Alessandro kedvenc rizses lecsója recept
50 perc
Az Alessandro kedvenc rizses lecsója hozzávalói:
1-1,5 kg paprika
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg)
2 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom (én nem szeretem a sok paradicsomot a lecsóban)
10 dkg száraz rizs,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír, vagy libazsír, vagy sertészsír,
10-15 dkg főzőkolbász vagy 1 pár virsli,
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat),
1 púpozott teáskanál ételízesítő,
ízlés szerint só, fekete vagy színes őrölt bors,
kevés őrölt kömény, esetleg kevés bazsalikom vagy oregano (lehet kísérletezni, ki hogy szereti)
Az Alessandro kedvenc rizses lecsója elkészítési módja:
A zsiradékon az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítom. Ezután a megtisztított és felaprított vöröshagymákat a pirított szalonnán kb. 5-6 percig párolom. Hozzáadom a megtisztított és felszelt paprikát és a paradicsomokat, a töpörtyűkrémet, a szójaszószt és az összes fűszert, kivéve az őrölt pirospaprikát. Óvatosan elkeverem, majd fedő alatt közepes lángon kb. 10-15 percig sütöm. Ezután hozzáadom a rizst, a felszelt kolbászt vagy virslit, és az őrölt pirospaprikát, majd felöntöm 3-4 dl vízzel és fedő alatt a legkisebb lángon kb. 25-30 perc alatt készre sütöm (párolom). Közben nem nagyon szabad kevergetni, legfeljebb csak a lábost forgatni, rázogatni. Akkor van kész, ha a rizs felszívta az összes vizet. Leveszem a kész lecsót a tűzről és fedő alatt még kb. 5-10 percig pihentetem.
Igazi nyári egytálétel amiből szinte soha sem marad. :)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2013. júl. 4. 21:16
Az alessandro kedvenc rizses lecsója elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.