Alaplé, de hogyan, miből készítsük (sok étel hozzávalójánál látható)? (tudásbázis)
Hm... Köszönöm a válaszokat. Akkor ezek szerint mondjuk nekem macerás hogy mindig alaplevet főzzek (minél gyorsabb kajákat igyekszek készíteni), akkor csinálhatom azt is, hogy egyszer megfőzöm és fagyasztok le adagokat? Annak nem lesz semmi baja a fagyóban ugye?
Mondjuk pl a zöldség alaplénél a zöldséggel mit csináltok?
Remélem nem kérdezek hülyeségeket...
Én leggyakrabban csirkemellcsontból,vagy karajcsontból készítek alaplevet,némi zöldségfélével,1 vöröshagymával,1-2 gerezd fokhagymával,sóval,borssal,pici ételízesítővel fűszerezve.
Sertéscsontból a klasszikus csont-alaplé készíthető.
Marhacsontból marha alaplé készíthető.
A hal alaplé,a halfejekből,uszonyokból,filézés során maradt "halcsontból" vöröshagymával,sóval,borssal ízesített alap leves.
A zöldség alaplé leggyakrabban sárgarépa,petrezselyem,zeller,vöröshagyma,1-2 gerezd fokhagyma,só,bors,ételízesítő felhasználásával készül.
Minden alaplénél irányadó,hogy sokkal enyhébb ízesítést kívánnak mint egy leves.
Gyakran ajánlják hogy leveskockából készítsünk alaplevet:ez nálam nem vált be,íze utol sem éri az otthon készítettet.
Gyakran ha hús vásárlásnál sok csont marad többet készítek és kis adagokba szétöntve lefagyasztom,így mindíg van kéznél.
Alaplét nagyon sok mindenből lehet készíteni. A neve adja az alapanyagot. A szárnyas alaplét például csirke-, tyúk, , stb. csontból, bőrből vagy aprólékból készítjük. A csont alaplé általában sertés- vagy marhacsontból készül. A hal alaplé, értelemszerűen halból, hal aprólékból készül, a zöldség alaplébe pedig zöldségeket főznek meg.
2 liternyi vízhez 50-60 dkg csontot, halaprólékot, stb. veszünk, de lehet többet is, ha erősebb alaplevet akarunk készíteni. Enyhén sózva, legalább 3 órán keresztül lassan forralva kell főzni. Vigyázni kell, ne forrjon túl, mert akkor zavaros lesz. Mikor megfőtt, sűrű szövésű ruhán kell átszűrni.
Szia:)
Én vendéglátóit végeztem és gyakorlatokon használtunk alaplevet. Úgy készítettük, mint a húslevest, szóval a húsleves az alaplé, amibe végül is mindenféle zöldséget, az adott állat különböző testrészeinek húsai(attól függ, milyen alaplevet akarsz csinálni), csontjai és fűszerek kerülnek. Már ez maga ad egy kellemes ízt az ételnek, ha alaplével készíted.
Lehet hülyeséget kérdezek, vagy én vagyok a béna, de alaplét azt miből kell, vagy hogyan készíteni?
Sok receptben olvasom, hogy csirke alaplé, zöldség alaplé, hal alaplé és egyebek... De ezt miből készítsem el?
Kezdő vagyok még ezen a részén a konyhai tudománynak...
További ajánlott fórumok:
- Kinek van playmobil játék (konyha, nappali, étkező ) otthon? Nem olyan kicsik a hozzávalók, hogy egy 4 éves ne tudjon vele játszani?
- Milyen főételt, desszertet készítenél a következő hozzávalókból?
- Kislányból nagylány, hogyan készítsük fel gyermekünket?
- Ha csak 5 hozzávalóból főzhetnél életed hátralévő részében?
- A diétás hozzávalók mennyi nem diétás hozzávalónak felelnek meg?
- A krumplipüré a 90 napos szerint eleve kizárt, a Norbi szerint light hozzávalókkal oké, akkor mi is vele a helyzet?