Orvos. 😉 Nekem azert sz o szava tobbet er, mint a vedonoe, pedig az en vedonom nagyon aranyos es segitokesz.
De igen, en ennyire nem kezdenem koran a hozzataplalast, plusz, ha a mennyiseg nem eleg neki, akkor ugyis kell potlas. Pl. az en kisfiam nagy zabagep, de ket honapba telt, mire akkora mennyiseget hajlando volt pepbol megenni, hogy kivaltsunk egy etkezest. Baratnom kislanya 30grammokat eszik pepbol, masfel honapja, pedig kinezi mindenki szajabol a kajat.
De ha megis a hozzataplalas mellett dontesz, van a fb-on hozzataplalas 4 honapos kortol csoport, ott segitenek elindulni.
Inkabb az orvost kerdezd, glutennal kezdeni egy 4 honapos babanal, haaat....
Van, aki elkezdi 4 honaposan a hozzataplalast, ha a baba igenyli, es keszen all, erdeklodik a kaja utan, nyitogatja a szajat... de ekkor meg mennyiseget ugysem esznek. 6 honapos korig legjobb az anyatej, ha az nincs, akkor a tapszer, tudom, 30-40 eve meg nem gondoltak ezt igy tul, majd jonnek az ilyen megjegyzesek, en is 3 honaposan mar tehentejet kaptam, es meg is van az eredmenye, ugyhogy en nem hiszek a tul korai hozzataplalasban.
Nagynehezen életem a védőnőt. Azt mondta kezdjem el a hozzataplalast. Alma őszibarack baba keksz baba piskóta.
Krumpli sárgarepa sütitok brokkoli.. S mellé szoptassak is...
Csak én tartom ezt furinak.?
Mindenkepp a dokitokkal egyeztess, nalunk az ISZSZ nem vallt be, de elmeletben akar masfel orankent is cicizhet, hogy bealljon a mennyiseg.
Nekem a kezzel fejes nem ment, de mivel a szoptatas nekem borzalom volt, vettunk egy philips avent gepi fejot, es a legjobb baratom volt. 😁 Ha inkabb a tejtermelest novelned, megeri beruhazni ra, nagyon be lehet inditani vele.
A tapszer pedig erosen lutri, van olyan baba, amelyiknek mindegyik jo, es hallottam olyat is, akinel a 8-ik valt csak be.
Ha nincs semmi erzekenyseg, akkor a lactogen harmony-ra mondjak, hogy a legjobban hasonlit az anyatejre.
Amúgy ha éhes másfél óránként is ehet, sőt óránként is. Attól a fejed is több lesz.
De ha megterhelő vagy stresszel a dolog ne aggódj, egészítsd ki. Nekem az első 6 hétben kellett kiegészíteni mert addig stresszeltem magam rajta h nem akart megindulni a tejem. Azóta van rendesen, nem is kap már tápszert.
A védőnőt fel tudod hívni telefonon? Talán érdemes megkérdezni előbb hogy milyet javasol és hogyan csináld, illetve ha úgy látod nem gyarapszik a lány, érdemes lenne ránéznie.
Nekünk sajnos már az elejétől kezdve kellett pótolni, a mi doki nénink a Milumil Prosyneo HA tápszert ajánlotta, mivel az 94%-ban megegyezik az anyatejjel(Rossmann, DM-ben kapható)! MAM Anti-Colic cumisüveget használunk az elejétől fogva, soha nem volt cumi zavar! Az elején lehet pocsékolás lesz, ki kell tapasztalni, mennyivel kiegészítened az anyatejed!
Kitartás :)
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet?
- 1 éves picinek mit adhatnék anyatej helyett, ha nem fogadja el a tápszert, tejet, kakaót?
- Milyen tápszert adnátok 7 hónapos, anyatejes babának?
- Meddig írhatja fel a gyerekorvos a tápszert anyatej helyett?
- Ha kevés az anyatej és a baba nem fogadja el a tápszert mit lehet tenni?
- Mennyi ideig nem lehet egy 2 hónapos babának széklete ha 80%-ban anyatejet 20%-ban tápszert kap?