Alessandro kedvenc pacalpörköltje recept
100 perc
Szénhidrátszegény
Az Alessandro kedvenc pacalpörköltje hozzávalói:
1,5 kg pacal,
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg),
2-3 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 dl félédes vörösbor,
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat),
1 púpozott teáskanál őrölt majoránna,
1 teáskanál ételízesítő,
1 kávéskanál őrölt kömény,
ízlés szerint só, fekete vagy színes őrölt bors
Az Alessandro kedvenc pacalpörköltje elkészítési módja:
A pacalt megtisztítom és csíkokra vágom. Az étolajon kb. 6-8 percig előpirítom (amíg ki nem engedi a víztartalmát). Utána az egészet úgy ahogy van átöntöm a kuktába, öntök hozzá 5 deciliter vizet, teszek rá őrölt fekete borsot, majd kuktában kb. 50 percig párolom. Ezalatt a zsiradékon az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítom, hozzáadom a megtisztított, felkockázott vöröshagymákat és a pirított szalonnán enyhe barnulásig (kb. 5-6 perc) együtt pirítom. Ezután a megtisztított paprikát és a paradicsomokat beleszelem és addig sütöm, amíg a levét el nem süli, akkor 1 dl vörösborral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a szójaolajat, a töpörtyűkrémet, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, az őrölt köményt és fekete vagy színes borsot. Ezután a megkuktázott pacalt a pörköltalaphoz adom és fedő alatt kb. 20-25 perc alatt készre pörkölöm. Néha megkeverem és ha kell a pacal, kuktában főtt és megmaradt, főzővízével 1-2 dl-el felengedem, amíg az egész teljesen megpuhul. Csak a legvégén (a vége előtt kb. 5 perccel) adom hozzá a majoránnát, a sót és a pirospaprikát.
Nagyon finom, laktató, igazi férfias étel. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá bármilyen savanyúsággal. Én azonban köret nélkül, friss kenyérrel szeretem. Az egészet egy nagy pohár hideg sörrel vagy egy közepes pohárka finom vörösborral célszerű "lekísérni". :)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2013. szept. 14. 20:02
Az alessandro kedvenc pacalpörköltje elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.