Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Alessandro kedvenc gombapaprikása recept

Alessandro kedvenc gombapaprikása recept

Elkészítési idő 40 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény

Az Alessandro kedvenc gombapaprikása hozzávalói:
1 kg csiperkegomba (én a barna színűt jobban szeretem)
1 pár sertésvirsli,
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5 dkg),
2 nagyobb fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
1 db közepes paradicsom,
2 dl tejföl (lehet 12%-os is),
1 púpozott teáskanál finomliszt,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír,
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat),
1 teáskanál ételízesítő,
1 dl félédes vörösbor,
ízlés szerint só, fekete vagy színes őrölt bors, egy-két csipetnyi őrölt kömény,
egy kávéskanál majoranna


Az Alessandro kedvenc gombapaprikása elkészítési módja:
A gombát megtisztítom (én speciel mindig lehúzom a kalapról a héját, akármit is mondanak) és nagyobb darabokra felszeletelem (kb. 2 cm vtg. darabokra). A zsiradékon az apróra vágott füstölt szalonnát szinesedésig pirítom. A megtisztított és felaprított vöröshagymákat a pirított szalonnán kb. 5-6 perc alatt világosbarnára sütöm. Ezt követően a zöldpaprikát és a paradicsomot is beleszelem. Pár percig párolom kevergetve, míg a zsírjára lesül, majd felengedem egy deci vörös borral, pár perc párolás után hozzáadom a töpörtyűkrémet, a szójaszószt az apróra vágott fokhagymákat és az összes fűszert, kivéve az őrölt pirospaprikát. Óvatosan elkeverem, majd fedő alatt közepes lángon 5-6 percig együtt párolom. Ezután hozzáadom a feldarabolt gombát, rászórom az őrölt pirospaprikát, majd felöntöm kb. 1,0 dl vizzel és fedő alatt közepes lángon további kb. 10 percig sütöm, néha megkevergetem. Ezután hozzáadom az egy pár felkarikázott virslit. Majd további tíz percig együtt sütöm tovább. Ezután staubolom a liszttel és egy-két perc kevergetés után hozzákeverem a pohár tejfölt is. Újraforrás után pár percig együtt sütöm az egészet, óvatosan kevergetve. Ha kicsit besűrűsödik, akkor adok hozzá még egy kevés vizet. A végén még ízesítem sóval, ha kell. (Lehet a legvégén egy teáskanálnyi szárított petrezselyemlevelet is hozzáadni, elkeverni, majd elzárni a hőforrást és fedő alatt pár percig még pihentetni az egészet.)

A gombapaprikáshoz szerintem pirított rizs vagy tarhonya, esetleg nokedli illik a leginkább. Italnak, egy közepes pohárka finom vörös vagy rosé bort tudnék ajánlani hozzá. :)
Jó étvágyat kívánok!


Kategória: Egytálételek receptjei


Az alessandro kedvenc gombapaprikása elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook