Almás csirkecomb diómártással recept
Az Almás csirkecomb diómártással hozzávalói:4 csirkecomb
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 biocitrom
1 kisebb chilipaprika
2 ek. méz
2 ek. olaj
1/2+1/2 dl félszáraz fehérbor
só, bors
800 g savanykás alma
30 g vaj/margarin
2 dl tejszín
60 g dió
4-5 szál petrezselyem
Az Almás csirkecomb diómártással elkészítési módja:
1. A csirkecombokat leöblítjük, bőrös felükre fordítva mélyebb üveg- vagy porcelántálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, kettévágjuk, az egyik felét héjastul felaprózzuk. A paprikát leöblítjük, félbevágjuk, ereit és magjait a csípősség kívánt mértéke szerint meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, húsát vékony csíkokra metéljük. 2. A páchoz tálkába szórjuk hagymát, a csípős paprikát és a felaprózott citromot. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a maradék fél citrom átszűrt levét, a mézet, az olajat, 1/2 dl bort, ízlés szerint sót, borsot, és a csirkecombok tetejére simítjuk-öntözzük. Folpackal letakarjuk, 1 órára (legjobb, ha egy egész éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe, és meg-megforgatjuk a pácban. 3. A csirkecombokat a páclével együtt, a tál fedelével vagy alufóliával letakarva, betesszük a hideg sütőbe (forró sütőben elpattanhat az edény!), és 200 °C-ra kapcsolva 40 percig pároljuk. Ezután bőrös felükkel fölfelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a csirkecombokat, visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 perc alatt pirosra sütjük. 4. Közben az almákat megmossuk, gerezdekre vágjuk, magházukat kiemeljük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint, beletesszük az almagerezdeket, élénk tűzön, mindkét oldalukat 2-2 percig pirítjuk, aztán tálra szedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk. 5. A mártáshoz a serpenyőbe szűrjük a húslét, felére beforraljuk. Hozzáadjuk a maradék 1/2 dl bort, 2 perc múlva a tejszínt és a durvára vágott diót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, jól összeforraljuk. 6. A csirkecombokat tálra rendezzük, melléjük szedjük a mártást és a sült almát, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Szerecsendióval illatosított burgonyapüré, krokett, párolt rizs illik hozzá.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. máj. 26. 19:34
Az almás csirkecomb diómártással elkészítési módja és hozzávalói.